vodárna - nerez?

host - 91.21 (?)
9.3.2009 19:07

Z předchozích příspěvků mě vychází asi nerez nebo pozink bez vaku a vzduch si dofukovat samostatně.Zajímalo by mne jaká je životnost vaku, výrobce uvádí asi 10 let ale co jem slyšel od lidí níkomu nevyddržel ani 5 let.Jednomu vlastní neznalostí(blbostí) u ostaních nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 205.130 (?), 10.3.2009 10:12

ještě mi prosím orientačně prozraďte cenu toho vašeho revolučního řešení?

Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 10.3.2009 16:39

Dnes by to bylo okolo 8-10 tisíc, osobně jsem kupoval čerpadlo ASPRI 25 včetně řídící jednotky za takřka 16000. Nicméně toto čerpadlo patří již do profesionální třídy. Jde o pětistupňové velmi výkonné, kompletně v nerezu (včetně oběhových kol)

Na chalupě mám ALKO 1405, které stojí běžně v koncovce okolo 5000 (k tomu připočtěte řídící jednotku za 1800 Kč) měl jsem kliku a čerpadlo jsem pořídil jako "vystavený kus" v Globusu za 2400 :-)).

Alko je jiná třída, nicméně se jedná též o pětistupňové čerpadlo s nerezovým tělesem čerpadla a oběhovýmim koly z Norylu (speciální plastovo-sklovláknový kompozit) Alko je asi o 25 % méně výkonné (ve srovnání s ASPRI), ale je též bezporuchové a proti asprině výrazně tišší, reklama tvrdící, že hlučnost je 73 dB evidentně nelže.

Ještě před pár lety byly vodárny s tlakovou řídící jednotkou luxusem, dnes se ceny tak vyrovnaly, že finančně je adekvátně výkonné čerpadlo s nádobou srovnatelně drahé (nebo u výkonnějších , zvlášť s velkou nádobou) někdy i dražší.

Nicméně pokud dobře slouží a stačí  staré čerpadlo, je jistě zbytečné kupovat jakékoli jiné....

host - 165.54 (?), 5.9.2009 6:03
Je potřeba jít s dobou, s dodávkou vody do objektu mám letité zkušenosti a čerpadla /domácí vodárny/nové generace-bez tlakových nádob, hlučných čerpadel, vysokou spotřebou energie, poruchovostí,náročností na prostor jsem se konečně zbavil a jsem spokojen.Odeberu množství vody, které potřebuji, jak v kvalitě, tak množství za min náklady.Doporučuji.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 9.3.2009 13:05

Máme tlakovou nádobu z rezu, je z roku 1960, a nejsou s ní zatím žádné problémy.

andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 9.3.2009 13:41
Nádoba z nerezu je u nových vodáren, vybavených tlakovým měchem, výhoda. Pokud totiž máte klasickou ocelovou nádobu a měch se časem prodře a praskne, což se dříve či později stane, dostane se voda na vnitřní stěnu nádoby, a ta orezne, takže koupě nového měchu za cca 300,- nemá smysl, protože se o zkorodovaný povrch prodře za chvíli znovu. Takže nezbývá než koupit novou nádobu i s měchem. Dlužno dodat, že klasická ocelová 24 l s měchem stojí cca 620,-, což ujde. Nerezová, též s měchem, stojí cca 1600,-. Proto je lepší koupit vodárnu již s nerez nádobou, vyjde to levněji. Větší ocelové nádoby s objemem 40 a více litrů jsou lépe ošetřeny proti korozi, navíc se v nich měch tolik netře, takže tak často nepraská.

host - 91.21 (?), 9.3.2009 19:07

Z předchozích příspěvků mě vychází asi nerez nebo pozink bez vaku a vzduch si dofukovat samostatně.Zajímalo by mne jaká je životnost vaku, výrobce uvádí asi 10 let ale co jem slyšel od lidí níkomu nevyddržel ani 5 let.Jednomu vlastní neznalostí(blbostí) u ostaních nevím.

host - 168.167 (?), 10.3.2009 7:37

Mám starou Sigmu s tlak. nádobou. Gumový měch jsem měnil preventivně spolu s nádobou asi po 20letech provozu. Odešla nádoba a výměna spolu s měchem je ekonomicky výhodnější (komplet asi za 1200kč).

Mimochodem, dal jsem při té příležitosti celou vodárnu ke kontrole do servisu s dotazem, zda nebude lepší koupit novou. Servisák to v žádném případě nedoporučil - žádná nová vodárna prý nemá takovou životnost jako staré "zelené" či "modré" Sigmy. 

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.89 (?), 10.3.2009 10:34

Jestli máte starý "Darling" s čerpadlem Sigma SVA, tak to měl pravdu, ta čerpadla jsou skutečně prakticky nezničitelná. Sám mám 2x čerpadlo SVA32, 1stupňové a 3stupňové, u obou bylo třeba po nějakých možná 30 letech provozu potřeba vyměnit jen ucpávku (lojovou šňůru) a u 3stupňového hřídel a kuličkové ložisko.

Bohužel jsou tato čerpadla pekelně hlučná a vyžadují poměrně silný motor.

host - 168.167 (?), 10.3.2009 10:43

Máte pravdu, je slyšet přes dvě zdi. Ale zase se dá sluchem kontrolovat stav. Pokud v koupelně slyším obvyklý zvuk v obvyklých intervalech, nemám důvod chodit do kotelny kontrolovat vodárnu.

host - 91.21 (?), 11.3.2009 16:09

Přesně takhle mě to funguje 30 let ale nádobu bych rád preventivně vyměnil.SVA čerpadlo navíc z 8mi metrů nasaje bez zalévání!! Ty dnešní čerpadla to taky umí?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz