Kurník - izolace?



host - 7.158 (?)
3.10.2010 22:59

...a to ste jim svítil i přes noc? Nebo jen ve dne na vyhřátí?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 219.11 (?), 3.8.2013 0:29

To bude spise otrava oxidem uhlicitym. Ten se drzi u zeme. Oxid uhelnaty vznika pri spatnem spalovani, coz petrolejka asi nebude...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 7.158 (?), 3.10.2010 22:59

...a to ste jim svítil i přes noc? Nebo jen ve dne na vyhřátí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 64.242 (?), 2.1.2011 20:38

V zimě snižují snášku všechny slepice, bez ohledu na plemeno. Míru tohoto snížení ale můžeme výrazně ovlivnit. Je třeba zateplit kurník - ne však tak, abychom zároveň zvýšili vlhkost, protože vlhké teplo je horší, než suchá zima (dýchací potíže, rýma, plísně atd.). Výrazný vliv na užitkovost má také světelný režim - tj., že umělým osvětlením prodlužujeme nosnicím den. Doporučuji rozsvítit slepicím spíš ráno asi 2 - 3 hodiny před rozedněním - pokud budete svítit večer, může pak náhlé zhasnutí slepice dezorientovat. Neprodlužujte světlo o víc hodin, než jsem uvedl - slepice pak budou unavené a projeví se to negativně mj. i na snášce. V krmné dávce musíme zvýšit podíl uhlohydrátů (zdroj energie), což zajistíme zvýšeným podílem kukuřice. V neposlední řadě musíme zajistit slepicícm dostatek pohybu třeba tím, že jim do hrabaniště ukryjeme pár hrstí obilí nebo zadiny, aby měly motivaci pro usilovné hrabání, čímž se zahřejí. Nezapomínejte ani na dostatečné napájení - je třeba stále dohlížet na to, zda není voda v napáječce zmrzlá - v případě, že ano, ihned zajistíme přísun vody nové. Nemáme-li možnost kontrolovat vodu po delší dobu, umístíme napáječku do místa, kde tolik nemrzne nebo se vybavíme vyhřívanou napáječkou, které už jsou i na našem trhu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.133 (?), 9.2.2011 19:00

dobrý den, neví někdo jaká je norma EU slepic na m2??

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 56.105 (?), 27.3.2012 20:52

10-12m2

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 57.162 (?), 14.3.2012 20:30

natahoval jste jim tou žárovkou jenom délku dne, nebo jste ve velkých mrazech svítil/topil i přs noc? (největší mrazy jsou po půlnoci k ránu).

Díky za odpověď 

Pavel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Pavol - (2) - 244.142 (?), 15.3.2012 21:00

Prikladám pripomienky pána Juraja Kafku:

Z pripomienok p.Juraja Kafku:
Kurník není dobré vytápět, protože to teprv budou slepice zchoulostivělé. Slepice obecně jsou dosti odolné chladu. Jakmile by však přišly z vytopeného prostou ven, máte postaráno o rýmu. V kurníku nesmí mrznout a to lze docílit správnou izolací.
Pamatujte na dobrou izolaci a pokud máte místo tak i volieru. Kurník muže být i celodřevěný, ale stěny dvojité. Mezi vnější plášt a vnitřní můžete dát izolační materiál běžně dostupný.
Kurník musí být dobře izolován i proti vlhku. Takže pokud bude zděný, použijte ipu, lepenku a tak podobně.
Další neméně důležitou věcí je délka dne. Je výhodnější slepicím prodloužit den aspoň na 12 hodin než bez užitku krmit nenesoucí ptáky bez přisvícení.

Pavol

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 130.138 (?), 9.3.2011 15:16

K zateplení bych chtěl asi řící toto. Slepice pěstujene v kurníku, který byl postaven již za I. republiky. jedná se o dřevěnou stavbu, kde v dolní části je králíkárna a v horní malý seník pro králíky a kurník pro slepice. Stavba je opláštěna coulovýmí prkny s drážkami. Původní majitel (byl to němec) kurník zateplil zevnitř heraklitem a měl zde elektrické odporové topení a osvětlení asi jak pro králíky tak slepice. Rodiče toto nepoužívali, viděl jsem jen zbytky elektrorozvodu a celé topení (to jsem schoval). Do prostoru kurníku je okénko s drátosklem.

 Já jsem provedl následující úpravy: strany i strop kurníku jsem zateplil 5cm polystyrenem.Denně větrám tak, že otevřu bok kurníku, vyčistím ho a nechá vysušit i v zimě. Ve stropě je stěrbina a na dřevě kurníku se objevuje jinovatka. Slepice máme také od fy Kavapo a přes zimu snášeli 4 nosnice většinou 2 - 3 vejce denně. v letním období se snůška byla 4 vejce, 3 byly minimálně, přesně jsem to nesledoval. Krmíme pšenicí, kukuřičným šrotem, naklíčenou pšenicí a zbytky z domácnosti. Zateplení nebo topení je dle mého názoru nutné. Vodu mají slepice v dostatečném množství i během zimy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 164.4 (?), 10.3.2011 11:20

jak bylo výše psáno, že izolace je zbytečná a drahá a plná cizopasníků, tak je nutná a ceny se liší od provedení a tím i s nebo bez možnosti cizopasníků.Když vám slepice nastydnou, omrzne hřebínek atd.,tak je po nich, i v mrazu je nenutím ven, jen na minutku posbírat co potřebují, jestli trčí něco zeleného nebo jen písek, kvůli pěknému trávení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 245.130 (?), 3.8.2013 11:57

Ahojte. Pročetla jsem na netu kde co, a závěr je: stavím kurník, izolovaný vatou. Stojí na kůlech. Venkovní stěna je z OSB 3 a 4, PD. Vata klasika, vnitřní stěny jsou obložené dřevěnámi plovoucími podlahami pero drážka. Čili spáry ve vnitřní stěně téměř nejsou, a ještě jsem všechno přetmelila acrylem. Je utěsnený jako ponorka. yes Na podlaze je PVC, pod hřadly je trusník. Jednoduše kurník vyčistím vytažením PVC ven, vyklepu, vytřu.. Střecha je využitá jako seník. Snadný přístup k senu, které jim dávám na podlahu, aby se nenudily a mohly hledat dobroty poházené po zemi, hlavně v zimě. Snášková hnízda jsou přístupná z venku. Větrání kurníku zajišťují trubky, které zvenku přisávají čerstvý vzduch, který se trošku přihřívá teplým odcházejícím vzduchem z kurníku. Odvětrání je 1x při podlaze, asi 40cm nad, a ještě pod stropem. Vydýchaný vzduch odchází komínem. surprise Mají na jihovýchod orientovaný izolační okno, aby měly světlo uvnitř, když nechtějí opustit kurník. Což mi dělají, když je mráz a nebo sněží. Na okně je zatahovací žaluzije, venkovní, aby v létě slunce nerozpálilo kurník přes sklo. Je tam osvětlení z ledkového pásu, aby nebylo jen bodové, ale plošně po kurníku. Přitápění mám taky, vyhřívací červenou žárovku do terárií, ale ještě jsem ho nepoužila. Voda nezamrzá.

Ale jinak nemají ani čmelíka, ani blešku, nic. Po celé zahradě mají několik hrabanišť, a jedno kryté pod kurníkem, když leje nebo sněží. Je tam zemina, popel, písek. Takže já myslím, že izolace být má, protože slepice nemusí mít vůbec cizopasníky. Ale vajíčka nemám každý den od každé slepice. Při veškeré péči a kvalitní stravě a vodě občas nějaká vynechá. A protože mám každou slepici jinou, a každá snáší jinak barevné vejce, vím i která vynechala. A myslím, že na to, že 2 jsou tříleté, snáší výborně. Araukana má skoro 4 a snáší obden, minimálně. Je šikulka. Každý den snáší jen roční maranska.

Jediné, co mi chybí, je elekricky ovládané otevírání dvířek. Nerozumím elektrice.. U mě je maximum zapojit zásuvku nebo vypínač. Takže sestrojit funkční otevírání je pro mě nemožné, co je to relé tuším jen vzdáleně, motorek na stěrače je v autě, kde funguje sám, a jak ho zapojit na otevírání dvířek je španělská vesnice. Veškeré plány jsou mi k ničemu a vytížení kamarádi a manžel pořád nemají čas. Takže ráno vstávám se slepicemi.. sad

Tak asi takhle je to u nás.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika