Jaké zvolit ponorné čerpadlo

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
11.4.2014 13:52

někdy hydrokontroly nefungují kvůli nízkému proudovému odběru použitého čerpadla. Například nejde koupit hydrokontrolu jednofázovou, aby ovládala stykač třífázového motoru, protože stykač má proudový odběr 0,0nic A.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 49.247 (?), 2.3.2014 22:14

Ještě jsem se chtěl zeptat na názor na toto čerpadlo:

DAB Divertron 1200M / v zeleném provedení je označené E-DEEP, ale nevím v čem je rozdíl/

Pak jsem se chtěl zeptat na význam tlakové nádoby u systému určeném pouze pro zavlažování.  Protože co jsem zatím měl tu čest tak to byla klasická vodárna: čerpadlo + tlaková nádrž a když se zalévalo s malým odběrem (např. pouze jedna pulcoulová hadice) tak čerpadlo jelo tak půl minuty než natlakovalo tlakovou nádrž, vyplo na 10 sec a zase zaplo na půl minuty.)  Což např u mnou prozatím vybraného čerpadla Lowara sc 211 nebo 411 by byl problém (max. počet startů za hodinu: 20). Chápu, že toto může ovlivnit velikost tlakové nádoby (měl jsem 25l), ale o moc větší než jsem měl tam prostě už nedostanu. 

No ale pokud je čerpadlo vícestupňové, mělo by zvládat jet bez přerušení i při malém odběru, nebo se pletu? Pak mně tam talková nádrž přijde zbytečná. 

Díky za rady.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 2.3.2014 22:22

cyklování čerpadla asi bylo buď nesprávnou velikostí tlakové nádoby, nebo špatným nastavením vzduchové předlohy.

Poslední věta je úplně zcestná...no

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 2.3.2014 22:38

Ponorné vodárny dělá několik výrobců, všechny fungují celkem dobře. Na drobnější závlahy se hojně popužívají. V takovém případě není nutné použít ani malou tlakovou nádobu (používá se k vyrovnání tlaků při nepatrných odběrech - např. dopouštění vody na wc). Čerpadlo v takovém režimu jede ale na maximální výkon a podle toho je nutné uzpůsobit další rozvod (nebo použít slabší výkonovou řadu čerpadla, aby nebyl překročen doporučený tlak na trysce). Pro závhlahy se to bere jako výhoda, protože nedochází k pulsování tlaku a rozstřik trysek je rovnoměrný.

Při použití klasických ponorných čerpadel se k ovládání používá preskontrol, takže to pak funguje stejně jako ponorná vodárna (tzn. čerpadlo běží, pokud je odběr). Je vhodné ale přizpůsobit potrubí k jednotlivým skupinám trysek (obvykle PE 1´) a počet trysek tak, aby odběr ležel v oblasti výkonové charakteristiky čerpadla (v případě použití klasického tlakového spínače mezi zap a vyp tlakem). Např v případě trysek Hunter MP 3000 cca 3 trysky 360 stupňů na jedné větvi (u čerpadla sc 211 a délce 1´potrubí 80 metrů) - chce si to vyzkoušet.Čerpadla řady 411 už jsou docela "děla" a obvykle se přippojují na PE 40 a větší (ale za cenu menšího tlaku).

host - 49.247 (?), 2.3.2014 22:53

Díky moc za vysvětlení!

host - 57.149 (?), 11.4.2014 13:13

Tak nakonec jsem přídil Lowara sc 211, zatím je perfektní (tlak, mnoství dodávané vody). Jen mně s tím nefunguje al-ko hdyrocontrola. Myslel jsem že je rozbitá, tak šla na reklamaci ale tam ji odzkoušeli a prý je v pořádku. 

Myslel jsem že ta hdyrokontrolo je prosté zařízení, které funguje na základě přednastaveného hraničního tlaku, po jehož dosažení vypne přívod proudu do čerpadla. Přitom když jsem toto nové čerpadlo zapojil tak neseplo, ručička tlakoměru letěla nahoru, tak jsem to pak vždy radši rychle vypnul.

host - 6.7 (?), 11.4.2014 13:40

pri tej reklamacii ste sa mali spytat, pri akom tlaku spina a pripadne znizit tento tlak. V cerpadle chyba nemoze byt, pretoze bez elektriky sa cerpadlo zastavi.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 11.4.2014 13:52

někdy hydrokontroly nefungují kvůli nízkému proudovému odběru použitého čerpadla. Například nejde koupit hydrokontrolu jednofázovou, aby ovládala stykač třífázového motoru, protože stykač má proudový odběr 0,0nic A.

Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 11.4.2014 22:00

Ale vůbec ne. Už jsem to tady popisoval několikrát. Tyto "presscontroly" fungují tak, že mají nastavený spínací tlak (při kterém dojde k zapnutí čerpadla) a horní tlak je daný výkonem čerpadla (tedy maximální). Je to tak zejména kvůli závlahám, aby nedocházelo k pulzování tlaku (jako v případě klasického zapojení s tlakovou nádobou a tlakovým spínačem). U některých novějších (a dražších hydrocontrolů) už lze vypínací tlak nastavit (obvykle je to ale zbytečné). Samozřejmě se bavíme o čerpadlech na 220V...

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 11.4.2014 22:36

presscontrol funguje vždy ale ten sem nepleťte, řeč byla o flowcontrol a to že některé si myslí při malém proudu jak je čerpadlo vypnuté a přitom ono stále běží (a polovodičový klopný obvod se nepřeklopí).

Mám jednoho takového tíňana, co k čerpadlu musím připojit paralelně 100W žárovku, aby to fungovalo...

host - 224.48 (?), 11.4.2014 22:48

to alko je co presskontrol alebo flowkontrol? Nastavitelny tlak maju mnohe mechanizke primitivne presskontroly. Jednuducho otocite maticou a pritiahnete alebo uvolnite pruzinu a mate iny tlak. Netreba na to high tech

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz