Podľa mňa je tam málo octu ako konzervačnej látky. Ak môžem pridať svoje dlhoročné skúsenosti s konzervovaním, ja robím veľmi veľa čalamády a postupujem takto - bez receptu, sedliackym rozumom a chuťou. Všetku zeleninu si nakrájam na malé kocky do veľkého lavóra, posolím, pridám deko bez chemikálií - kôli ochuteniu semiačkami- nalejem asi 1 - 2 l vody, len do polovice obsahu zeleniny, pridám cukor a ocot tak, aby chute boli vyvážené, Tj viac slané, kyslé, sladké, zelenina pustí šťavu a silu kyslosti zmierni. Tiež nechám postáť kým zelenina pustí šťavu a nakladám vždy do 3/4 pohára, takto si naplním všetky poháre a zvyšný nálev z lavóra podolievam do pohárov. Ak mi chýba, 1 pohár zruším a podokladam do ostatných. Sterilizujem asi 15 min, nikdy sa mi nepokazil ani 1 pohár a čalamáda je výborná s využitím vlastnej šťavy na nálev. Ešte je dôležité pred uzavretím pohárov dobre do sucha vyutierať vrchnák pohára papierovou utierkou.Nech sa vám podarí
Emília.