Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Nemyslel jsem nic krást, ale spíš nějak množit a podobně, a sem tam vyrýpnout v lese nějaký nálet. Ten sice je také něčím majetkem, ale způsobená "škoda" je mizivá, jelikož nic nestál, a stejně se zničí během probírek a těžby lesní technikou.

Pokud jde o ty sazenice ze školek a zahradnictví, pokud opravdu jsou ceny řádově korunové (a myslím tím spíš jehličnany), pak je situace dost odlišná. Já se pravda poohlížel spíše v inzerci, a tam se cena jednoho smrčku šplhá i ke 100,- Kč! a pod cca těch 50,- Kč není skoro nic. Proto jsem zvažoval jiné varianty. Pokud by sazenice smrčku či borovice vyšla na pětikorunu, neměl by být zásadní poblém pár stovek jich koupit. Vámi zmíněný javor a podobné listnáče se mi moc nehodí, protože opadají. Opravdu potřebuju něco, co kryje celoročně.

Pokud jde o japonské topoly co zmiňuju já, čerpám info výhradně z internetu. Na vlastní oči jsem to neviděl, ale napříč celým internetem čtu o doslova zázračném růstu této dřeviny. Na všech stránkách kde jsem byl píšou předpokládaný přírustek v rozpětí 2-4 metry ročně, a často i přikládají fotky svých vlastních přírůstků, kdy například jedna stránka uvádí dokumentovaný letošní roční přírustek 3,8m, a dokládá to fotografiemi. Samozřejmě mohu věřit i tomu, že fotografie jsou z různých let, a vydávají je za jeden rok, na druhou stranu pokud takové informace čtu napříč celým internetem, přikláním se k tomu, že (byť by se jednalo o jeden nejvyšší exemplář, a průměr by byl mnohem nižší) se jedná o více méně reálnou informaci. A pokud by to bylo jen na spodní uváděné hranici, pak by měl za 5 let víc jak 10 metrů, což je pro mne více než dostatečné, a ve srovnání s jinými dřevinami obdivuhodné. Bohužel ale topol opadá, takže se pro mé účely nehodí. Možná jako dočasná a "nouzová" první vlna, která zakryje alespoň něco, než dorostou jiné dřeviny. Možná pár topolů zkusím, protože ceny jsou velmi příznivé (od cca 2,- Kč za "řízek"), a sám se přesvědčím jak to je nebo není s přírustky. Samozřejmě zmíněné přírustky se dosahují na kvalitně strojově připravené orné půdě, v hustém sponu, aby se stromky táhli za světlem, a při pečlivé údržbě a ideálních podmínkách. Předpokládám přírustek cca poloviční, v nejhorším třetinový, ale pak už ztrácí tento typ rostliny své kouzlo, protože 10m za 15 let zvládne kde co ;-).

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika