Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:Maliník se pomologicky řadí k drobnému ovoci, které by nemělo na žádné zahradě chybět vzhledem k jeho vynikajícím vlastnostem a mnohostrannému využití plodů ať již na dřeně, šťávy, kompoty či sirupy. Výrobky z malin jsou velmi atraktivní. Nejlepší resp. nejoblíbenější jsou v čerstvém stavu, buď samotné nebo jako přísada jogurtů, tvarohu a mléka. Výborně se dají zmrazit.
Nutriční hodnota plodů: největší význam představuje obsah vitaminu C (20 - 23 mg%), vitaminů skupiny B, provitaminu A, vitaminů E a PP, minerálních látek (např. vápníku a jódu), vlákniny, cukru (13 %), bílkovin (1,2 %), tuků (0,6 %), dále organické a ovocné kyseliny, atd.
Z hlediska skladovatelnosti jde o mimořádně zranitelné ovoce. Do dvanácti hodin po utržení je třeba maliny buď zkonzumovat a nebo zpracovat. Ani skladování v chladničce déle než jeden den je nevhodné, protože snadno podléhá hnilobám a plísním.
Plody se sklízejí tehdy pokud jdou snadno oddělit od lůžka a plod se samovolně nerozpadá a je pevný. Plně dozrálé maliny mají charakteristické aroma a chuť, kterou při přezrání rychle ztrácejí. Maliny se sklízejí postupně, protože nedozrávají všechny najednou. Sklizeň je potřeba opakovat nejlépe obden.