Vyrovnání trávníku



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 172.150 (?) 
21.4.2016 11:38

To poděkování patřilo p. Petru z H.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 74.235 (?), 20.4.2016 9:23

Prohlubně se dají vysypat ale hrboly těžko. "Naše" firma si vzala (za těch 600 m2)  9.000 Kč.

Takže kdybych měla začít znova, zvolila bych následující postup: vytáhla bych a dala bokem různé kytky z trávníku, které bych chtěla zachránit (v našem případě to byly divoké kosatce, úpravy se dělaly na podzim, takže sněženky a blatouchy byly pod zemí). Pak bych celou plochu zroundupovala  - což je ale mnohem účinnější na jaře - a opět pozvala zahradnickou firmu, nebo aspoň toho zemědělce s pluhem. Vytahala bych kameny, nechala navézt písek a osela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
MarekB - (8) - 240.34 (?), 23.8.2016 10:51

Dobrý den, snad mohu tady, abych nezakládal další nové vlákno na stejné téma.

Na malé zahradě 80m2 u domu se léta o trávník staralo jen občasným posekáním trávy. Terén je lehce nerovný, hrbolatý občas s lehkým svažováním při okrajích, Postupně to prorostlo plevelem. Po pročítání tohoto webu jsem se rozhodl trávník zachránit a rozumně se o něj starat. Protože přístup k zahradě je jen přes sklep domu zakládat nový trávník, navážet nově zeminu by bylo extrémně náročné. Můj plán je takový: stávající prořídlý a místy trsnatý trávník ponechat, (postříkal jsem selektivním herbicidem) na začátku září - nízký sestřih, pak vertikutaci, pomocí vidlí provést "aerifikaci" posypat křemičitým pískem 0-2 Snad postačí nějakých 250l. Doufám že na takové ploše to zvládnou rozprostřít hrábě a prkno. Provést plošný dosev 6/1 rekreační luxusní směs (Větrov) (chci běžný trávník pro děti a rekreaci u domku) použít trávníkový substrát.  Zavlažovat každý den než se objeví stébla řekněme do 3cm, pak zavlažovat ob tři dny..

No velmi doufám, že se podaří postupně terén srovnávat tak, že budu nerovnosti zasypávat směsí křemičitého písku a substrátu, tak aby tráva vždy prorostla, nic moc jiného mě totiž nenapadá s přihlédnutím k faktu, že bych nerad přeorával nebo používal jinou techniku než vertikutátor. Nejde mi ani tak o rovinu jako spíš o "hladký povrch" jestli to píši srozumitelně - zkvalitnit co možná nejvíc půdu aby se netvořily trsy.

Za konstruktivní kritiku a nebo jiné dostupné řešení budu velmi vděčný.

shrnutí/cíl: udělat z nehomogenní zanedbané travní plochy pěkný trávník pro rodinu s dětmi, stříhat plánuji ruční vřetenovkou, vertikutace, pískování, aerifikace, hnojení 2 ročně, závlaha ruční dešťovou vodou a z vodovodu - to je moje představa (byť to má mouchy)

Díky za připomínky

Marek B.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 116.145 (?), 23.8.2016 11:18

Je to stejné jako u rekonstrukce domu. Nový dům je levnější, méně pracný a rychleji postavený než rekonstrukce starého pokud má být výsledek srovnatelný. 

Klidně to udělejte jak zamýšlíte, taky to tak jde. Sice s tím budete mít víc práce a výsledek bude slabší, ale trávník to bude. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
MarekB - (8) - 240.34 (?), 23.8.2016 11:29

Dík za reakci, jen že když v domě "bydlíte tak se špatně boří a staví nový"

Já si právě nemyslím že by založení nového trávníku bylo méně pracné, rychlejší a levnější. K zahradě je přítup právě jen přes ten sklep to znamená z ulice po schodech dolů pak po schodech nahorů přes dvoreček. Takže odvážet starou trávu i zeminu znamená ji ručně odnosit. Dovézt novou zeminu/písek znamená ji tam ručně nanosit v pytlích.

Aby se po zahradě nedalo týdny chodit je také dost velký nárok... Je to sice na zvážení, ale opravdu mi z toho vychází spíše to zrekonstruovat - jak bude možnost přidám třeba fotky stávající situace - není to uplná katastrofa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 23.8.2016 11:52

Dobrý den,

bez toho aby se to vidělo, je vždy těžké poradit co bude lepší. Nicméně díky dostupnosti atd, tak zůstaňte pouze u rekonstrukce. Pokud dělat vše nově, tak aby to fungovalo i za několik let, tak té přesunuté hmoty by bylo strašně moc, což je u Vás nereálné.

K Vašemu zamýšlenému postupu (vertikutace + aerifikace + dosetí + hnojení OK). Nicméně aerifikace obyč vidlemi nebude a není moc efektivní. Pokud plánujete mít pěkný trávník a starat se o něj jak píšete, tak si rovnou objednejte aerifikační vidle, duté hroty min, 16 mm(ideál 19 mm, dá se to s výrobcem dohodnout). Prácnost stejná, ale výsledek diametrálně odlišný. Pokud se dělá aerifikace jen rycími vidlemi tak se do půdy nedostane z toho písku prakticky nic. Utužená půda se sice naruší, ale po čase to nebude znát. Mít pak pár mm písku na povrchu je k ničemu. Písek na aerifikaci vždy proschlý, je to pak jiný kafe :-). Po přesetí bych pak celou plochu pokryl slabou (0,5 - 1 cm) vrstvou trávníkového substrátu. Hodně to pomůže v klíčení nového osiva. Ještě poznámka k té zálivce, zavlažovat denně déle než do prvních stébel. Je potřeba si uvědomit složení směsi. První Vám vyklíčí jílky a pak třeba až za 20 dní začnou klíčit kostřavy a lipnice. Pokud by neměli podmínky tak jich moc vevyklíčí nebo po naklíčení zachsnout. Doporučuji tedy do prnví seče udržovat povrch vlhký.  Po aerifikaci pohnojte nyní již podzimním hnojivem. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 240.34 (?), 23.8.2016 12:07

Děkuji za reakci, s těmi aerifikačními vidlemi jsem chtěl počkat, ale patrně bude lepší je na tuhletu podzimní akci už mít aby aerifikace byla účinná jak píšete. Já to prováděl tak že přímo do dírek od vidlí jsem ručně suchý písek nasypal a pak ještě hraběmi rozprostřel po ploše - tedy zatím jen lokální pokusy v těch nejušlapanějších místech.

Pokud je mezi obyč. vidlemi a aer. vidlemi s dutými hroty opravdu takový rozdíl tak ta investice bude stát za to - OK. Uvažoval jsem i nad rychle dostupnými variantami jako třeba zabořit rýč zakvedlat nasypat do šterbiny písek a vytáhnout...

Ještě jsem uvažoval nějakým způsobem půdu zkoušet urovnat těžkým válcem (po té co bych to zkypřil a zarovnal) ale ani mě příliš nenapadá jak tam ten válec dostat, ani žádný nemám :) A taky jestli by byl nějaký efekt.

Až budu doma vyfotím a dám sem obrázky - díky za pomoc

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 23.8.2016 12:56

Rozdíl je opravdu velký. Navíc aerifikační vidle narozdíl od normálních půdu v místě vpichu tak neutužují. Cena není malá, ale je to bohužel dáno především cenou těch hrotů. Aerifikaci dutými hroty doporučuji dělat když je půda lehce provlhlá, vzniklý špunt musí lehce vypadnout. Pokud je půda moc suchá tak je to dřina, pokud je to "bláto" tak zase z vidlí nic nepade a je to jako když se to dělá plnými. Válec neřešte. V předchozím příspěvku jsem asi v době kdy jste mne odpovídal, doplňoval něco k závlaze nového osiva, tu závlahu nepodceňte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MarekB - (8) - 240.34 (?), 23.8.2016 14:20

K závlaze nového osiva - Vaše doplnění jsem zaregistroval a díky tomu mi to celé docvaklo - uplně jsem zapomněl že se vždy jedná o travní směs a ne všechno vyklíčí během 10 dnů, takže budu na to myslet, jen jsem si přál aby nová tráva kořenila do hloubky.

Protože mi právě nově rostou některé výhonky co jsem dosíval beztravnaté fleky - tato místa stříhám nůžkami - snažím se o co nejlepší střih (možná taky pošetilost) protože v současnosti mám k dispozici jen rotační sekačku.

Až se tyto plošky zatravní a zpevní bude možné po nich přejíždět i tou sekačkou aniž by se rozvrtala půda. Ale již z mých experimentů na okrajích trávníku mezi angrešty například je tráva v dobrém stavu, protože je tam půda měkčí a pravidelně ji stříhám ručně nůžkami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 41.38 (?), 23.8.2016 15:19

K tomu dosevu, používal jste již směs o které nyní píšete, nebo něco jiného?. Jde o to ať to nemáte pak moc barevné :-). Každá odrůda je trochu jiná a když se smíchá více směsí tak to nemusí pak vypadat úplně hezky. Na druhou stranu má to být spíše zátěžový trávník, kde se stejně asi prosadí hlavně jílek a časem i lipnice luční tak to tak moc znát nebude.

K sečení, dobře nabroušená rotační nemusí být nutně špatná, např. u lipnic, které po seči vypadají nejlépe tam mnohdy není rozdíl skoro poznat. Pokud má ruční vřetenovka fungovat tak jak se čeká, tak by měl být porost co nejvíce homegení, sekat často menší přírůstky. Rozdíl mezi sečením vřetenem a rotační je znát nejvíce až po určité době a to i proto, že většina lidí změní frekvenci kosení a celkově vždy k té péči přistoupí jinak (lépe). Nůžky jsou OK :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika