Šroty a domácí krmné směsi



host - 147.107 (?)
8.1.2012 19:33

Čtu a pořád vidím:  "kdy se zásobní bílkoviny změní na cukry a"

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
mjr.filip.jandus - (4) - 52.8 (?), 8.1.2012 12:18, zobrazeno: 94611x

Chětl bych se Vám pochlubit a zároveň Vás inspirovat, čím krmíme naše kury.

Jako základ je pšenice (je to nejlépe zužitkovaná obilnina). Pak přes zimu přidáváme usušenou trávu ze zahrady (normálně ze sekačky), namočené pečivo. Důležitou složkou potravy jsou minerální látky obsažené v lizech, anebo pro nás lepší, v kostech a skořápkách.

Když jim dělám šrot, vezmu tak 20-30kg pšenice, pár hrstí sena, obdobně slámy (dostává se jim tak vlákniny a jiné chuti), cca 1/2kg suchého pečiva, kosti, 0,2-0,5kg skořápek. Jednou za čas je dobré slepicím přidat dřevěné uhlí (samozřejmě nadrcené), váže plyny ve střevech. Vzhledem k tomu, že působí antagonisticky k některým vitamínům, přidávat pouze občas!
Určitě nebude také na škodu, když jednou za půl roku dáte slepicím syrový česnek nebo cibuli.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
karlííček - (26) - 64.242 (?), 8.1.2012 16:01

Pšenice je pro slepice zdrojem energie a to díky vysokému obsahu škrobu, až 70%, který je pro slepice lehce stravitelný. Avšak zásobní bílkoviny, lliadin a glutenin 8 až 15% vytvářejí smícháním s vodou známý lepek, který se mění ve střevech drůbeže na mazlavou hmotu, což při velkém množství zkrmované pšenice způsobuje u slepic velice rychlý průchod střevy a tím i značně snižuje zužitkování živin pšenice a proto také řídký trus. V krmné směsi pro slepice by pšenice neměla chybět, měla by však být zastoupená pouze v množství 15 až 20%, a to také pro malé množství vlákniny do 2%. Samotnou pšenici lze občas zkrmovat také, ale v naklíčeném stavu, kdy se zásobní bílkoviny změní na cukry a spolu s klíčkem jsou zdrojem kvalitní výživy pro slepice.tak jako základní krmivo bych jí nedoporučoval

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 147.107 (?), 8.1.2012 17:59

Ale notak, bílkoviny se mění na cukry? To je nějaká novina. Na cukry se vždy měnil při klíčení zásobní škrob. Holt časy se mění.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
karlííček - (26) - 64.242 (?), 8.1.2012 18:11

čtěte pořádně

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 147.107 (?), 8.1.2012 19:33

Čtu a pořád vidím:  "kdy se zásobní bílkoviny změní na cukry a"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 51.86 (?), 12.2.2012 21:38

Pro slepičky ve snášce si můžeme zakoupit směs pro nosnice označeni N, N1,N2 nebo si tuto připravit sami např. 2 kg sojového extrahovaného šrotu.0,250 litru oleje 7kg obilí. 0,8kg vapence/krmný, dolomitický apod./ a vitamíno-mineralní doplněk například raboran nebo ibevit spolu ibeminem do napájecí vody.Co se týče krmného vápence.:NEPOUŽÍVAT NEHAŠENÉ VÁPNO!!! Toto se dá použít ale musí být vyhašené a vysušené potom postačí nabídnout slepicím kousky vysušeného vápna plně k dispozici slepice si nazobou kolik potřebuji.Pak již vápenec do směsi nepřidáváme.Obilí postačí holá pšenice jednu pětinu pšenice můžeme nahradit ječmenem.Sojový šrot lze nahradit zcela sojovou moukou anebo s části krmnými kvasnicemi.Takto nahradit sojový šrot lze u všech směsí které zde uvádím.Pokud nahradíme třetinu množství pšenice kukuřicí tak olej nepřidáváme. Můžeme také použít poměr obilí 70procent kukuřice a 30procent ječmene.V tomto případě také nepřidáváme olej.
Můžeme zamíchat ručně nebo například ve stavební míchačce. Pokud přikrmujeme brambory olej nepoužijeme.Dá se použít i sádlo nebo použitý olej s fritézy ale pozor nesmí být přepálený.Doporučuji olej rozetřít se sojovým šrotem ještě před vlastním micháním.Nebo použít jednu část obilí vcelku to smíchat s olejem a pak přidat ostatní suroviny.Dá se připravit směs i bez oleje ale projeví se to zvýšenou spotřebou krmiva.Pokud má drůbež k dispozici pastvu kde si najde dostatek potravy je možno dávku směsi snížit a nahradit obilím.Směs pro nosnice at již kupovanou nebo doma připravenou je dobré před zkrmením navlhčit.Stačí nasypat do krmítka a přikápnout trošku vody.
Proč použít olej?
Zvyšuje energetickou hodnotu krmiva čímž sníží spotřebu.Váže na sebe jemné části krmiva.Tuky jsou důležité pro využití vitamínu rozpustných v tucích jedná se o vitamíny A, D,E, K,. Zásobuje organismus kyselinou lionovou zejména sojový olej ten je do krmiv nejvhodnější.
Proč vápenec.
Vápenec je základní složkou vaječné skořápky.Někdy stačí přidat /pouze v případě nedostatku/krmný vápenec a máme po problému že nám slepice žerou vejce.V případě nedostatku vápníku slepice snesou vejce se slabou skořápkou ty se v hnízdě rozmačkají a slepice je při této příležitosti sežerou při požíraní rozbitého vejce rozklovou další a celá snůška přijde v niveč.
Velice se mi osvědčil přípravek s názvem PROMOTOR Podporuje celkovou vitalitu drůbeže má přiznivý účinek na snášku zvířata mají větší radost ze života.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 34.49 (?), 13.2.2012 10:03

Zatím byly naše slepice krmeny hlavně pšenicí a zbytky z kuchyně. Nedávno, po přečtení pár článků o krmných směsích jsem pipenám 20ti kg pytel krmné směsi koupila, jako že tam bude všechno lepší a vyváženější a snad i chutnější. Už jim to nabízím skoro tři týdny a ještě si, zdá se, nezobly. Zkoušela jsem to postupně přidáváním do pšenice, krmná směs vždycky zůstala. Zkusila jsem dát samotnou, pipky byly hladové a krmná směs zůstala. Tak nevím? sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.4 (?), 13.2.2012 12:51

To máte jak já, koupil jsem granule pro králíky, tady u jedné firmy, co je vyrábí, nežraly to, ale pes se mohl po nich utlouc. Zkuste to nabýdnout taky psovi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 16.163 (?), 14.2.2012 23:11

Pokud máte směs sypkou, zvlhčete ji vodou tak, aby vznikla drobtovitá struktura. Toto pak přidávejte do dosavadní krmné dávky. U granulované směsi nebude problém.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 40.212 (?), 15.2.2012 16:48

Koupila jsem jim krmnou směs granulovanou. A s tou je právě ten problém. Někde jsem se dočetla, že i ty granulky je dobré trochu navlhčit, tak to zkusím, jestli to pomůže.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika