Mini čerpadlo - pro kapkovou závlahu asi 15 květináčů?



host - 158.158 (?)
3.6.2019 22:01

A neni mozne napojeni na vodovod? Nez kupovat cerpadlo. Co neco takoveho - Čerpadlo AQUA NOVA N-RMC 1200 s regulací? (Bacha-obecne: Resilo se tady nekde samovolne vytekani i kdyz cerpadlo nebezi...) Jinak nejake levne fontanove za par stovek. Vany jdou propojit vrchem napustenou hadici.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
postcd - (5) - 67.3 (?), 3.6.2019 19:11, zobrazeno: 7522x

Dobrý den, venku na slunci máme 3xvanu s vodou a vedle toho 15 větších květináčů s rajskými a paprikami. Až budou vedra a dovolená tak bych potřeboval nějak vyřešit závlahu.

Vany jsou ve stejné výšce jako květináče, tedy bez spádu. Zvednutí vany by nešlo jednoduše provést, protože těsně nad tím je okap který je zdrojem vody.

Mám mechanickou časovou zásuvku a nejkratší úsek sepnutí je 20 minut denně. To je dlouhá doba a čerpadlo by asi muselo být malé na kapkovou závlahu nebo tak..

Také mě napadlo, že jsou wifi zásuvky které snad jdou sepnout na dálku pomocí mobilního telefonu ale nemám s tím zkušenost.

Napadá vás nějaké čerpadlo? Já bych asi potřeboval aby jedno čerpadlo nasávalo ze všech tří van (pomocí tří hadiček, které bych spojil do jedné?) a také by bylo nutné ten průtok omezit kapkovačema protože 20 minut je moc dlouhá doba. Nevím zda by ten velký odpor nebyl problém pro ta čerpadla.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 158.158 (?), 3.6.2019 22:01

A neni mozne napojeni na vodovod? Nez kupovat cerpadlo. Co neco takoveho - Čerpadlo AQUA NOVA N-RMC 1200 s regulací? (Bacha-obecne: Resilo se tady nekde samovolne vytekani i kdyz cerpadlo nebezi...) Jinak nejake levne fontanove za par stovek. Vany jdou propojit vrchem napustenou hadici.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
postcd - (5) - 67.3 (?), 11.6.2019 12:50

Vodovod by možná šel, ale nevím jestli to má cenu cenově a pracně tam natahovat jen kvůli cca 2 týdnům zalévání kdy nejsme doma.

Zaujalo mě ponorné čerpadlo Barwig Typ 04 (12V, 10l/min.) a Esotec Rimini 101750 6V - 9V (3l/min.)

mají vyústění na hadici 1cm (13mm počítám vnější průměr). Ale nevím jak řešit tu distribuci vody z hadice do těch cca 15 květináčů. Mohl bych hadici proděravět s tím že nejmenší otvory by byly na začátku, to je ale dost nepřesné a nevratné. Nevím jestli existují nějaké levné regulovatelné výtokové spojky na hadice. Které jdou pak třeba i uzavřít a nebo otevřít kdy průtok bude třeba i 5milimetrů (nechci aby se to ucpalo nečistotami). Šlo by i vyrobit/použít korýtko a provrtat v něm díry.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
postcd - (5) - 67.3 (?), 4.8.2019 10:09

Už jsem to vyřešil takto, ve zkratce:

- klasické velké ponorné čerpadlo
- tlustá 1" hadice desetimetrová, na konci hadice záslepka
- spojka/šroubení pro propojení čerpadla s hadicí
- navrtat hadici
- zásobníky na vodu zakrýt záclonou a na nátokovou rouru taktéž gumičkou připnout kousek záclony, tím se zajistí že se otvory v hadici neucpou nečistotami (bez této filtrace se to ucpává a musí se každou chvíli párátkem zprůchodnit).
- pokud máte více nádob na vodu, tak spojit hadičkami a tím se bude hladina ve všech vyrovnávat
- chtěl jsem závlahu spínat i mimo domov, tak jsem koupil wifi zásuvku

Podrobně:

Vyřešil jsem to tak, že jsem použil stávající obyčejné ponorné čerpadlo (něco jako AL-KO SUB 8004)

plastovou hadici typu 1" (1 palec) o délce 10 metrů za 500Kč

Hadici jsem připojil k čerpadlu odpovídajícím šroubením (nevím jak se přesně tomu říká, měřil jsem závity na čerpadle a pak v obchodě závity na nabízených šroubení (redukcích)

Dále jsem potřeboval na konci do hadice nacpat nějakou záslepku, ten tlak který čerpadlo vyvine (hlavně prvotní náraz vody je dost silný) - použil jsem mosaznou záslepku kterou už jsem měl doma, plastová by mohla držet i lépe.

hadici jsem ke šroubení a záslepce pořádně přitáhnul pomocí kovové "svorky".

hadici jsem navrtal vtáky o průměru asi 1-2mm (dobré je začít asi menším průměrem jako např. 1mm a pokud by to bylo málo tak zvětšit)

čerpadlo jsem připojil přes wifi zásuvku Emos g-homa, ke keré byl i český návod a umožňuje sepnout el. spotřebič (zde čerpadlo) odkudkoliv na světě kde mám android dotykový telefon a internet v mobilu. Minimální sepnutí je asi několik sekund, já spínám asi na půl minuty a zaleje se dobře.

ponorné čerpadlo musí nasávat vodu bez nečistot aby se díry v hadici neucpávaly, proto jsem natáhl přes nádoby záclonu a přes okapovou rouru dole kus záclony. funguje to dobře, jen musím občas zkontrolovat že se do přečerpávacích hadiček mezi nádobami s vodou nedostal vzduch a nepřestaly vyrovnávat hladinu mezi nádobami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.138 (?), 4.8.2019 16:27

Asi vám to vyhovuje. Já jsem umístěním 200 l sudu na patro mohl zcela vysadit i malé čerpadélko a jede to samospádem. A napouštím tedy podle potřeby sud čistou vodou. Ten soudek by stačil i na těch původních 15 květináčů přes dovolenou.

Ale při jednorázové akci dovolená je IMHO levnější než čerpadlo a experiment s dírkami toto: spojka s redukcí tlaku, černá hadička kapkové závlahy a kapkovače. S patřičným předstihem z Číny...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
postcd - (5) - 108.113 (?), 16.5.2020 11:27

děkuji, toto vypadá jako lepší/jednodušší řešení. Nevýhodou může být nutnost vodu do tohoto sudu přečerpávat a možná i navíc přečerpávanou vodu filtrovat aby se zabránilo ucpání kapkovačů. Za druhé mít sud dostatečně vysoko - pokud by byly kapkovače na příliš úzký průřez, možná (třeba se mýlím) by nestačilo umístěním sudu třeba pouhý metr nad květináče. Za třetí - asi by tam měl být nějaký kohoutek kterým se přítok zavře v době dešťů nebo když zalévám manuálně - aby květníky nebyly přemokřené.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 241.149 (?), 5.6.2020 7:03
Dobrý den, použil jsem čerpadýlko do akvária, stálo cca 200. Na něj jsem připojil hadici kterou jsem provrtal nq několika místech které leží na hlíně. Čerladýlko jem hodil do sudu, na vrcholu ohybu hadice na vršku sudu jsem vyvrtal malý otvor, aby po vypnutí čerpadla nevycucávala hadice vodu samotíží. Do zásuvky jsem dal časový spínač a nastavil jej asi na 6 minut, to stačilo na zalití mého skleníku q v sudu ubylo tak 20 cm vody a za týden co jsem byl pryč se sud vyprázdnil. Jo a konec hadičky na zemi jsem ucpal šroubem aby voda z hadice tekla jen vyvrtanými dírkami u rostlin. Vše funguje jak má, největší výdaj byl za časový spínač do zásuvky. Škába
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika