Spodní listy česneku žloutnou



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
host - 254.91 (?) 
17.6.2015 21:15

Mám to chápat, že není napaden nějakou plísní, ale že mám vydržet a posléze sklidit... Ulevilo se mi a moc děkuji. Jste geniální, ano je to odrůda Tristan. Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                  
host - 157.239 (?), 17.6.2015 21:33

Pro své uklidnění-nebo potvrzení obav vybavte ze země několik kousků z obou porostů a udělejte pitvu, degustačkuwink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 28.6.2015 10:22

Tak pacibulky jsou v bedýnce a schnou.ani jedna nebyla špatná.jen mě udivilo, že jsou to malé česneky. Myslela jsem, že vyroste jedna větší cibulka a tu budu sadit na podzim.  To musím tedy na podzim rozebrat na stroužky a ty potom zasázet??Nikdy jsem nepěstovala z pacibulek. A nebude potom ten česnek malý??? Vyplatí se to vůbec sázet.?
Z velkých stroužků je česnek jako pěst a s obavami jsem jich asi 5 vyryla a jsou také zdravý.tak i když jsou žluty, tak počkám co nejdéle. Děkuji za reakci... Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 25.2 (?), 2.7.2015 14:48

Na výsadbu z pacibulek se názory ruzní. Ja jsem zastáncem, a radím nebojte se výsadby. Přikládám svuj návod a svoji praxi pěstování z pacibulek. Po sklizni česneku nechám i pacibulky zaschnout podobně jako vlastní česnek,  - v září pacibulky rozeberu a přetřídím, nic nevyhazuji je to škoda a plýtvání. Větší pacibulky si ponechám jako sadbu a malé a drobné si uschovám na pruběžnou výrobu výluhu a čaju proti škudcum na ruzných rostlinách. Česnekovou sadbu sázím v pruběhu listopadu, dle počasé párkrát i těsně před Mikulášem. Uvádí se, že prvním rokem z pacibulek vyroste pouze sadba bez stroužku, ze zkušenosti ale vím, že se toto liší odruda od odrudy. Jak říkám, s pacibulkami já problém nemám. Ještě malá připomínka, pokud máte dostatek místa, zkuste sžzet na větší vzdálenost, česneku to prospěje. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.116 (?), 17.6.2015 22:28

Ano, listy ke konci vegetace žloutnou a zasychají postupně tak jak je cibule dole přestává potřebovat. Nyní bude mít cibule asi už finální velikost, ale špatný poměr mezi vodou a zásobními látkami. Ztráta sušením by byla cca 30-40% hmotnosti čerstvých cibulí. Ale až budou zelené poslední dva listy a stvol narovnaný, pak je sklizňová zralost. Česnek bude mít už jen cca 20% přebytečné vody a maximum zásobních látek i aromatických silic. Pozdější sklizeň je sice možná, ale trpí tím kvalita (cibule se rozpadají a nemají tak dlouhou skladovatelnost). Ten z pacibulek musíte sklízet dřív, protože pokud krček bez stvolu se dá snadno přetrhnout, tak se pak jednostroužkové cibule špatně hledají. Největší z nich budou větší než stroužky běžné cibule - ty je vhodné dát na spotřebu. K sázení jsou nejvhodnější ty střední, co jsou cca 2g těžké. Ty malé je lepší vyhodit, protože největší z pacibulek jsou pro "výsev" vhodnější a dají vyrovnanější výnos.

cool

Podezření na hnilobu by bylo, pokud by například listy byly skelně vodnaté, lesklé a rostlina by se kácela. Takové rostliny jsem na snímku nezahlédl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 18.6.2015 5:31

Na fot.č.1 cosi leží, porost hrachu za plotem brzdí výměnu vzduchu, pozor na přelití česneku z neznalosti jeho potřeb při finalizaci. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 18.6.2015 10:04

Je možné že ten hrášek skutečně má vinu. Sousedka si jej tam zasela a ted když rychle vyrostl, tak skutečně ten můj česnek začal žloutnout. Je to ale myslím shoda náhod. O zalévání není řeči. Je daleko od zdroje vody, tak to nechávám na nebíčku. Vkládám ještě jeden obrázek, že na celém úseku hrášek není a ten česnek je všude stejně zažloutlý.
Všem moc děkuji za názory a hlavně mě potěšilo, že to na hnilobu nevypadá. Díky moc Míla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 254.91 (?), 18.6.2015 10:08

Zapomněla jsem tu foto


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 18.6.2015 10:26

Koukám, že nemáte ohlávkováno = olámáno květenství s pacibulkami.

U Tristanu je vliv ohlávkování průměrný, ale je lepší mít o 20% větší cibule, než mít pacibulky v množství, které pro sázení nevyužijete.

Hlávky se olamují těsně pod prvním ohybem. Jsou v tom místě křehoučké. Nižší nebo vyšší odlomení není fatální, ale nižší nemá praktický význam a při vyšším se okrádáte o lahůdku do kuchyně. Ano, ty křehké části výhonků se dají použít v kuchyni. Buď samostatně, nebo jako náhrada podobné suroviny (místo pórku v naložené "číně"). 

V itálii je obvyklé česnekové pesto. Výhonky jemně nasekáme na kašičku s bazalkou a smícháme s olivovým olejem.

V polabí je známá jemná krémová česnečka. Výhonky se nasekají na kousky cca 2 cm dlouhé a orestují v přepuštěném másle. Když začnou sklovatět, zapráší se moukou a udělá se světlá jíška. Pak se přilévá zchladlý zeleninový vývar a jíška se rozmíchá dohladka. Povaříme v dostatečném množství přilitého vývaru a když jsou výhonky měkké, rozmixujeme dohladka i ty výhonky (tyčovým mixérem apod.). Servírujeme na talíř, kde jako přízdobu můžeme na hladině udělat oko z části odebraného přepuštěného másla a několika křupavě restovaných kousků výhonků. Děti milují, když jim z kousků vyskládám iniciálu křestního jména (S A V nebo J). Někdo dává profiterolky či opraženou housku (jako u krémové hrachovky).

Brambory s česnekovým tvarohem. Nové brambory nemusí být jen s bílým tvarohem. Do tvarohu lze vmíchat jemně sekané česnekové výhonky. Čerstvé s ostrým aroma, restované i s máslem v kterém se restovaly a nebo uvařené v páře nad bramborami. Jedny výhonky a tři různé chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 25.2 (?), 2.7.2015 20:19

Vypadá, že by mohl jít ven, sklidit a nechat dojít a doschnout. Osobně se domnívám, že v tomto případě nedoje k "podtržení".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika