To mícháte dvě různé věci. Kapalina je nestlačitelná, takže i když se teplem roztáhne jen maličko, objem láhve se zvětší. Sklenice se neumí roztáhnout, tedy praskne nebo vyletí špunt. Plyn, i když se rozpíná podstatně víc, se v uzavřeném prostoru snadno stlačí. Jeho přetlak není tak velký, aby roztrhl láhev.
Expanzní nádoby jsou kvůli témuž. I malé zvětšení objemu by roztrhlo rigidní potrubí.
Lze udělat malý pokus. Nalejte do sklenice horkou vodu a udělejte si značku kam sahá hladina. Pak nechte vodu vychladnout. Pokud pokus provedete na litrové láhvi s úzkým hrdlem, hladina v hrdle klesne asi o 4 centimetry. Když ho uděláte v pivním půllitru nebo zavařovací sklenici, pokles bude téměř neznatelný.
Líh (slivovice) se rozpíná víc než voda.