Těžká půda

host - 0.20 (?)
5.5.2011 20:55

jestli mohu připojit svou zkušenost, také jsme zakládali trávník na těžké půdě.Nijak jsme to ale netušili a výsledek je takový, že někde trávník krásně zhoustl, jidne je slabý, stébla jemná a vůbec nehoustne, je vidět půda.Bylo nám porazeno provertikulovat- takže budeme vertikulovat -pak jestli se mnou budete ostatní souhlasit bysme to mohli trochu posypat pískem, aby se dostal do těch děr po vertikulaci??? co myslíte?

Každopádně zakladateli diskuze poradím -zničit plevel, připravit kvalitní půdu dle předešlých návodů a teprve pak sít- nespěchat jako my, pak Vás to bude mrzet.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 38.0 (?), 6.2.2011 12:07, zobrazeno: 10005x

Dobrý den,

chtěli by jsme si sami založit trávník k novostavbě. Původně tento pozemek byl využíván jako pole. Je zde ale těžká půda. Poradíte mi prosím jak tuto půdu "zlehčit". Slyšela jsem, že se dá zlehčit pískem, ale nemám tušení v jakém poměru, nebo alespoň přibližné množství, popř. zda stačí obyčejný písek ze stavby. Také bych potřebovala poradit jak připravit pozemek pro výsev travního semene - jak tuto plochu odplevelit. Četla jsem o Roundupu, ale na zahradě máme již podél plotu vysázené thůje, tak se bojím abych je také nezlikvidovala. Pozemek má rozměry 1000 m2 takže ruční výběr by byl asi dosti náročný. Ještě jsem se chtěla zeptat zda nejdříve pozemek zrotátorovat a pak až vybrat plevel a zbytky trávníku, nebo ještě před tím?

Děkuji za rady Lucka

host - 62.39 (?), 7.2.2011 22:24

Dobrý den,

pokusím se reagovat na Váš dotaz ohledně založení trávníků.

Z osobní zkušennosti, kterou jsem aplikoval, pokud je terén rovný a není ve spádu platí obecné pravidlo:

Pro trávníky na těžké půdě

1 díl rašeliny+2díly ornice+4 díly písku

Pro trávníky na hlinité půdě

1díl rašeliny +4díly ornice+2 díly písku

Pro trávníky na písčité půdě

2 díly rašeliny+4díly ornice + 1 díl písku.

Osobně bych raději volil křemičitý říční písek,, vysypává se s ním zámková dlažba,,.

Co se týká likvidace plevelů za použití různých prostředků je to pouze lákadlo na peníze s krátkodobým účinkem.

Nejlepší je ruční odplevelení s nasledným vrstvením nové zeminy rašelina+ornice+písek bez použití rotavátoru.

Takto jsem postupoval a výsledek byl opravdu vynikající.Po cca 2 měsících aplikovat výcesložkové hnojivo s herbicidy, které sebemenší náznak plevelů zneškodní.

Postupoval jsem následovně:

1.ruční odplevelení

2.navezení křemičitého říčního písku cca 15cm zaválcování, tento písek má východu, že zaplní veškeré nerovnosti a terén je opravdu rovný.

3.následovalo cca 15cm travníkového supstrátu s rašelinou

4.výsev Barenbrug Gazon

5.Válcování

Ondřej

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 94.140 (?), 8.2.2011 9:50

Zdravím Lucko,

odporúčam prečítať príspevky v tejto sekcii a použiť vyhľadávanie - kľúčové slová : písek, trávnik, nový trávnik, založenie trávniku, príprava pôdy, odplevelení, ťažká pôda, vylehčení půdy atď. Najdete tak mnoho informácii a odpovedí na Vaše otázky. Určite viac ako sa Vám dostane v tomto jednom vlákne, pretože všetko už je to tu rozoberané. To isté platí pre použitie herbicídov pri zakladaní trávnika (totálne :Roundup, Dominátor Touchdown... a selektívne : Bofix a iné) a použitie herbicidov s hnojivom (Travin). Nájdete mnoho názorov a skúseností, pre a proti. Pekné čítanie prajem.  Dobrá príprava pred založením Vám môže v konečnom dôsledku ušetriť množstvo práce, financií a určite aj nervov :)

S.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 8.2.2011 13:33

Nevím, jaké kvality a hustoty trávníku chcete dosáhnout.
Písek lze do půdy přidat prakticky v  libovolném poměru. Použít můžete jakýkoli písek, škála vhodnosti je šotolina, kopaný písek, praný říční, křemičitý.  
  Podle mě, na pozemku který dřív sloužil jako obdělávané pole, lze založit kvalitní trávník i bez dodávky křemičitého písku a rašeliny.

host - 0.20 (?), 5.5.2011 20:55

jestli mohu připojit svou zkušenost, také jsme zakládali trávník na těžké půdě.Nijak jsme to ale netušili a výsledek je takový, že někde trávník krásně zhoustl, jidne je slabý, stébla jemná a vůbec nehoustne, je vidět půda.Bylo nám porazeno provertikulovat- takže budeme vertikulovat -pak jestli se mnou budete ostatní souhlasit bysme to mohli trochu posypat pískem, aby se dostal do těch děr po vertikulaci??? co myslíte?

Každopádně zakladateli diskuze poradím -zničit plevel, připravit kvalitní půdu dle předešlých návodů a teprve pak sít- nespěchat jako my, pak Vás to bude mrzet.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz