Přehnojený trávník



Stránky: 1,  2   
cernakocka - (11) - 83.188 (?) 
17.7.2010 22:06, zobrazeno: 25903x

Jak se pozná přehnojený - nerovnoměrně pohnojený trávník? Mohou to být žlutavé skvrny - jakoby sušší trávy, která dál neroste? Objevily se cca 5 dnů po hnojení. Jaká je první pomoc?  Děkuji, za radu.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 45.2 (?), 18.7.2010 9:24

Nechci vám brát iluze, ale pokládal jsem dotaz na to stejné a nikdo mi nedokázal odpovědět. Stalo se mi letos to stejné. Po měsíci už jsem rezignoval že se to nějak vspamatuje.  V prvních dnech po spálení jsem trávník proléval několik dní vodou. Nicméně bez uspěchu. Žloutnutí se pouze pozastavilo ale zabránit tomu již nešlo. Chtěl jsem se letos radovat s krásného trávníku a místo toho je mi do pláče pokaždé co výjdu ven. Asi jako jediné řešení vidím nechat uschnout, vyhrabat a dosít znovu. Alespon to čeká mě. Raději počkám až nebudou taková horka aby nebyl problém v klíčení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 18.7.2010 10:41

To je klasická závada při hnojení trávníků, typicky se tak stává u hnojiv s "rychlým dusíkem" (například ledek vápenný), chyba ale není v hnojivu, ale v tom, že laik většinou hnojí "z ruky", což je luxus, který si člověk může dovolit pouze s málo účinnými, hnojivy, nebo s hnojivy s pomalým uvolňováním, a to také pouze někdy.

Prevence je triviální -rotační rozmetací hnojící vozík (OBI, BAUMAX, cena okolo 600-800 kč), vozíky, které se používají na setí - kastlík na kolečkách s regulovatelnou sypací lištou, nejsou vhodné, hnojiva často díky hygroskopickým vlastnostem hrudkují a hrudky neprojdou skrz lištu.

Hnojte mocí zmíněného rozmétacího vozíku a máte po starostech. Samozřejmě je nutné po pohnojení patřičně zavlažovat.

Na přehnojená, tedy spálená místa existuje jediná pomoc, přesetí postižených míst, tráva na místech přehnojení je totiž mrtvá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 185.18 (?), 21.7.2010 19:55

Já jsem takový vozík koupil od Gardeny, stál necelé 2 tisíce. Jakou jsem s ním ale nadělal na zahradě paseku, to bych nepřál nikomu. Chvilku z něho padá hodně, pak zase málo. Nechápu, jak někdo je schopný dosáhnout rovnoměrnosti v posypu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 129.34 (?), 22.7.2010 9:23

Ahoj ja mam vozik od gardeny comfort 800 a jsem s nim spokojen. Napoprve mi to s nim sice neslo, ale to bylo i tim ze jsem nikdy nic takoveho nedelal. Zajimalo by me ale jake je to s vozikem treba za 400 z marketu. Mirek S

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 4.78 (?), 22.7.2010 10:04

posypové vozíky "kastlík" s kolečky po stranách jsou k ničemu, ať je způsobil kdokoli - zvlášť granulované trávníkové hnojivo s nestejnorodou frakcí dávkují chvíli příliš, chvíli vůbec, a to při zcela otevřené regulační liště. 

Jakýkoli i neznačkový rotační rozmetač takové problémy nikdy nemá, "kastlík" je dobrý ale na dosévání, jinak je k ničemu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Mulder - (4) - 185.18 (?), 21.8.2010 10:46

Tak s tím naprosto souhlasím. Přesně to se mi dělo. Chvíli sype hodně, chvíli málo, změna hlavně při zastavení, rozjezdu nebo při zatáčení. Travinem jsem nadělal škody.. Pořídím tedy rozmetací vozík. Ten mi ještě chybí ve výbavě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Bobřík - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (358) - 175.130 (?), 8.2.2011 20:05

Jsem docela překvapen jaké máte problémy s trávnikem. Já trávnik sekám 4 x ročně a nehnojím.  Zásadně nepoužívám herbicidy.Tráva je jako fík. Posekanou trávu nechám dost zavadnout a navážím ji do budoucích řádků. Příští rok do toho nasázím brambory. Mám za to, že když se tráva seká dost nízko potlačuje se plevel a není problém. Vážení, naklepejte si kosu a za ránní rosy a zpěvů ptáčků si protáhněte drobet záda.   Je to paráda. Sosedy nerušíte hrčením sekačky a na oplátku vám taky nehrčí sekačkou a je klídek. Trávu sekejte úplně u země za 3 dny se zazelená. Protože se tráva hrabe ručně trávník se zároveň provzdušňuje , kulivuje  a neroste mech. Dělalo se to tak dříve a fungovalo to, tak proč by to nemohlo fungovat i další generaci? Na závěr - já bych si asi nemohl lehnout na trávník plný herbicidů , granulovného hnohiva a chcíplé trávy.  Zdeněk  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 186.45 (?), 2.3.2011 19:37
Mal by ste sa niekedy ísť pozrieť na dobre urobený anglický trávnik. Kto neskúsil bosými nohami preísť po sýtozelenom mäkkom živom koberci, dajmetomu na tretí deň po kosení na výšku 3-4 cm, ten nikedy nepozná, aký je to nádherný pocit a za čím môže ľutovať. Takú príjemnú pružnosť nenájdete ani na lesnom machu. Na trávnik pohnojený granuľami si ľahnúť nemusíte, počkajte pár dní, až sa hnojivo rozpustí a potom Vam nič nehrozí. Kosa je síce nehlučná -to je obrovská výhoda, ale tak dokonale rovný povrch nikedy nespravíte. Pri motorovom kosení máte všestrannejší pohyb-tlačíte, ťaháte a hlavne veľa chodíte. Vtáci spievajú ráno aj podvečer všade, nielen u Vás. Stačí si otvoriť okno, alebo vyísť bosými nohami pred dom na trávnik... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 121.238 (?), 3.3.2011 7:21

Palo, na tych naj naj travnikoch neexistuje po nich chodit 3. den po koseni. A hadaj preco?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika