Co začít pěstovat?



deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 146.203 (?)
23.12.2011 19:24
začnitoe od citrusov, sú nenáročné
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 103.121 (?), 23.12.2011 12:25, zobrazeno: 20565x
Dobrý den, chtěl bych začít s pěstováním nějakého exotického ovoce v bytě. Jsem úplný začátečník, takže bych vás chtěl poprosit o radu, jaký druh ovoce byste doporučili včetně odrůdy. Důežité je, aby rostlina nebyla příliš velká (max 1,5 metru). Celkem mě zaujal citroník, mandarina nebo banánovník. U toho banánovíků by mě zajímalo, když si ho koupím, za jak dlouho můžu očekávat první plody? Samozřejmě odhadem, vím, že záleží na podmínkách. Také jsem četl, že když vyplodí, už dále neroste a je potřeba pěstovat jeho odnož, jak dlouho bude trvat, než se u ní dočkám první sklizně, bude to podobné jako u té původní? Případně jakou odrůdu vybrat, aby vyrostla max. do požadovaného rozměru. Samozřejmě můžete navrhnout jiné, podle vás vhodnější ovoce, ovšem mě nejvíce zatím zaujal ten banánovník. Také proto, že mám velmi rád banány. Děkuji moc za každou radu.
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
deerslayer - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (489) - 146.203 (?), 23.12.2011 19:24
začnitoe od citrusov, sú nenáročné
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 23.12.2011 19:40

Banánovník je krásná dekorativní rostlina, ale vyžaduje prostor a hlavně světlo (teplo a vláha je samozřejmostí). Uvádí se, že při dobrých bytových podmínkách je schopen plodit za dva roky. Mně se to kdysi podařilo v panelákové garsoniéře až za roky čtyři. Po odplození matečná rostlina banánovníku uhyne. Banánovník silně odnožuje, takže z matečné rostliny se postupně odděluje a vedle vyrůstá mnoho jejích dětiček. Pěstoval jsem zakrslou odrůdu Cavendishii. Když mě vytlačila z bytu, musel jsem toho zanechat. Nečekejte, že v bytě vypěstujete pravověrné banány, které kupujete v obchodě. To byste musel pěstovat jiné, vrůstné odrůdy a mít pro ně obrovský tropický skleník. Plody, které vypěstujete doma jsou miniaturní a nejsou k jídlu, spíše na okrasu a k obdivu. Ty moje banánky měřily asi jen okolo 10 cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 23.12.2011 20:31

Tentokrát si s vámi, Wimpi, dovolím nesouhlasit, že doma vypěstované banány nejsou k jídlu - měl jsem známého, bohužel již zemřel, a ten několik let pěstoval banánovníky a sklízel chutné menší plody. Rostliny byly vysoké cca 150cm a pravidelně plodily. VJK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 99.88 (?), 23.12.2011 20:56
Za sebe mohu říct, že se mi povedlo sklidit citrusy, granátová jablka a fíky (všechny tyto rostliny ale vyžadují chladné zimování a sklizně nebyly enormní, jen několik plodů za rok:)). Růstově se u mne daří olivovníku, psidiu a ananasu, ty ale neplodí vůbec ani po mnoha letech. Celkově vzato po letech nadšení od těchto druhů ustupuji a přecházím na klasické pokojové květiny, které mají mnohem menší nároky na světlo a prostor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 23.12.2011 21:15

S tím Psidiem jsem měl stejné zkušenosti jako Vy, krásně rostlo, ale neplodilo. Když jsem končil s érou tropického pěstování, rozdal jsem své výpěstky přátelům. Kolegovi, který obdržel Psidium, ale začalo brzy plodit. Změnil dvě věci : přezimoval ho v nevytápěné chodbě rodinného domu (asi 10-15°C) a v létě jej dával ven, na zahradu pod stromy. To jsem já paneláčník nemohl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 23.12.2011 21:03

No, máte pravdu pane VJK, já jsem se nepřesně vyjádřil. Ten můj text asi vyvolává asiciaci, že jsou ty miniaturní banánky nepoživatelné. Tak to není. Ty mé doma vypěstované banánky se samozřejmě daly jíst. Ale jedná se o miniaturní plody, takže dužniny uvnitř slupek je minimum. Co si pamatuji, tak já jsem nechal ty banánky dlouho na rostlině, bylo mi líto je otrhat, neboť šlo o chloubu a pýchu pěstitele. A utrhl jsem je a ochutnal, až když už začaly hnědnout. Pamatuji si (je to už cca 20 let), že chuť to mělo přesně takovou, jako když je banán za zenitem, tedy nahnilý, něco jako stará marmeláda. Takže kdybych je utrhl dříve, asi by to mělo chuť podobnou normálnímu banánu. Nicméně, na nějaké velké jídlo to není, jenom jednohubka na košt, sousto "na půl jazyka". Lepší je to nechat na okrasu a normální banány na jídlo kupovat v obchodě. Takže asi tak...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 23.12.2011 22:20
Já, rovněž jako začátečník, jsem si pořídil vloni tři naroubované rostliny citrusů a pokusil se vypěstovat banánovník ze semene. Semena banánovníků vůbec nevzešla a citrusům během zimy opadaly všechny listy, léto však vše napravilo. Pořídil jsem další semena banánovníku, citrusům zakryl polykarbonátem na zimu prostor nad schodištěm do sklepa, kde mají světlo a chladno, což jim vyhovuje. Zatím se teploty na schodišti drží kolem 5°C i při poklesu venkovní teploty pod -6°C.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 103.121 (?), 23.12.2011 23:12
Jak to tady čtu, asi začnu těmi citrusy. Který byste doporučili? Hlavně aby byl nenáročný, nejlépe tedy do 1 metru vysoký a plodil (samozřejmě si uvědomuju, že to nebudou plody jako ze supermarketu, ale pro lepší pocit je dobré, když se občas nějaký ten plod objeví). Myslíte, že třeba ten citroník, kumquat, mandarinka nebo pomerančovník by byl vhodná volba? Nějak mě ovšem překvapilo, že vás zakrslá forma banánovníku vytlačila z bytu, do jaké výšky dorůstal? Ještě bych se zeptal, odkud se tyto rostliny nejsnáze shánějí, je vhodné nakupovat je v hornbachu, bauhausu a podobně? Případně kde jinde?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 24.12.2011 8:45
Aby to nebylo tak jednotvárné co se týče odrůd tak mám citroník, mandarinku i kumquat (mohu se podívat i na popisy odrůd ale je tam hnusně), roubované jsou všechny na Poncirus trifoliata. Pomerančovník dosahuje asi větších rozměrů a proto bude méně vhodnější. Beru rostliny spíše jako dekoraci a pokud zarodí budu jen rád. Co se týče zakoupení tak já mám pěstitele a prodejce hned "u nosu" a z nakupování předražených rostlin od bau... bych měl trochu obavu, dle mne tam budou rostliny "rozmazlené" a hýčkané v ideálním prostředí, ale jistě bude mít někdo jiný zkušenosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika