Bývalý septik jako nádržka na deštovou vodu



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 159.204 (?) 
22.6.2008 19:30, zobrazeno: 50680x

Dobrý večer.Chtěla bych bývalý betonový septik který je dnes nevyužit (přesto se v něm je neustále cca 80 cm vody) využít jako zásobník na deštovou vodu kterou tam není problém přivést..Protože jsem žena a moc o tom... nevím chtěla jsem koupit nějaké obyčejné kalové čerpadlo(protože na dně jímky je trochu písku a za ty roky nečistot)a s tím pak zavlažovat trávník občas thuje.K ménu rozčarování my prodavač řekl at nepočítám s tím že obyčejné kalové čerpadlo vytvoří takový tlak že budu moci z hadice stříkat vodu a už vubec ne postřikovačem..Muže my někdo poradit jak to je a co koupit i třeba konkrétní značku kalového čerpadla?.nepotřebuju aby my voda stříkala z hadice jako hasičum ale zase nechci aby my jen slabě tekla.Omluvám se ale jsem žena a opravdu si nedovedu představit jaký tlak takové čepadlo dokáže vyvinout nebo čím se při koupi řídit.Děkuje Jana

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 215.208 (?), 24.6.2008 8:53

Přesně stejný problém ted řeším já. Včera jsem byl v prodejně čerpadel a prodavač mi vysvětlili, ať raději zapomenu na plastové výrobky na jedno použití. Většinou mají příliš malý výkon. Doporušený výrobek byl z poctivého kovu a stál něco přes 3 500. Asi ho vezmu, mohu s ním čerpat cokoliv jiného, například i vodu z hluboké studny.  Rozhodně by bylo lepší vodu přečerpat z jímky do nějaké větší nádoby nebo sudu a nechat ji pěkně na sluníčku ohřát a ustát.  Pokud bude nádoba mít ve spodu ventil na hadici a bude stát na nějakém podstavci či soklu, půjde vám voda pěkně samospádem. Jenom jednou za čas pustíte čerpadlo a naplníte ji... I.P.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 24.6.2008 9:12
Pokud se voda bude přepouštět přes výše usazenou nádobu, tak tlak není potřeba, navíc se zvýší její teplota, a rostliny nebudou tolik trpět, záleží, jaká je teplota vody v jímce. Pokud je v jímce písek, doporučil bych čerpat vodu do nádrže nejlépe malyšem. Ale i obyčejné ponorné čerpadlo to pár let vydrží Jestliže chcete kropit a ne zalévat a teplota vody v jímce je únosná (17-25 °C), budete potřebovat vícestupňové čerpadlo. To existuje jako ponorné nebo jako zahradní čerpadlo (domácí vodárna bez expanzní nádoby) se sacím potrubím, kdy je čerpadlo umístěno mimo jímku, např sigma. Cenově vychází pro kropení nejlépe to zahradní čerpadlo. U něho bych doporučil filtr proti průniku písku.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 44.15 (?), 24.6.2008 10:42
A co tak tu nádrž s pomocí pujčeného odolného kalového čerpadla a s pár lidma tu nádrž nejdřív odčerpat, vyčistit, no a pak už jen používat i s běžným čerpadlem. do přívodu od svodu dešťové vody vložit filtr a je to.Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 220.253 (?), 24.6.2008 11:13
Samozřejmě by to šlo. Jen zbývá objasnit termín "běžné čerpadlo." :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 44.15 (?), 25.6.2008 7:13
Jak daleko a jak vysoko tu vodu chcete čerpat? Jaký je obsah té nádrže? Chcete na konec hadice připojit i postřikovač, nebo jen přečerpávat vodu do jiné vzdálené nádrže? Trváte na ponorném čerpadle? Kolik chcete investovat? Z.M.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 159.204 (?), 25.6.2008 20:55

Dobrý Večer Předem chci všem poděkovat za rekaci.Septik má hloubku odhadem  + - cca 2,5m.Zahrada je pak urovná takže výšše se o moc zvyšovat nebude.Vzdálenost na kropení od septiku je cca + - 7-8 m.Přečerpávat vodu do jiné nádoby určitě nechci.Ale aby my voda stříkala z rozstřikovače bych byla ráda... Čerpadlo bych chtěla kalové jak už jsem psala dole někajá nečistota určitě je myslím že se tam vysypávala 2-3 kolečka nějaké suti kdysi..Dnes jsem slyšeal názor že voda my stříkat určitě bude když prý spřechoduju hadici až na 1/2 coul..tak není prý problém.Jak už jsem psala nepotřebuji žádný super zavlažovací sysém ale při "zahálení septiku a drahoty vody bych toho prostě chtěla využít kdxž ta možnost je.Chci investovat max.2 000k.Znova děkuji všem za reakce a zdraví JANA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 26.6.2008 10:31
Milá Jano. Stále spojujete dohromady ponorné a kalové čerpadlo. Každé ponorné čerpadlo není kalové, které je určeno na nečistoty většího průměru, ale také na nižšší tlak při stejném výkonu (není primárně určeno na závlahu). Parametr, který vám o tlaku ponorného čerpadla něco napoví, je dopravní výška, ze které je čerpadlo schopno vodu dopravit. Pokud to bude 5,5 metrů, budete mít na výstupu malý tlak, pokud to bude 11 metrů, bude dvojnásobný, přesto velmi malý. Hadice by měla být co nejširší, aspoň 3/4¨ nejlépe 1¨ (coul). Zredukováním na 1/2¨ se mírně zvýší rychlost proudění, ale sníží se průtok, ale nijak vám to nepomůže. Pozor, průtok a tlak není to samé a jednostupňová ponorná čerpadla jsou určena na vysoký průtok a celkem malý tlak. Pokud chcete zvýšit rychlost, pomůže vám se stejným či lepším efektem hadici na konci přiškrtit prstem nebo menší objímkou, ale ponorná jednostupňová čerpadla na to nejsou stavěna a jsou tak zbytečně přetěžována. K tomuto jsou určena právě zahradní čerpadla, která jsou na povrchu a dolů od něho je spuštěno sací potrubí s košem. To je určeno podat tlak potřebný třeba pro kropicí nástavec nebo pistoli. Cena jednostupňového ponorného čerpadla, které vám velký tlak nevytvoří je cca 1400 - 2500 kč. Cena zahradního čerpadla se pohybuje od 1800 Kč výše a cena vícestupňového ponorného čerpadla, které vám vytvoří požadovaný tlak, je zhruba od 7000,- výše. Jestli použijete filtr na písek, nebo jímku vyčistíte, nebo si koupíte drahé čerpadlo, je na vás, ale vždy to bude nějaký kompromis. Levné ponorné čerpadlo s parametry vícestupňového nebo zahradního neexistuje.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.15 (?), 26.6.2008 13:36
v této cenové relaci je možné použít jen ponorné čerpadlo malyš. nemá sice nějak velký průtok, ale stačí na ruční rozprašovací hubici popřípadě malý postřikovač připojit je k čerpadle pomocí 1/2" hadice. Na trhu je toto čerpadlo od více výrobců ale v tomto vám neporadím který je nejkvalitňější. Ponorná tlaková čerpadla začínají na 5000,- a kvalitní celonerezové od 8000,- tzv zahradní čerpadlo které by bylo na povrchu a muselo by být připojeno v nádrži přez sací potrubí a koš začíná někde nad 3000,- Zeptejte se pana Vysloužila má s čerpadlem Malyš zkušenosti a dlouhodobě ho používá a též tady často diskutuje a dává velmi dobré rady. Zda je vhodné toto čerpadlo po každém ukončení zavlažování vyjmout z nádrže kvůli jeho životnosti nedokážu posoudit.Tu nádrž ale doporučuji vyčistit jinak se nevyhnete poškození čerpadla a taky ucpávání trysek zavlažovače.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
andy.wise - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (585) - 174.65 (?), 26.6.2008 14:53

Prosím, přestaňte neustále odpovídat mně, já čerpadlo nesháním :-). Klikejte na odkaz "Připojit reakci" u tazatelky, jinak se vám to bude řadit nesprávně.

Pokud paní není spokojena s tlakem kalového či ponorného čerpadla, tak ji patrně malyš nenadchne, byď by byl vzhledem k obsahu písku asi nejjednodušší. Jinak, zahradní čerpadla začínají někde na 1300,- a za 2000,- lze koupit použitelné i s příslušenstvím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika