Rychlerostoucí živý plot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 166.34 (?), 26.8.2008 15:40, zobrazeno: 34407x
Zdravím a prosím o radu. Chceme vysadit rychlerostoucí živý plot. Zahrada je na hodně slunném místě. Jaký plot by jste zvolili? Díky za odpověď Katka
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 84.20 (?), 26.8.2008 16:29
Netroufám si příliš radit, nemám s tím zatím žádnou zkušenost, ale např. 10 deutzií, které mám na plot připravené, mi letos od jara přirostlo o cca 60 cm. Totéž potentilla.
To je, myslím, dost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 27.8.2008 9:04
Pokud bych měl volit rostlinu rostoucí bez podpory, jistě bych zvolil Pyracantu - odolnou odrůdu(proti mykotickým chorobám), vzrostlé sazenice Vám vytvoří řídký 2 metry vysoký plot při troše péče do tří let. Pak se střihem zahušťují do absolutní neprůhlednosti. Navíc mají charakter živého "ostnatého drátu".
Pokud máte plot volil bych mix psího vína a břečťanu - pokud Vám někdo dodá hřížené sazenice psího vína, pak psí víno dokáže porůst jedno 3-4 metry široké pole plotu za sezónu. Břečťan roste pomaleji, ale postupně získáte krásný plot v létě zelený psím vínem a v zimě břečťanem.
Jak s pyracantou, tak s mixem psího vína a břečťanu mám jen ty nejlepší zkušenosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Chalupář - Stříbrný Zahrádkář (303) - 124.22 (?), 27.8.2008 23:10
Psí víno = přísavník pětiprstý?
Také nad jeho kombinací s břečťanem uvažuji - břečťan už mám na jaro napěstovaný, přísavník ještě ne. Sázel jste je přímo k obyčejnému nijak neupravenému drátěnému pletivu?
Dál mám předpěstovanou loniceru, ta se ale údajně musí od malička vyvazovat do stran, jinak je na pletivu řídká...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 219.77 (?), 2.10.2008 14:46
Uvažuji o zastínění pergoly bezostnou ostružinou - je z ní aspoň nějaký užitek, ale na podzim opadává.Potřebuje zřejmě tzv.betonářské pletivo a to se musí taky nějak zakotvit.Kombinace s břečťanem? Je to pnoucí listová rostlina, která obroste i celý dům?Kolik je třeba zálivky, pás zeminy je pod střechou takže bude zřejmě nutno při víkendových návštěvách zalévat.Jaké jsou možnosti další kombinace s ohledem na počet sazenic, údržbu,rychlost růstu a cenovou relaci, aby z potřeby pásu cca 6 m a stále výšce 2,5 m nevznikla džungle.Slunce tam svítí přes léto cca od 11 do 18 hod.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 129.199 (?), 18.9.2008 21:24
Jak vypadá živi plot Piracanta?čemu to je podobné? a může se to pěstovat i na balkoně v kontajneru, děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.10 (?), 12.1.2009 12:28
Dobrý den. Potřebovala bych poradit ohledně stříhání živého plotu. V loni jsem založila živý plot z hlohyně šarlatové (sazenice ve vzdálenosti 0,65 m). Sazenice se celkem dobře ujaly a přísrůstky některých prutů jsou 30 - 50 cm. Chci vypěstovat neprůhledný a neprostupný živý plot. Mám nechat sazenice volně růst a začít stříhat, až dorostou požadované výšky, nebo mám v tomto roce přírůstky přiměřeně zkrátit, aby porost zhoust?
Poraďte prosím. Děkuji Vlasta
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 12.1.2009 13:19
Dobrý den paní Vlasto. Počkejte samozřejmě na jaro, to uvidíte, co s Hlohyní udělala zima. Někdy přeci jen nemrzá. A potom opravdu zkraťte přírůstky na polovinu, klidně i víc. Nemusíte se ničeho bát. Pokud Vám rostliny narůstaly hned po vysazení tak jak píšete, byly dobré kondici. To zastřihávání pravidelně dělejte až do výšky, kterou požadujete. Jistě budete mít z rostlin radost. To Vám přeje Stanislaw:-)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|