Proč?



host - 64.214 (?) 
28.10.2016 23:38, zobrazeno: 14139x
Dnes jsem zavařila klobásy. Celkem dost jsem je tam nacpali a nenechala pod víčkem žádný prostor a to je asi špatně. Co můžu čekat? A proč se sklenice po zavaření otáčí? Děkuji všem za odpovědi. 😊
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 9.135 (?), 29.10.2016 8:48

Příště zvolte ještě stručnější název, tohle je moc. Stačil by otazník. Sklenice se otáčí, protože ji nějaká síla uvádí do rotačního pohybu. To je fyzika, s tím nic nenaděláte. Klobásy hned snězte, nebo se zkazí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 216.241 (?), 29.10.2016 16:20

Sklenice se neotáčí a množství vzduchu je úměrný síle přitlačení víčka ke sklenici při vychladnutí tzn. čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 30.10.2016 13:05

čím víc vzduchu tím větší síla na víčko - roztažený x stažený vzduch.

Rozdíl v objemech studeného a teplého vzduchu by k dostatečnému podtlaku, aby spolehlivě udržel víčko, nestačil. Ten je dán kondenzací páry z nálevu.
    Otáčí se pouze sklenice, které plníte horkým obsahem a nesterilujete (např. marmeládou). Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem. U zavařovaných klobás je to zbytečné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 72.155 (?), 30.10.2016 18:12

Mozno by aj stacil podtlak ochladenim, ale mate pravdu, ze ochladenie vodnej pary robi vyssi podtlak. Ak sa teplota znizi z 80 na 25 C, zmena tlaku plynu je 0.25 bar, v pripade poklesu parcialneho tlaku vody je to az 0.44 bar. Potom mame problem to otvorit! Pan doktor, moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 31.10.2016 22:16

moze tak nizky tlak posobit antimikrobialne?

Pro některé mikroby je podtlak skutečně nevhodné prostředí,. ale v praxi to žádný význam nemá.  Mnoha mikrobům a plísním podtlak vůbec nevadí a některé (např. původce botulinu) přímo vyžadují absenci kyslíku. Ten podtlak slouží prakticky pouze k utěsnění víčka. Plechové konzervy, které jsou naplněné úplně, prakticky žádný podtlak uvnitř nemají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 216.241 (?), 30.10.2016 21:25

Otáčejí se proto, aby se vysterilizovalo i víčko horkým obsahem.

Na co by se sterilizovalo víčko když už je dávno sterilizovaný - ohřátý?

Otáčení sklenic je možná dobrý pro kontrolu jestli neteče.

Pára je plynná - vlhký vzduch.

Některý vaše rozumy mi berou dech.indecision

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 72.155 (?), 30.10.2016 23:30

..necitate poriadne, co pan Vyslouzil pise. Samozrejme, mozete overit, ci vam to netecie... mne sa na vycku vytvorila plesen. Do pohara som dal horuci dzem a neotocil ho. Dzem som varil nejaky cas a bol sterilny, ale vicko nie. Keby som pohar otocil, dostalo by vicko dostatok tepla z dzemu a nesplesnivelo by.

Para s poklesom teploty kondenzuje.. kedze kvapalna voda ma 1000 krat mensi objem ako para, prejavi sa to na poklese tlaku:

Vapour pressure of water

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 139.239 (?), 6.8.2020 20:32

Ahoj,

tedy na první pokus si do kastrolu napuťte vodu, nechte na sporáku v kastrolu vytvořit lehkou páru, přiklopte poklicí a nechteji zahřát třeba na 80°C(tedy cca třeba pět minut). Poklici sejměte a ihned položte na kuchyňskou desku. Vyčkejte deset vteřin, a skuzte poklici odtrhnout. Ano, správně poklice drží, To je dáno fyzikou vody, to nemá cenu rozebírat, že... Takže máme poklici přisátou ke kuchdesce, ale protože ona deska a stejně tak poklice (s rantlem, pro hnidopichy) není ideálně rovná, slyšíme syčení okolního vzduchu, jak vyplňuje prázdný prostor, vzniklý chladnutím "přicvaknutého" vzduchu, potažmo chladnoucí poklice, tedy vzduch je nasáván pod poklici do doby, než poklice vychladne a je možno jí úplně normálně sejmout z kuchdesky. Kdyby byla poklice i kuchdeska ideálně rovné, nebo dokázali bychom vyplnit mezery zevnitř tak, aby bylo "spojení" ideálně těsné, dokázali bychom s tou kuchdeskou nadzvednout celý dům.

Tedy k věci... Otočením zavařovací láhve v první řadě zajistíme vyplnění mikroskopických netěsností okolo víka, a hnedle v druhé brázdě nám chladnoucí vzduch v horní části sklenice (tedy pro správné zavaření vždy! nedoléváme do plna)  svým chladnutím vytvoří podtlak dostatečný k tomu, aby deformoval obsah sklenice až k víku, kteréžto je tou samou silou zdeformováno tak, aby obepnulo sklenici i na té mikroskopické úrovni a bylo tak zajišteno dokonalé uzavření sklenice. Zdůrazňuji, že je třeba úplné vychladnutí!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika