Kanadská borůvka - neprospívá



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 228.28 (?) 
13.5.2015 7:00

Take se domnivam, ze hnojeni malymi davkami hnojiva v pravidelnych kratkych intervalech je mnohem lepsi nez jednorazove prihnojeni. Ale pisek jsem dal na dno vysadbni jamy, jako drenaz. Primichavani pisku do raseliny nepovazuji za ucelne. K premokreni dochazi, kdyz se voda nevsakuje z raseliny do okolni zeminy, samotna raselina se podle mne "neprelije" ci "nepremokri" (pokud se prebytecna voda ma kam vsakovat).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
pcnatko - (17) - 36.211 (?), 13.5.2015 7:51
Jak jsem psal, hodně jen o tom četl ale praktické zkušenosti nemám. Četl jsem ale někde, že v období růstu potřebují borůvky hodně myslím dusíku nebo něčeho, ale po odplození již nepotřebuje dusík nýbrž více draslíku (názvy jsem možná popletl) aby rostlina před zimou zesílila. Dlouhodobým hnojem v granulách toho asi nejde docílit. Co se týče přemokření, pod balem rašeliny mám netkanou textilií oddělenou drenážní cca 8-10 cm vrstvu hrubého štěrku. Tolik jsem získal teorie. Jestli jim to prospívá zjistím až je budu pěstovat alespoň rok. Mám je teprve 2-3 měsíce :-(
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 184.133 (?), 13.5.2015 8:10

U mladých, nebo na novém stanovišti vysazených zakořeňujících rostlin je lepší dávkování postupné. Borůvky mají trochu jiné kořeny než ostatní ovocné keře a je pro ně lepší v době regenerace a počátečního růstu trvalá nižší hladina živin. Tedy to tekuté po týdnu, s tím, že musíte zalévat je O.K. V dalších letech můžete přejít na hnojiva jiná, dobře vychází 6.ti měsíční Osmocote (100 g na rostlinu) s jarním přihnojením síranem amonným.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 13.5.2015 8:14

Ono to trvale mírně může vypadat lépe, ale je otázka, zda to tak je. Třeba ta malá rostlinka ten trvalý přísun ani nevyužije, třeba to je na úkor tvorby kořenového systému (nesnaží se). Určitě je jednorázové hnojení výhodné z hlediska úspory práce vytíženého zahrádkáře, než by běhal každý týden s odměrkou, prdne to tam 2 x ročně a má vystaráno. Kdo je má nově a mazlí se s nimi, tomu to neva. Sám dávám 2x, zjara při pletí a dorašelinování, pak trochu menší dávku těsně před koncem sklizně. Zrajou dlouho, aby to stačily využít. Hnojivo s rohovinou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 11.192 (?), 13.5.2015 12:26

A nevadí ta "chemie" před dozráváním? Myslím tím zdravotně pro člověka. Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 13.5.2015 13:30

Nemám tušení. Napsal jsem před koncem sklizně. Tedy většina už je sklizená a na keřích zbývá pár hrstí. Z toho se snad neotrávím. Kdybych čekal, až tam nebude bobulka, hnojil bych v září a to jaksi už nemá ten efekt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 134.68 (?), 13.5.2015 13:43

Máte hezké keříky, ale pokud jste sázel borůvky letos na jaře a nechal jste je odkvést s tím, že budete mít plody, budou rostliny svoji veškerou energii dávat do plodů a nebudou se rozrůstat - tím myslím pouštět nové výhony od spodu. Rostliny potřebují zakořenit a nabrat sílu do dalších let. Pravidelné zalévání jim vyhovuje, pokud mají dostatečnou drenáž, ale hnojenní bych zpočátku dávkovala jednou za 14dní a až se rostliny zakoření a budou držet zarostlé v zemi (nebudou se už klinkat, když vezmete za rostlinu), tak bych zvýšila dávku, ale pouze do poloviny srpna, pak je potřeba hnojení omezit, aby rostlinám dostatečně vyzrálo dřevo, jinak Vám v zimě nové výhony vymrznou.

A teď trošku nemilá věc, plody by měly z rostlin odrhnout (olámat) minimálně v roce výsadby, nemusí všechny (jeden, dva vianky si nechte na každé rostlině). Vím, že teď je Vám to lítocrying a těšíte se na nělaugh, ale příští rok se Vám to vrátí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pcnatko - (17) - 37.210 (?), 13.5.2015 22:25

Máte pravdu, moc se na ně těším a je mi to líto :-(Jsou krásně obsypány i přes malé keříky.
Dám ale na Vaši radu, pokud jim to opravdu pomůže. Pár bobulek pro dvouletého syna nechám a my s manželkou si je hold letos zakážeme :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.12 (?), 13.5.2015 22:35

Moje zkušenost je opačná. Pro tak velké rostliny jak jste koupil je probírka plodů zbytečná, protože diferenciace pupenů pro probuzení výhonů vyrůstajících v patě keře již poroběhla a otrhání plodů nyní již rostlinu nepřiměje k větší tvorbě dalších letorostů. To co je předmětem rady je u rostlin malých, které byly minulý rok zakořeněny jako řízky. Ale tam je to potřeba provést už v době na počátku kvetení. Když jsem znovu koukal na vaše snímky, připadá mi, že jste keříky sázel do rašeliny tak jak byly v kontejneru - povrchem lícujícím s okolím. Borůvky se ale sázejí mírně hloub, asi tak jako by jste k nim doplnil jejich každoroční dávku rašeliny o tloušťce cca 5 cm. Ony pak v místě přihrnutí vytvoří další kořínky a jsou stimulovány následující jaro k lepšímu vytváření mladých prutů = keř se rozšiřuje a mohutní.

Nebezpečí anonymních internetových rad je, že motivace může být různá od filantropa, přes chlubila až po závistníka. Každou radu si proto ověřujte (i ty moje).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 13.5.2015 22:40

Dobrý večer Vladimíre. Psal jste, že tříleté sazenice byly kontejnerované, že jste opatrně narušil koř.bal, že pravidelně přihnojujete spec.hnojivem. Tak bych řekl, že nějaké razantní probírání bobečkůwink je zbytečné. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika