Odmechování trávníku

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 247.1 (?)
7.4.2015 17:23

A proč byste si tedy lil na zahradu spoustu jedu a ryl se s takovou plochou, když sám píšete, že po vertikutaci nebude mít mech moc velkou šanci? Není to spousta jedu, šíííííleně práce a hodně peněz, zničíte tím existenci všeho živého na zahradě, myslím tím samozřejmě i hmyz... To vše pro nic za nic?

Bláža

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 157.239 (?), 12.4.2015 11:58

Vaše škoda. Kompost je SMĚS, ne jeden druh org.hmoty...

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 7.4.2015 16:57

Dobrý den,

jde o to co od trávníku čekáte, 2000m/2 je hodně a pokud to má být repre trávník tak to bude chtít především hodně práce a času. Pokud se Vám podaří zbatit mechu mechanicky tak pak je možné půdu prokypřit, pokud je potřeba tak i zvýšit Ph půdy a osít travním semenen. Přípravky na mech z hobymarketů moc účinné nejsou. Osobně bych nyní jako "kompromisní rešení" komplet postříkal totálním herbicidem, odstranil odumřelou hmotu, upravil Ph, mírně prokypřil a osel vhodnou směsí. Mech roste tam kde není moc slunce, je kyselejší půda a trávníku také chybí živiny. Pokud bude mít trávník dostatek živin a bude se pravidelně provádět vertikutace tak mech nebude mít moc velkou šanci. Martin

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 247.1 (?), 7.4.2015 17:23

A proč byste si tedy lil na zahradu spoustu jedu a ryl se s takovou plochou, když sám píšete, že po vertikutaci nebude mít mech moc velkou šanci? Není to spousta jedu, šíííííleně práce a hodně peněz, zničíte tím existenci všeho živého na zahradě, myslím tím samozřejmě i hmyz... To vše pro nic za nic?

Bláža

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 7.4.2015 17:56

Blážo, píši : "pokud bude mít trávník dostatek živin a bude se pravidelně provádět vertikutace tak mech nebude mít moc velkou šanci" tím samozřejmě myslím nový trávník, který vznikne osetím po odstranění současného stavu. V jednorázovém použití herbicidu před založením nového trávníku nevidím nic hrozného (broučci to přežijí), přijde mne lepší radikálnější řešení než se roky trápit s nejistým výsledkem. Upřímně ať si z toho každý vezme to co co uzná za vhodné, pouze zde uvádím možnou cestu. Také jsem na úvod napsal, že jde o to co od toho pán čeká. Pokud jen oseje nyní novu směsí tak to bude samozřejmě o něco lepší, ale mechu se nezbaví a je pak jen otázkou času kdo vyhraje. Používání běžbě dostupných přípravků proti mechu v tak velké ploše také není dle mne moc efektivní, sám to vidím u souseda, který s mechem tímto způsobem bojuje již několik let a radikální řešení odmítá, zatím u něj mech vyhrává.

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 247.1 (?), 8.4.2015 9:42

Hmmm, nevím, tak jsem asi osvícená. Nám to prostě funguje.

Jinak ne jen herbicid ale i rytí určitě rapidně zlikviduje veškerou existenci v zemi, tím myslím na moje milované hmyzáky. Chci vidět, jak se pak bude stromům dařit, protože ti co je na zahradě nechceme určitě přežijí...

Bláža

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (755) - 243.114 (?), 7.4.2015 23:31
Nepomáhá nic - každým rokem prořezáváme, stříkáme zelenou skalicí a další rok na jaře je to stejné. Vyhrabeme z trávníku o podobné výměře, jakou máte vy, každoročně tak vlečku suché trávy a mechu, hnojíme ledkem s vápencem a je to takříkajíc na dvě věci...

host - 204.11 (?), 8.4.2015 7:31

tak z tej vlecky musi byt pekna kopa kompostu, takze by som to tak cierne nevidel. A osobne tiez nerozumiem tomu sialenstvu okolo dokonaleho anglickeho travniku. Pochopim to na nejakom malom kusku pred domom, kde niekomu fakt zalezi na vzhlade, ale v zahrade pod stromami... Ked uz nie mach, co tak radsej nejaku kvetnatu luku od planta-naturalis?

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 247.1 (?), 8.4.2015 9:38

A používáte ten vertikutátor i na podzim?

Mě to přijde neuvěřitelné, nám to fakt zázračně pomáhá...

Bláža

host - 5.241 (?), 8.4.2015 9:55

ja ma v tienoch viac medchu ako travy a nechce sa mi stale to riesit. Poradte ako zbavit efektivne mach travy?

ales_22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (262) - 9.129 (?), 8.4.2015 17:01

Vápenec funguje dost pomalu. Zkoušela jste změřit pH půdy? Jde totiž o to, co má v místě lepší podmínky, jestli mech, nebo tráva. To potom zaujme uvolněné místo např. po mechu vyčesaném při vertikutaci.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz