Zavarat ekonomicky



host - 91.21 (?)
7.10.2010 22:12

Láku ve sklenici musí být akorát ne moc a ne málo.Pečlivým skládáním zeleniny se docílí optimálního množství láku ale kdyby jste použil např vibrování či dokonce mírné lisování zjistíte že zelenina je suchá-není to ono.Z ekonomikou tu asi neuspějete.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2   
host - 217.151 (?), 7.10.2010 21:11, zobrazeno: 28963x

Chcem zavarat ekonomicky. To znamena menej nalevu a viac zeleniny (uz nech je akakolvek). Preto sa snazim dostat do poharov vela zeleniny a malo stavy. Zena ale tvrdi, ze malo stavy, malo chuti. Ja zas hovorim, ze staci urobit vyssi koncentrat, pripadne vypocitat koncentraciu pri rezime "menej nalevu a viac zeleniny". Zena je ale hlavata, ja zas nechcem zbytocne skladovat octovu sladkokyslu vodu".  Ake mate skusenosti so zavaranim s vasou polovickou? 

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 91.21 (?), 7.10.2010 22:12

Láku ve sklenici musí být akorát ne moc a ne málo.Pečlivým skládáním zeleniny se docílí optimálního množství láku ale kdyby jste použil např vibrování či dokonce mírné lisování zjistíte že zelenina je suchá-není to ono.Z ekonomikou tu asi neuspějete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 121.238 (?), 8.10.2010 9:56

Da sa zmenit postup tak, ze davate zeleninu do poharov naplnenych uz do urcitej vysky nalevom. Takto tam zostane minimum vzduchu a i nahusto naplneny pohar zeleninou s relativne malym mnozstvom stavy zaruci dostatocnu stavnatost zeleniny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 81.81 (?), 8.10.2010 13:03

Nálev v zelenině není jen pro chuť, pomáhá konzervovat.Jasněže zlenina v něm nmusí plavat. Připomněl bych jen obvyklou chybu pi plnění sklenic. Obvykle se dolévá lákem po určitou výšku. Tedy čím méně zeleniny tím více láku a naopak. Tím vzniknou výrazné změny v kyselosti. Nejmarkantnější je to v okurkách, kterých se podaří poskládat někdy víc, jindy míň. Proto, chci li mít chuť vyváženou, zalévám vždy stejným množstvím láku. Je-li ve sklenici zeleniny míň a láku je pak pod okrajem jakoby málo, nedolévám, nýbrž naopak uberu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 121.238 (?), 8.10.2010 14:31

Pisete: Proto, chci li mít chuť vyváženou, zalévám vždy stejným množstvím láku. Je-li ve sklenici zeleniny míň a láku je pak pod okrajem jakoby málo, nedolévám, nýbrž naopak uberu.

Cize najlepsie si spravit koncentrat, toho davat konstantne mnozstvo a doliat podla potreby vodou? Ked je zelenina natlacena, staci len koncentrat bez vody. Ak je tam vela priestoru a treba zaliat po horny okraj, doleje sa vodou. Tak ste to mysleli? A aby nebol vzduch staci ukladat zeleninu do vopred naliateho koncentratu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 9.10.2010 16:42

Abych to nezamotal. To, co jsem psal, platí hlavně na okurky, houby, nakládanou kukuřici, marinované zelí. Tedy zeleninu, která se ochucuje kořeněným sladkokyselým nálevem. Tam se snažím, aby chybějící zelenina se nenahrazovala větším množstvím láku. U zeleniny jako třeba lečo je nálev v podsdtatě zbytečný, pustí šťávu samo.
  Jinak bubliny vzduchu ve sterilované sklenici snad ničemu nevadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 178.235 (?), 9.10.2010 7:59

Moje rada nemusí být ideální, ani univerzální.Postrouhám okurky jako na salát, ochutím je podle své chuti patřičným množstvím přísad s malým množstvím vody a zavařím.V zimě je salát rychle naservírován na stole.Také mě rozčilovalo ukládání celých okurek.A uvažuji takto postupovat i u jiných obsahů ovoce/zeleniny při zavařování.V mikrovlnné troubě je to mnohem méně pracné a je pružné pro jakákoliv množství.Často se ale setkávám s nepřízní k používání mikrovln.   AB

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 147.108 (?), 8.10.2010 18:03

Přiznám se, že jsem na zavařování nešel nikdy tak vědecky, jako p. Vysloužil. Okurky do sklenic skládám, fazolky taky, čalamády lehce upěchuju, jinak je zeleniny málo. Jistěže poměr okurek a prázdného prostoru = láku bude vždy jiný, ale nemyslím, že změny v chuti budou tak dramatické. Sklenice vybírám tak, aby byly plné. Zavařujem do Novy. Pokud jde o nějakou ekonomickou úvahu,  v  měřítku mého domácího zavařování  je  nepodstatné, zda musím v sezóně koupit o pytlík Novy a půllitr octa méně, či více.  A  tuny  toho nedělám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.34 (?), 9.10.2010 10:09

Vaše žena má pravdu. Ostatně zavařujeme proto, abychom si v zimě pochutnali. Poměr je proto důležitý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 7.8.2012 17:19

Měl bych dotaz trochu z jiného soudku, spíše ze zavařovacího hrnce. Koupili jsme el. hrnec a v návodu je napsáno že se má vodou plnit do 2/3 sklenic, v případě více řad do 2/3 horní řady. V klasickém plecháči se zavařovalo víceméně v páře a voda byla jen na dně, příp. kousek na roštem. Jak moc plníte hrnce vodou Vy? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika