PP. - Diamantový Zahrádkář (6684) - 9.135 (?) 31.7.2015 20:26
Dá se spočítat rychlost proudění, na níž jsou hlavně ztráty závislé. Pak na vnitřním povrchu hadice a ztráty v armaturách. Někde na to asi nějaké tabulky budou, ale zdali. Obecně platí, že čím větší průměr, tím menší ztráta, ale to víte.
Zdravím měl bych takový dotaz jestli lze vypočíst objemový průtok podle průměru hadice. Mám čerpadlo které má dopr. výšku 18m a průtok 480 l/min. Chci se zeptat zda někdo neví jak by se dal spočítat průtok ve výtlačné hadici pokud na výtlak připojím např. 1/2" nebo 1" a nebo 2"? jedná se mi o to jak moc ten průtok snížím, když použiji hadici s menším průřezem.
PP. - Diamantový Zahrádkář (6684) - 9.135 (?),31.7.2015 20:26
Dá se spočítat rychlost proudění, na níž jsou hlavně ztráty závislé. Pak na vnitřním povrchu hadice a ztráty v armaturách. Někde na to asi nějaké tabulky budou, ale zdali. Obecně platí, že čím větší průměr, tím menší ztráta, ale to víte.
Není to úplně jednoduché. Průtok v soustavě rozvod a čerpadlo je dán průsečíkem hydraulické charekteristiky rozvodu a charakteristiky čerpadla. Charakteristika čerpadla je dána typem čerpadla. Charakristika rozvodu (hadice) je parabola, takže se dá spočítat jeden bod a parabolu zkonstruovat. ten jeden bod se dá spočítat pomocí běžné teorie, kde se sečtou tlakové ztráty třením a vřazenými odpory (kolena, ventily ale také hubice na konci hadice. To je vše, je to přece tak jednoduché.
Samozřejmě to všechno tak nějak chápu. Jde mi o to jestli lze spočítat nebo někde zjisti kolik mi daná hadice pustí max. průtok, za předpokladu že mám stejné čerpadlo a hadice ze stejných materiálu a i celý hydraulický rozvod je stejný jen vyměním hadici s jiným průřezem. Přece čím větší průřez hadice mám tím větší průtok dostanu je jen otázkou kolik... Děkuji snad jsem to teď vysvětlil srozumitelněji.
Tady se o čerpadlo vůbec nejedná... jde mi o to jaký maximální průtok mi hadice pustí... jestli tohle lze spočíst... Jde o to že když budu mít např. čerpadlo typu flygt které dává nějaké 3m3/min a na výtlak bych dal např. hadici 2" kolik mi ta hadice pustí... TEORIE... děkuji
často odpovídám na mobilu tak to sem tam hodí chybu, ale i tak se omlouvám. Každopádně to není o lejnu. Je mi jasné, že když na čerpadlo připojím hadici s menším průměrem než je výstup z čerpadla tak ho budu dusit a nedostanu max. průtok, který mi je schopno dát. Jde mi, ale o to o kolik...