Zna nekdo Pittosporum?

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?)
5.4.2010 15:05

Až bude mít silný kmen a listy jen na koncích větví, tak jej radikálně seřízněte kousek nad zemí a jede se znova. Třicet cm je opravdu velmi blízko, i u nás ve skleníku to je keř jako hrom, myslím že je potřeba tak 80 až 100 cm od sebe.

Stříháním do tvaru se ovšem připravujete o největší ozdobu - květy..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 146.220 (?), 29.3.2010 14:51, zobrazeno: 6969x

Dobry den, koupila jsem si rostlinu Pittosporum (cesky snad Slizoplod) Je to velice hezka rostlina a koupila jsem si ji na zivy plot. Jestli mate prosim nekdo zkusenosti s touto rostlinou napiste prosim. Dekuji

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 29.3.2010 19:27

Pittosporum tobira - ve středomoří běžně pěstovaný keř, kvetoucí zjara silně vonnými květy, U nás musí být přes zimu v chladném skleníku, mráz nesnese.

Kolik jste si jich koupila na ten živý plot? 

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 29.3.2010 19:31

mam ho z Chorvatska-jako rizek ted, uz to je 40cm vys.rostlina, zcela nenarocna, ale pestuje se jako oleandr, takze prezimovat v mrazuproste mistnosti bude podminkou..

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 123.42 (?), 5.4.2010 12:41

Koupila jsem si jich zatim jen 5 a zasadila jsem je asi 30cm od sebe, asi je to moc blizko, ale uz je je tezke presadit, budu je pravidelne strihat. Ziji v Recku a zde je tato kvetina velmi bezna. A je pravda, ze je tady strihaji do ruznych tvaru, ale trochu se mi nelibi, ze pozdeji zacne byt silny kmen a listy jsou pak jen na povrchu, ale to budou asi hodne stare stromy. Zajimalo by me take jake maji rocni prirustky a zda muzu strihnou i list. Mozna se divite, ze se ptam Vas a ne Reku, ale ne vsichni tady ty rostliny maji doma, jsou spise vysazene mestem.  Jinak jsem porad premyslela jakou rostlinu si tady zasadit na zivy plot Ligustrum jsem vynechala jelikoz tady v tom teple tento kerik neni moc husty, bobkovisen mi rekli, ze je nachylna na nemoci a buxus roste velmi pomalu, tak uz jsem opravdu nevedela a vysadila tohle. Snad nebudu litovat dekuji moc

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 5.4.2010 12:51

tak oleandry-rychle rostou i kvetou.-) a nebo Poncirus-ma velke trny, krasne kvety voni a pak ma i plody...!

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 48.243 (?), 5.4.2010 15:05

Až bude mít silný kmen a listy jen na koncích větví, tak jej radikálně seřízněte kousek nad zemí a jede se znova. Třicet cm je opravdu velmi blízko, i u nás ve skleníku to je keř jako hrom, myslím že je potřeba tak 80 až 100 cm od sebe.

Stříháním do tvaru se ovšem připravujete o největší ozdobu - květy..

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 137.80 (?), 6.4.2010 8:48

Hmm, takze podle Vaseho nazoru, je mam radeji presadit, ja jen, ze kdyz jsem je tam pred 10dny vysadila uz vyrasily i nove listecky a navic jsem kolem nich dala i mulcovaci textilii a nahoru jsem dala mramorovou drt, takze to budu muset dat vsechno pryc a presadit. No co se da delat, me to take pripadalo blizko a navic od cesty to mam take jen tech 30cm, ale tam jsem si rikala, ze to budu strihat a ze to necham rust spise na druhou stranu. Kazdopadne moc dekuji, mozna si na ten zivy plot nakonec vyberu jinou rostlinu a techle 5 malych keriku vysadim jinde a necham je rust bez strihu aby kvetly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz