Odstranění živého plotu

host - 45.214 (?)
17.5.2009 9:01

Já bych se právě toho živého plotu potřeboval zbavit. Plánuju výměnu "normálního" plotu a tato "skulptura" mi v tom brání. Vypadá to tedy, že to vypálím a pak zahrnu zeminou - půjčovat bagr kvůli takové blbosti mi příjde docela mrhání prostředky, za něž bych si mohl koupit něco pěkného do zahrádky (např. další kompster) :-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 45.214 (?), 16.5.2009 23:48, zobrazeno: 13089x

Dobrý den,

potřeboval bych poradit, jak jednoduše odstranit kořeny mého živého plotu. Tento plot nebyl mnoho let udržován a proto se z jednotlivých keřů staly ošklivé tlusté "polostromy". Některé keře v živém plotě (asi 20 jednotlivých keřů) byly bohužel zasázeny v jednom místě. Když jsem se to rozhodl vykácet, po odříznutí křoviny zhruba 10 cm nad zemí došlo k tomu, že vznikla monolitická plocha, skládajíí se zhruba z dvaceti srostlých kmínků (širokých okolo 3-5 cm) keřů, a tento srůst nelze jednoduchým způsobem odstranit. Já bych to nazval slovem "megapařez". Zkoušel jsem to rotavátorovat, sekal do toho krumpáčem, ale je to pomalu nerozbitný přírodní útvar. Má to tlusté kořeny a člověk neví, který z nich dřív páčit. Bohužel to opět obrazilo novými větvičkami. Existuje nějaká jiná nechemická možnost, jak se toho zbavit, než to prostě vypálit?

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 17.5.2009 0:06

Bagr.

Houdaaal - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (247) - 248.30 (?), 17.5.2009 8:19

Pokud máte dobrý přístup na váš pozemek a nevadilo by vám zvalchování půdy (jak přes ni bagr pojede), tak ten minibagr by asi byla dobrá možnost. Není to tak velký stroj, tudíž nemá ani extrémní hmotnost. Některé se pohybují po pásech, což jejich váhu rozloží na větší plochu.

Můžete se s tím mordovat, zkoušet vypalovat, po několika únavných víkendech byste to možná i dokázal, ale možná je lepší si to spočítat. Protože ten minibagr se dá sehnat kolem 400,- Kč na hodinu práce (jen nevím, jak je to s cenou dopravy). Poptal bych se v okolí vašeho bydliště. Bagřík by přijel a odhadem tak za 2 hodiny by mohlo být po všem - to je jen můj laický odhad

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 17.5.2009 8:40

Pokud vám jde jen o to, že starý živý plot byl poněkud přerostlý a chcete ve stejném místě mít pak nový živý plot, tak by bylo nejjednodušší tam ty kořeny a pařízky nechat, z nich by vyrostl nový živý plot velmi rychle, mnohem rychleji než z nových sazenic.

host - 45.214 (?), 17.5.2009 9:01

Já bych se právě toho živého plotu potřeboval zbavit. Plánuju výměnu "normálního" plotu a tato "skulptura" mi v tom brání. Vypadá to tedy, že to vypálím a pak zahrnu zeminou - půjčovat bagr kvůli takové blbosti mi příjde docela mrhání prostředky, za něž bych si mohl koupit něco pěkného do zahrádky (např. další kompster) :-)

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 18.5.2009 0:38

Já bych to natřel nějakým neředěným totálním herbicidem a nechal působit.Po odumření se to dá lépe vylámat nebo vypálit, to ale nějaký rok trvá.Další možností je, pokud tam zůstaly na keřích dostatečně dlouhé kmínky, sehnat někde traktor a vytrhnout to traktorem, s případným kořenovým obrostem si už poradíte.Vyjde to určitě levněji, než minibagřík a je to rychlejší.Ještě k tomu kompostéru-je to jenom tahání peněz z lidí, žádný kompostér se nevyrovná kompostu ve stínu a vlhku na zemi.Láďa.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz