Slepice sezraly otravene vosy - co s vajicky?



host - 107.242 (?)
6.10.2014 17:23

Upřesním: Nešlo o Raid, ale o "Bros - spray proti mouchám a komárům". Aktivní složka: d-fenothrin 0.1%, prallethrin 0.09%, PBO 0.45%.(Vysoce toxický pro vodní organismy.) 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 107.240 (?), 4.10.2014 11:13, zobrazeno: 44701x

Nase slepice sezobaly vosy (jedno hnizdo) otravene chemickym pripravkem (Raid), co ted? Predpokladam, ze se insekticid dostane do jejich vajicek, nevite, jak dlouho trva, nez se ze slepic vylouci a muzou se vajicka zase jist? Co pak s jejich masem? Diky. 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 220.138 (?), 4.10.2014 23:26

Insekticid je selektivní jed. Většinou působí na nervovou soustavu hmyzu a v potravním řetězci degraduje. Tzn. slepicím se nic nestane a protože mimo to hnízdo vos zkonzumují podstatně více jiné potravy, bude ve vajíčkách asi přijatelné množství reziduí a vůbec bych to, jestli "konzumovat či ne" neřešil. Používal bych však ty vajíčka v obvyklém množství (do 1 ks osoba a den).

Jinak Raid je odvozen od výluhu z kopretin, takže maso bude také "čisté" po pár dnech, játra asi za týden.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 107.242 (?), 6.10.2014 17:23

Upřesním: Nešlo o Raid, ale o "Bros - spray proti mouchám a komárům". Aktivní složka: d-fenothrin 0.1%, prallethrin 0.09%, PBO 0.45%.(Vysoce toxický pro vodní organismy.) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.138 (?), 6.10.2014 22:24

No, ale to je podstatný rozdíl. V tomto případě bych slepici dále neživil a použil ji ke krmným účelům jako žrádlo pro psa (radši starého, co to má za pár). Pokud slepice jen trochu kolem krku a pod ocasem pelichá, bude se toxin uvolňovat v malých dávkách do žloudků vajíček po celý zbytek života (bílky jsou relativně bezpečnější, ale...).

Druhá věc je expoziční dávka, kolik jste toho do hnízda nahvízdala a kolik toho vosy do sebe nabraly a kolik kusů vos připadlo na jednu nosnici. Týden je pozorujte, možná ty slabší vůbec dominantní slepice nepustila k "pochoutce".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 107.242 (?), 7.10.2014 16:13

Diky. Vosy maji hnizdo pod izolaci domu a zednici, co nam delaji fasadu, situaci resili postrikem, pricemz k samotnemu hnizdu se nedostali a chemicky zabijeli jednotlive vosy, ktere se kolem nich objevily. Mohlo jich byt cca. 20 vos (na dve slepice). Nicmene vejce od te doby pro jistotu odkladam stranou. 

Slepice vypadaji uplne v poradku, nicmene si myslite, ze sam byste je v teto situaci vymenil? Znamky pripadne otravy jsou pelichani?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 39.86 (?), 5.10.2014 16:56

Tak jé na rozdíl od diskutujicího který se neobává, bych byl předběžně opatrný.. Vycházím z toho, že neexistuje přípravek k hubení hmyzu, který by bylo možné používat ve skladech ve kterých je krmení.. Ve skladech kde jsou stovky tun krmení by ta kontaminace byla mnohonásobně menší než ve dvoukilovém vosím hnízdě. V dnešní době kdy je přebytek potavin diskutovat o tom jestli jíst nebo nejíst chcíplou krůtu mi připadá až přiblblé.    Být Váma, tak bych vajíčka dva týdny nejedl. A jestli máte souseda kterému raid voní kopretinami tak mu ty vajíčka dejte 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 129.199 (?), 6.10.2014 13:23

Proč dva týdny?  Neroste vajíčko v těle slepice déle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.86 (?), 7.10.2014 17:04

Dva týdny jsem střelil od pasu. Vycházel jsem z toho, že antibiotika mívají ochranou lhůtu kolem 5 dnů  . antiparazitika   kolem tří týdnů.V době kdy slepice sezobaly otrávené vosy měl žloutek vajíčka sneseného po 14 dnech velikost většího  hrášku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 8.10.2014 12:03

....mi připadá až přiblblé

Pravda, příspěvek hosta 39 86 je trochu přiblblý.

Vycházím z toho, že neexistuje přípravek k hubení hmyzu, který by bylo možné používat ve skladech ve kterých je krmení

Nevím, z čeho vycházíte, ale tu geniální větu jste si právě vymyslel, je to totiž úplná hovadina. Stačí si přečíst návod na většině insekticidů. Namátkou jeden:

Insekticid ACTELLIC 50 EC, postřik ve formě emulgovatelného koncentrátu, který hubí skladištní škůdce (hubení pilouse) v uskladněných obilovinách, prázdných skladech, mlýnech, pekárnách, silech a provozech...(dále viz Agromanual)
    Tedy přípravky na hubení hmyzu se používají běžně nejen ve skladech s krmením, ale i s potravinami.

V dnešní době kdy je přebytek potravin diskutovat o tom jestli jíst...

Možná jste si nevšiml, že potraviny, ani v dnešní době, dosud nedávají zadarmo. Máte štěstí, že nepatříte k 10% obyvatel ohroženým chudobou, pro které přijít o 10 kg masa představuje dost velký problém.

Pro zadavatele: Pokud používáte spray na hubení hmyzu (zejména létavého) a neděláte to v plynové masce, je prakticky nemožné, abyste se postřikové látky nenadechli. Množství insekticidu ve Vašem těle bude řádově vyšší, než kdybyste snědl vejce od všech Vašich nazobaných slepic. Výrobci s tím musejí počítat, proto se spreje proti hmyzu neplní kyanovodíkem ani DDT.
     Bavit se o toxicitě vajec z drůbeže, co sezobla otrávenou vosu, je o ničem, pokud neznáme u dané látky způsob účinku, její metabolizmus, biologický poločas, aj. Každopádně představují zlomkové riziko oproti drtivé většině koupených potravin - pesticidy ošetřené ovoce, éčka v salátech, kouř v uzeninách, alkohol v rumu...
   Co budete dělat, když Vám slepice sezobnou vosu, mouchu, včelu, co se pásly na bolehlavu, náprstníku, pryskyřníku, blínu, které  běžně navštěvují, ale pro člověka jsou - na rozdíl od sprejů proti hmyzu -  skutečně jedovaté???

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.86 (?), 8.10.2014 16:01

           Jenom malé doplnění : Přípravek Actellic, při použití v prázdném skladu je ochraná lhúta 2 a 14 dnů podle koncentrace postřiku. Při použití v uskladněných obilovinách je ochraná lhůta 42 dnů!! 

           O tom jestli jíst nebo nejíst uhynulá zvířata opravdu diskutovat nechci  .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika