Jiaogulan



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
               
host - 200.13 (?) 
17.4.2009 20:47
Tak jsem na tom stejně asi jako většina, rostlinka je koupena od Starkla, ale přišla solidně z devastovaná, ale vypadá, že se už solidně vzpamatovává. Pokuď jde o chuť čaje, tak velice záleží na dávkování a chuťových buňkách ochutnavače... Ne každému vyhovuje vše, že...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 51.76 (?), 24.4.2009 20:29

ahoj, taky se přidám. od Starkla poštou už nikdy více. dvakrát jsem zásilku reklamovala, rostliny mi přišly přelité, shnilé a z deseti rostlin se daly použít pouze dvě.co se týče jiaogulanu, tak ten mi přišel též v hrozném stavu a do týdne pošel zcela.škoda.tak se pokusím podívat do toho baumaxu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.69 (?), 29.4.2009 13:55

S rostlinou už mám docela zkušenosti. Dříve jsem si ji kupoval jako čaj od pana Nepustila a byla super, cejtil jsem se líp a měla pěknou sladkou chuť Později jsem si ji pořídil od Sieberz Jedna byla p řichcíplá druhá rostla pak se něco stalo(přelití nebo larvy?) a jedna začala skomírat Ta druhá ale přes zimu vyrostla asi 3 metry do výšky(roste neuvě řitelně rychle) Teď v dubnu jsem ji dal ven bohužel prakticky celá seschla nevím jestli zimuo nebo silným sluncem už zase obráží tak zkusím, jestli si na venek zvykne Čaj byl h ořkej podle pana Nepustila je to hlavně odlišností podmínek zde a v číně či Thajsku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 60.104 (?), 3.5.2009 19:25

Také jsem si koupil od Starkla ten pětilistý ženšeň. První mně uhynul, protože byl dodán v zuboženém stavu. Jako reklamaci mně poslali nový, ale zimu nepřežil i když byl v garáži a určitě ne bez vody - prostě na jaře nic nevzešlo. Teď mám třetí a jsem zvědav jestli mně za rok bude ješte růst. Pokud máte někdo radu co se mohlo stát a co bych měl dělat - předem děkuji (i když z diskuse vyplývá, že roste a neroste všade).

Nov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 48.104 (?), 9.5.2009 23:58

Já ho mám už rok, taky od Starkla.  Přišel mi maličký a zvadlý. Dala jsem ho do samozavlažovcího truhlíku.Potřebuje hodně vody a sluníčko!! Mám z něho krásný, vzrostlý keř. Prorostl mi šlahounem celý truhlík a vždycky se objeví, takmkde nechci. Roste mi jak plevel. Mám ho celoročně doma, na okně kde svítí slunko, i celou zimu.  Takže je k dispozici stále.    rita.ivana@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.28 (?), 18.7.2009 14:40

Já jsem jej loni přesdail do takový tý lehký půdy na výsev a množení (především proto, že jsem jinou při ruce neměl). Dobře saje a vysychá. Na podzim a v zimě, kdy si vyloženě vynutil odpočinek (celý zvadnul a prostě vypadal jako na posledním tažení). Celou zimu jsem jej skoro (cca jednou za dva týdny trošku) nezalíval. A v únoru, když začal vystrkovat růžky jsem jej začal zalívat a roste zase jako divej.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 195.142 (?), 9.8.2009 10:00

Pořídil jsem si Jiaogulan taky, mám takový pocit že na naspírání lístků na čaj by musel mít tak 20 metrů dlouhé šlahouny, má lístky tak 5 cm od sebe a celkem mrňavé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 91.222 (?), 4.6.2009 16:55

Na zahradu bych jiaogulan asi nedával. Měl jsem dva květináče od Starkla (kupoval jsem osobně), jeden na chalupě, druhý ve městě. Na balkoně se mi rozrostl jak šílený, mám jej ve 20litrovým květináči. Kdybych jej nepopotahoval, aby sousedka nenadávala, z balkonu by visel minimálně 5 metrů.

Přes zimu byl ostříhaný na půdě, na jaře i bez výraznějšího světla začal sám vyrážet (asi jak se trochu oteplilo).

Čaj se z toho moc pít nedá, ale zkouším různé postupy. Pokud se syrový spaří a pak propláchne studenou vodou, ztratí velkou část své pachutě a nepříjemné vůně. Tím ale rozhodně nekončím a hodlám letos dál experimentovat. :) Můžete se někdo přidat a případně taky poradit. ;)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 175.24 (?), 4.6.2009 19:44

Naprostý souhlas, mám stejné zkušenosti. Řeči o lahodném čaji z Jiaogulanu jsou nesmysl! Mám ale dobré zkušennosti s konzumací čerstvých

pětilístků Jiaogulanu. Chutnají podobně jako hlávkový salát. Pět ks ráno a pět ls večer už je znát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 8.240 (?), 18.6.2009 13:38

Máme tu další dva pokusy. :)

Pokus 1.

Čerstvé lístky jsem spařil horkou vodou a důkladně propláchl studenou, vymačkal, pak znovu studenou, otřepal a nechal usušit na slunci.

Barva nic moc, chuť skoro nijaká. Tudy cesta nevede. :)

Pokus 2.

Česrtvé lístky jsem dal na rozpálenou teflonovou pánev (WOK) a za občasného promíchání pražil. Čekal jsem, že ucítím charakteristický zápach čerstvě spařených lístků, ale ten se nedostavil, jen vůně velmi vzdáleně připomínající oříšky. Lístky jsem pražil, dokud nebyly suché. Část z nich (30-40 %) zhnědla.

Barva světlá žluto-zelená, po pachuti ani stopy. Čaj je mírně nasládlý a chuťově se to s předchozími pokusy nedá srovnat (mnohem lepší!).

Nicméně, skočím si koupit originál, abych mohl porovnat, jak moc se liším od skutečnosti. Přesto doporučuji vyzkoušet. :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika