Česnek, cibuli, brambory - nezalévat v;bec.
Hrášek, kedlubny, ředkve, kapustu - zalévat normálně, to je hlavně když je to malé a nedokáže si to ještě obstarat vodu z větší hloubky. Kropí se zásadně do hloubky a pak se to nechá nějaký den trochu oschnout. Když se kropí každý den a smočí se jen horní vrstva, tak je to úplně špatně. Voda z té horní vrstvičky rychle oschne a nedostane se ke kořínkům. Rostlinky na to také reagují tím, že vytvoří kořínky těsně pod povrchem a ty se pak při plení a kypření poškodí. Takže klidně takové 2-3 kropáče na m2 (asi 16-24 L) a jen jednou za 2 až 3 dny (podle počasí i déle). Že je potřeba zakropit se prostě ukáže tím, že půda už začíná vysychat. Optimální je vzít po zalití s odstupem takové to tříprsté kypřidlo a vrchní vytvořený škraloup rozrušit. Tím se přeruší kapilární vzlínání a půda tak zůstane o mnoho déle vlhká. Kořeny také potřebují dýchat a takto se k nim dostane více vzduchu.
To co jsem popsal vychází z mých zkušeností a odpovídá to převážně hlinité půdě. Na písčité nebo hlinito písčité půdě voda pošupajdí mnohem rychleji pod povrch a půda bude mnohem rychleji vysychat, takže bude lépe zalévat méně a častěji.
Přeji hodně úspěchů, Milan.