Desinfekce půdy

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6667) - 9.142 (?)
3.10.2023 9:21

Jak desinfikovat nepovím, osobně nevěřím možnosti to nějak napravit. Moje zkušenost je, že na současné zahradě česnek nevypěstuju právě pro intenzivní plesnivění a to při jakémkoliv průběhu počasí. A že jsem to zkoušel řadu let. Asi jeden km od nás si farmář založil česnekové pole a celé podletí prodával krásný česnek, dle jejich vyjádření ničím neošetřovaný. Tak jsem si ho u nich koupil a dál česnek neřeším. A k odpovědi pana W., cibuli pěstuju běžně, krásnou a naprosto bez ochrany.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 94.169 (?), 3.10.2023 9:10, zobrazeno: 1566x

Dobrý den.Mám dotaz jak desinfikovat půdu na zaleninových záhonech speciálně pod česnek.Vzdy mi ke konci sezony zplesniví.Vypadá to na sklerociovou hnilobu.i když měním stanoviště nic nepomáhá.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2311) - 168.103 (?), 3.10.2023 9:20

jestli je to sklerociová hniloba, pak pomůže jedině 10 let na pozemku nepěstovat cibuloviny. 

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6667) - 9.142 (?), 3.10.2023 9:21

Jak desinfikovat nepovím, osobně nevěřím možnosti to nějak napravit. Moje zkušenost je, že na současné zahradě česnek nevypěstuju právě pro intenzivní plesnivění a to při jakémkoliv průběhu počasí. A že jsem to zkoušel řadu let. Asi jeden km od nás si farmář založil česnekové pole a celé podletí prodával krásný česnek, dle jejich vyjádření ničím neošetřovaný. Tak jsem si ho u nich koupil a dál česnek neřeším. A k odpovědi pana W., cibuli pěstuju běžně, krásnou a naprosto bez ochrany.

host - 54.174 (?), 3.10.2023 9:45

nevyřeší to nic, ale pár kroků trochu pomůže.

Trichoderma - kupte prostředek s ní a nasaďte do igelotového pytle s vařenou rýží.Až to pěkně zplesniví, tak to hezky zaryjte.

Návnada - zasít hustě semeno cibule, nechat vzejít a pak stříknout roundupem. (vše v létě). Klíčící rostlinky vyprovokují ke klíčení sklerocia a ty pak zajdou s nimi. Opakovat, opakovat, opakovat,...

Opakovaně zrýt a nechat oslunit půdu během léta.

To všechno akorát postupně snižuje počet sklerocií v půdě. K propuknutí nové epidemie stačí jedno jediné zbylé sklerocium... klidně někde v hloubce, kam se klíčící kořeny nedostanou.

Hlavně to snadno roznesete na další záhony na nářadí a podrážkách, skvěle se to taky šíří kompostem, do kterého se dávají slupky z kupované cibule nebo kompostem z kompostárny.

Pokud nechcete na napadeném záhoně furt cvičit, tak aspoň udržujte co nejdivočejší osazení mykoparazitickými houbami.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Pila8.7.2025
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz