Obnova trávníku přirozenou cestou s minimem námahy



host - 116.145 (?) 
22.9.2018 0:27, zobrazeno: 2854x

Po předloňských nesmělých pokusech s letním nesekáním trávy na okrasném trávníku za účelem přirozeného vysemenění, jsem letos nechal dozrát klasy na téměř celé ploše.

Postup se hodí pro majitelé středně povedených trávníků. Na opečovávaném a hustém trávníku dosev nepotřebujete, na zbídačeném trávníku, kde je sem tam travička, bede semen málo. 

Přes prázdniny a přes vedra nesečete, asi dva měsíce dohromady do vzejití trávy. Až budete mít pocit, že významná část klasů už je suchá a pokud jsou hlášené deště, trávník posečete bez sbírání do koše. Následující den posečete poschlou trávu znovu bez koše a podle vlastního úsudku i další den. Dále sečeme podle potřeby dané výškou trávníku. Až do doby, než vzejde po větších deštích (zalévání) nová tráva, sečeme častěji a dokud nová tráva nevzejde a trochu nezesílí, sečeme stále bez sběru pokosené trávy.

Výsledkem jsem byl víc než mile překvapen, až na holá místa ududané zeminy, na kterých se semeno neudrží a je odfouknuto jinam, se trávník neuvěřitelně zahustí.

Přes vedra je trávníku lépe, když je nesekaný a zastíněný. Některá místa jsem v pruzích sekl a mezi pruhy posekané trávy, nechl pásy neposekané. Po posečení a deštích na pruzích, kde se tráva nechal narůst, byl trávník životaschopnější a rychleji reagoval na vodu, než v sečených pruzích. 

Nevýhodou je nově rustoucí tráva všude kolem, v mulči, záhonech i ve spárách zámkové dlažby. Další nevýhoda je, že s narostlou trávou s klasy má sekačka fakt dost práce, trávy je moc, je vysoká a tady to minimum námahy z titulku vůbec neplatí. Vyplatí se dobře naostřit nůž, sekat na nejvyšší výšku a nesekat na plnou šířku záběru sekačky. 

Pro ty, kteří to příští rok zkusí, přeji hodně štěstí a nezapomeňte se podělit o své zkušenosti.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika