jak změřit ph půdy lakmusovym papirkem

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?)
18.1.2008 10:05

Souprava na měření pH v půdě se prodává v drogerii. Soupravu  na měření obasahu živin jsem kupoval před 25 lety taky, nyní jsem se po ní nedíval.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 4.66 (?), 17.1.2008 19:39, zobrazeno: 22571x

Slyšel jsem že se má dát hlína do destilky a pak změřit po odstátí. Ale nejak se mi to opravdu nezdá - destilka neutrální, když bude mit puda třeba 7pH tak destilka pH sníži nebo né?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 17.1.2008 20:11

V uvedeném případě se pH určitě nezmění. Neutrální destilka má taky 7.
 Jistě, kyselá a zásaditá půda naředěním vodou své pH změní. Vzhledem k tomu, že pH je obrácený dekadický logaritmus koncentrace vodíkových iontů, změní se naředěním jen minimálně. Jestli mě nepletou kupecké počty, ke snížení pH o 1 stupeň bychom museli půdní roztok naředit desetinásobně.
   K objektivnějšímu měření se ale doporučuje se odfiltrování kalů, příp. vysrážení půdních koloidů. Proto je lepší použít komerční soupravu na stanovení pH půdy.

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 18.1.2008 7:13

Destilka bude mít pH=7 pouze v případě, že bude prostá plynů. Za normálních podmínek však bude nasycena oxidem uhličitým, takže pH bude nižší (klidně  6,0)
Měření pH v půdě se  provádí tak, že se připraví "půdní výluh" - což znamená, že se definované množství půdy zaleje destilkou (ten poměr půda - kapalina je důležitý pro porovnatelnost výsledků), půda je po definovanou dobu v kontaktu s kapalinou (dost možná na třepačce), a po fitraci se provede měření v kapalině. 
Na přesný postup bude nějaký metodický pokyn ÚKZUSu,   existovaly i sbírky  analytických postupů pro zemědělce....
Měření pH papírkem bude velmi orientační, na výsledek má ale velký vliv i samotné vzorkování půdy, není to tak, že se vzorek "někde udloubne lžicí", u měření, které mají mít vypovídací hodnotu se na ploše odebere poměrně velký počet vpichů, ty se následně spojí, hogomenizují a suší.

host - 3.169 (?), 18.1.2008 8:21

Nemáte někdo kontakt v Praze na komerční měření živin, PH a pak v půdě?

Máte s zím zkušenosti? Je to včetně oporučení?

Díky Martin

tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 228.179 (?), 18.1.2008 8:51

Nějak jsem nepochopil tu první větu. 

S rozbory půdy maj největší zkušenosti ÚKZUSáci - sedí i na spoustě výsledků, takže pak můžou (aspoň teoreticky) pomoci s interpretací výsledků. Hlavní laboratorní centrum je v Brně, pobočka je i v Praze (Za opravnou, P4), www.ukzuz.cz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 18.1.2008 10:05

Souprava na měření pH v půdě se prodává v drogerii. Soupravu  na měření obasahu živin jsem kupoval před 25 lety taky, nyní jsem se po ní nedíval.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz