Já medvědí česnek dělám jako špenát. Spařím ve vařící vodě s kostkou zeleninového bujónu, poté najemno nakrájím a podle chuti dochutím na špenát (můj tip: do hotového špenátu naliji smetanu nebo šlehačku a mám z toho celého vynikající jemnou krémovou polévku). Dá se velmi dobře zmrazit. Nebo ho také za syrova na drobno nakrájím, smíchám s jemným tvarohem, pomazánkovým máslem, solí, pepřem jako pomazánku. nejraději mám ale pesto.Opět velice najemno nakrájím česnek, přidám nasekané píniové jádra, namletý parmesán, sůl, pepř a s pomocí olivového oleje promačkám do polotuhé hmoty. Naplním do skleniček a vrch zaliji ještě jednou olivovým olejem. V ledničce vydrží velmi dlouho.Pesto používám na špagety, ale také ho můžte vmíchat do palačinkového těsta a z hotových, pokrájených palačinek udělám fritáty do polívek. Nebo také, když na pánvi opékámchlebové kostky do polévky, můžete přidat malou lžičku pesta a společně s chlebem opražit.