Kdy správně zavlažovat?

host - 169.30 (?)
20.1.2008 9:54

S ohledem na to, že nezaléváme zpravidla rostliny ale zem není třeba to řešit takto. V půdě se vytvoří zásoba kterou rostlina čerpá dle své potřeby. Zaléváním v době kdy je rostlina a zem vyhřátá na vysokou teplotu sluncem je možné jen ohřátou vodou, jinak hrozí nebezpečí že rostlina zahyne vlivem tepelného šoku. Množství vody ve tkáních kolísá v závislosti na řadě faktorů a její potřebu spojovat pouze s fotosyntezou není možné. JP..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 198.29 (?), 20.1.2008 9:38, zobrazeno: 7591x

Dobrý den,

snažím se marně dozvědět, jak to přesně funguje kolem teorie zavlažování rostlin, kdy je vhodné zalévat více a kdy méně v průběhu dne. Mám v praxi namysli např. velká vedra v poledne, např. v létě. Z laického pohledu si myslím, že rostlina by měla mít v poledne mnohem více vody, aby mohla vůbec probíhat fotosynéza a póry listů zůstaly otevřené. Jinak je rostlina zavírá, aby zabránila nadměrnému odpařování vody, a proces fotosyntézy se prakticky zastaví. Odpařování vody naopak umožňuje tahat vodu od kořene rostliny nahoru k listům, což je vlastně celý princip, jak rostlina vůbec funguje, aspoň jak jsem pochopil.

Zajímá mne, jak to opravdu funguje. Jestli ve vedrech chránit rostlinu větším přísunem vody, a naopak na večer by teoreticky mělo stačit zalévat jen málo, vyhledem k tomu, že ve tmě k fotosyntéze nedochází. Pouze se zpracovává energie získaná přes den. Aspoň co jsem se z teorie dozvěděl.

Možná se to bude zdát jako zbytečná teorie, a že stačí zalévat jak koho napadne, ale mne by zajímalo, jak prostě udržet proces růstu co nejefektivnější.

Díky za každou rady ze zkušenosti!

Marek

host - 169.30 (?), 20.1.2008 9:54

S ohledem na to, že nezaléváme zpravidla rostliny ale zem není třeba to řešit takto. V půdě se vytvoří zásoba kterou rostlina čerpá dle své potřeby. Zaléváním v době kdy je rostlina a zem vyhřátá na vysokou teplotu sluncem je možné jen ohřátou vodou, jinak hrozí nebezpečí že rostlina zahyne vlivem tepelného šoku. Množství vody ve tkáních kolísá v závislosti na řadě faktorů a její potřebu spojovat pouze s fotosyntezou není možné. JP..

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 100.5 (?), 20.1.2008 10:09

1. Jen malé procento vody se spotřebuje pro fotosyntézu - většina se odpaří.
2. Rostlina má sice póry, ale ty neumí uzavřít. Uzavírá průduchy.
3. Kapky vody na rostlinách v poledne mohou působit jako lupa a tím popálit listy
4. Voda je drahá a zaléváním v poledne se jí mnoho odpaří dřív než dojde ke kořenům
5. V horkých letních dnech je fotosyntéza intenzivnější v ranních hodinách  (s tím si ale nejsem úplně jistý)
6. Je třeba počítat s koloběhem vody v čase, tedy voda, která odchází v poledne průduchem listu má původ patrně ve večerní či ranní zálivce.

host - 198.29 (?), 22.1.2008 9:39

Díky za informace!

Zajímalo by mne, co se z rostlinou děje v takové horké poledne, kdy je zem vyprahlá a na listech je vyloženě vidět, že sotva přežívají. Proto mne napadá, že jedině přísun vody by to mohl napravit. Vychází mi, že v těchto podmínkách neroste.

Četl jsem pár článků, jak rostlina funguje, a bylo to o tom, že proudění vody rostlinou směrem od kořenů k listu zajišťuje právě odpařování z jeho povrchu, což vytváří potřebný tlak pro "pumpování" vody rostlinou. Z toho by mohlo vyplynout, že to zase naakumulované v té rostlině někde není. Ale nevím, je se o to zajímám a zajímá mne každý názor nebo zkušenost.

Marek

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 22.1.2008 11:43

Pokud se rostliny pravidelně zalévají, je zem v poledne vyprahlá pouze na povrchu, nikoli u vlasových kořínků, které vodu čerpají. Skutečnost, že je rostlina v poledne lehce povadlá (pravidelně ve skleníku) nemusí ještě znamenat, že trpí absolutním nedostatkem vody a usychá. 

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 22.1.2008 13:51

Je diskutabilní, zda zavlažovat ráno, či večer. Pokud není možné provést zálivku velmi časně ráno, je lepší zalévat večer. Rostlina má pak dostatek času k nasáknutí  (načerpání)  vody. Fotosyntéza je závislá na mnoha faktorech, z nichž jedním z nejdůležitějších je voda. Při jejím nedostatku dochází k uzavření průduchů ve spodní části listů a tím dochází k  zastavení přístupu CO 2.  Důležitá je intenzita záření slunce, která se mění s výškou slunce. V horkých letních měsících je také důležitá teplota - při teplotě nad 30 °C dochází k velkému poklesu rychlosti fotosyntézy a tím ke snížení výživy a stavby rostlinné buňky - lidově řečeno rostlina přestává růst. Já zalévám převážně večer a snažím se co nejvíc zalévat konví, i když to dá víc práce a běhání. Voda se dostane hlavně ke kořenům a nespotřebuje se jí tolik.     Zdravím - Daniela.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 22.1.2008 14:27

Taky to tak dělám. I když jsem četl, že večerní zálivka může u některých rostlin podporovat rozvoj houbových chorob.
   Kdo by ale tak brzo vstával kvůli zalévání! 

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 22.1.2008 15:56

Asi jsem zatím měla kliku, protože jsem nepozorovala, že by houbové choroby napadly nějak neobvykle moji zeleninouvou zahrádku. A vstávání  brzy ráno - to by byla moje smrt, já jsem sova.  D.

host - 76.241 (?), 18.2.2008 16:35

V ziadnom pripade cez horuce dni. Vecer je zem este horuca a tiez rastliny. Nadranom cim skor, tym lepsie. V zahrade je najnizsia teplota a zavlaha je efektivna. Ak su horka, tak sa odporuca aj davka neskoro vecer, na osviezenie. Schladi to trosku. Ale teraz tieto problemy niesu, vsak.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz