|
Maliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.254 (?), 25.2.2007 19:19
Maliny se vysazují o trochu hlouběji než původně rostly, příliš dlouhé pruty můžete zkrátit, cca o čtvrtinu, podporuje to lepší "větvení" a plodnost, ale nutné to není. Co je důležitější je pravidelně udržovat porost světlý, vyřezávat nadbytečné pruty a pruty, které již odplodily, ty stejně pak odumřou. Pruty malin rostou nezávisle na sobě, takže každý zvlášť vyživuje své plody svými listy, takže ihned po sklizni se nebojte tyto pruty odřezat i když mají ještě zelené listy. Nebojte se, že když vyřežete např. nadbytečné pruty, že snížíte plodnost na ostatních protože nebudou dobře vyživeny. Toť jen pro doplnění.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.35 (?), 25.2.2007 19:20
Nově vysázené maliny by měly být cca 40-50 cm dlouhé. Loňské nové pruty, které budou letos plodit se zkrátí asi o 10-30 cm, podle délky. Odstraníte jen tu horní tenkou část, aby spodní pupeny rovnoměrně vyrašily a nakvetly. Rozvětvené, odplozené se úplně odstřihnou.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 85.27 (?), 3.3.2007 22:13
V průměrně úrodné půdě maliny příliš hnojit nepotřebují, kompost lehce obohacený o dusík a kalium, bez vápna bohatě stačí. Mají rády vlhko, snesou těžší půdy, mohou být kyselejší. Důležitější je dbát zezačátku o plevel pod nimi. Hustší vzrostlá výsadba už si s podrostem poradí sama.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.254 (?), 6.3.2007 19:15
Maliník se pomologicky řadí k drobnému ovoci, které by nemělo na žádné zahradě chybět vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a mnohostrannému využití plodů ať již na dřeně, šťávy, kompoty či sirupy. Výrobky z malin jsou velmi atraktivní. Nejlepší resp. nejoblíbenější jsou v čerstvém stavu, buď samotné nebo jako přísada jogurtů, tvarohu a mléka. Výborně se dají zmrazit.
Nutriční hodnota plodů: největší význam představuje obsah vitaminu C (20 - 23 mg%), vitaminů skupiny B, provitaminu A, vitaminů E a PP, minerálních látek (např. vápníku a jódu), vlákniny, cukru (13 %), bílkovin (1,2 %), tuků (0,6 %), dále organické a ovocné kyseliny, atd.
Z hlediska skladovatelnosti jde o mimořádně zranitelné ovoce. Do dvanácti hodin po utržení je třeba maliny buď zkonzumovat a nebo zpracovat. Ani skladování v chladničce déle než jeden den je nevhodné, protože snadno podléhá hnilobám a plísním.
Plody se sklízejí tehdy pokud jdou snadno oddělit od lůžka a plod se samovolně nerozpadá a je pevný. Plně dozrálé maliny mají charakteristické aroma a chuť, kterou při přezrání rychle ztrácejí. Maliny se sklízejí postupně, protože nedozrávají všechny najednou. Sklizeň je potřeba opakovat nejlépe obden.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
|
|
|
|