Množství závlahy podle plodiny (zalévání plodin)



host - 187.153 (?) 
23.6.2012 10:53, zobrazeno: 4479x
Potřeboval bych se zeptat, zda existuje nějaká tabulka, z níž lze zjistit potřebná doporučená závlaha pro jednotlivé plodiny v litrech na metr2 za týden. Jedná se mi zejména o hrášek, česnek, cibuli, kedlubny, ředkve, brambory, kapustu a podobné zahradní plodiny. V návodech k semínkům jsou často k zálivce napsány nicneříkající věty "zalévejte dle potřeby", "zalévejte často", atd.. Lze to zalévat nějak přesněji? Tom
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 85.43 (?), 23.6.2012 16:07

0 až asi 50 litrů, záleží na plodině, roční době, teplotě, počasí atd...

na vaší otázku se jinak odpovědět nedá, bohužel...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 62.91 (?), 23.6.2012 18:15

Česnek, cibuli, brambory - nezalévat v;bec.

Hrášek, kedlubny, ředkve, kapustu - zalévat normálně, to je hlavně když je to malé a nedokáže si to ještě obstarat vodu z větší hloubky. Kropí se zásadně do hloubky a pak se to nechá nějaký den trochu oschnout. Když se kropí každý den a smočí se jen horní vrstva, tak je to úplně špatně. Voda z té horní vrstvičky rychle oschne a nedostane se ke kořínkům. Rostlinky na to také reagují tím, že vytvoří kořínky těsně pod povrchem a ty se pak při plení a kypření poškodí. Takže klidně takové 2-3 kropáče na m2 (asi 16-24 L) a jen jednou za 2 až 3 dny (podle počasí i déle). Že je potřeba zakropit se prostě ukáže tím, že půda už začíná vysychat. Optimální je vzít po zalití s odstupem takové to tříprsté kypřidlo a vrchní vytvořený škraloup rozrušit. Tím se přeruší kapilární vzlínání a půda tak zůstane o mnoho déle vlhká. Kořeny také potřebují dýchat a takto se k nim dostane více vzduchu.

To co jsem popsal vychází z mých zkušeností a odpovídá to převážně hlinité půdě. Na písčité nebo hlinito písčité půdě voda pošupajdí mnohem rychleji pod povrch a půda bude mnohem rychleji vysychat, takže bude lépe zalévat méně a častěji.

Přeji hodně úspěchů, Milan. wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika