Vážení přátelé, meruňkových a broskvových plodů. Jelikož ve Vašich fotografiích zrajících plodů, nic nepřibylo, přidávám další fotky Fenixu se snahou zachytit celou škálu zbarvení zrajících plodů. Možná i proto, že fotoaparát ne a ne zachytit ten odstín, který nejvíce odpovídá realitě. Pan Paľo se opakovaně dotazuje na jeho chuť, o které jsem tady už ovšem psal. Bylo by dobré, kdyby se vyjádřilo více pěstitelů této odrůdy. Pamatuji se, že se na adresu Fenixu, někdo kriticky vyjadřoval minulý rok. Tento rok opakovaně přálo počasí raným odrůdám broskví. Proto opět lituji, že jich tady nemám více. Nynější počasí je sice velmi příjemné pro práci na zahradě, ale doufám, že se v srpnu ještě oteplí, kvůli odrůdám, které zrají právě v tomto období. K chuti Fenixu bych ještě dodal, že pokud jsou plody již příliš měkké, jsou jen sladce vodnaté. Poněkud aromatičtější jsou plody na jihozápadním okraji koruny a to ve stádiu zralosti, kdy po omaku slupka jen nepatrně povolí, dužnina je tužší a nejde vůbec od pecky. Ovšem plody ve stejném stádiu zralosti uvnitř koruny nebo na okrajích koruny v jiných směrech, jsou zcela bez broskvového aromatu. Možná, že pěstované na jižním Slovensku by byly aromatičtější. Tady jsou sice pěkně vybarvené, ale to je tak všechno. Napadají mě slova pana Jána v souvislosti z hodnocením jiného ovoce a to: "Chuť je při dobrém vyzrání v některých letech a v některých oblastech, více než dobrá".