Sedmikráska, mech a jílovitá zem

host - 175.130 (?)
10.1.2013 19:09

Dobrý večer. Pane Vy jste můj člověk! Uvedl jste, že mech je krásnější než tráva. A jsme u toho. Někteří mají ty nejlepší podmínky pro pěstování mechů a nevyužívají je - škoda. Místo toho se snaží vším možným o zvrácení příhodných, přírodních podmínek pro pěstovní mechů za nemalých finančních a pracovních nákladů s nejistým výsledkem. Kladu si otázku proč? Mechy jsou krásné nenáročné, nepustí plevel, stačí je nechat na pokoji a v létě občas zalít.  Mechové porosty jsou opravdu bezúdržbové. Pěstuji mechy asi na 30m2 a v letošním roce budu mechové plochy ještě rozšiřovat.   Zdeněk

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Uju - (29) - 63.2 (?), 10.1.2013 12:25, zobrazeno: 13779x

Ahoj lidičky.

Chci se optat na pár věcí ohledně trávníku u domu.

1. Všude roste sedmikráska a to v takovém množství, že je uprostřed plochy jen cca 2m flek kde není jedinná travička ale sedmikrásky. čím je postříkat??? Jsou dvouděložné? Mohu hned po postřiku zadet travu???

2. Mech:-(Pod stromy a keři je ho opravdu spousta. Koukala jsem, že existuje nějaký přípravek. Kdy je nejlepší s hubením mechu začít? A ještě jednou k mechu. Máme jílovitou zem a předzahrádka tam je zem vesměs pořád vlhká a taková těžká :-(Neroste tam tráva jen takový hrozně nizoušký mešík(snad 1mm) Jak zaset trávu tam??? Stačí semínka jen poházet? Nebo se musí ta půda nejdříve prokypřit nebo nějak upravit???

Předem děkuju.

host - 4.7 (?), 10.1.2013 13:00

Mne sa tiez derie mach do travy na niektorych miestach, v tieni, kde je vlhko. Mam pravidelne koseny travnik a pekny husty. Ale musim priznat, ze proti machu nebojujem. Je krajsi ako travnik a som rad, ze tam je. Ani kosit ho netreba. Keby som mohol mat celu plochu z machu...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 57.250 (?), 10.1.2013 13:12

Mám na mech stejný názor, jako host 4.7., ale chápu, že se někomu nelíbí a že chce hustý koberec trávy.
   Bohužel nestačí stříkat, hubit mech a dosévat trávu. Půdu, kde chceme, aby byla pěkná hustá tráva je třeba kypřit,  hnojit, provzdušnit a taky prosvětlit. Je to nekončící boj a nemůžeme-li zaručit dostatek vzduchu a světla, ne vždy úspěšný.

host - 175.130 (?), 10.1.2013 19:09

Dobrý večer. Pane Vy jste můj člověk! Uvedl jste, že mech je krásnější než tráva. A jsme u toho. Někteří mají ty nejlepší podmínky pro pěstování mechů a nevyužívají je - škoda. Místo toho se snaží vším možným o zvrácení příhodných, přírodních podmínek pro pěstovní mechů za nemalých finančních a pracovních nákladů s nejistým výsledkem. Kladu si otázku proč? Mechy jsou krásné nenáročné, nepustí plevel, stačí je nechat na pokoji a v létě občas zalít.  Mechové porosty jsou opravdu bezúdržbové. Pěstuji mechy asi na 30m2 a v letošním roce budu mechové plochy ještě rozšiřovat.   Zdeněk

host - 175.130 (?), 10.1.2013 19:10

Mechy

host - 175.130 (?), 10.1.2013 19:14

Ještě jedna fotka mechů.

host - 175.130 (?), 10.1.2013 19:18

Poslední fotka mechů. Mechy mají jednu úžasnou vlastnost a to, že jsou nejkrásnější v období kdy příroda nemá listí. Zdeněk  

host - 4.7 (?), 11.1.2013 9:09

No to je nadhera. Ak by sa mi toto dralo do travy, tak najdem hrebicid co mi potlaci travu. :-) Nie je to zial take jednoduche. Prosim, napiste, ako sa Vam toto podarilo. Da sa to aj v pripade, ze podmienky nie su celkom vhodne? Povedzme polotien, ci na slnku? Cital som, ze kockolit s raselinou dokazu vytvorit tie spravne podmienky.

host - 175.130 (?), 11.1.2013 20:37

Dobrý večer. Celou problematiku pěstování mechových porostů jsem blíže rozvedl v časopisu Recepty pima nápadů   číslo 1-2/2013 včetně fotek. Zdeněk

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 10.1.2013 13:48

Sedmikráska je rostlinou chudých půd. Začněte trávník hnojit dusíkatými hnojivy a zkuste jej sekat na vyšší střih než dosud. Traviny postupně sedmikrásku vytlačí. V místech, kde je sedmikráska silně dominující bude asi efektivnější použít selektivní herbicid a na holá místa pak dosít travní semeno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz