Kdy použít bofix?

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?)
29.3.2011 16:11

Jestli je ten kus zahrady hodně zaplevelený, jak jsem pochopil, tak ten plevel bude zřejmě trochu bujnější, než tráva. Já bych ho nejdřív zroundupoval a pak prořezal, dorovnal terén a dosel trávu. Roundup nejlíp zafunguje, když dopadne na co největší zelenou plochu listů a ne na kořeny. Kořeny ho neumí vstřebat. Teď je i suprové počasí na aplikaci-totiž je sucho a hodně sluníčka. Listy se to dostane do rostliny, pak zafunguje asimilace a rozproudí se to do celé té potvory. Když to nejdřív prořežete, tak listy nebudou, zato se rozemelou kořínky a oddénky plevelů a to je podpoří v množení.
Po zhoustnutí trávy bych asi tak týden po posledním sečení bofixoval. Na to není potřeba moc spěchat a zase jde o to, dát plevelům trochu času vytvořit lupeny, na které jedině funguje i bofix.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 241.201 (?), 29.3.2011 11:33, zobrazeno: 22125x
Dobrý den, chystám se rekonstruovat (obnovit) trávník kolem bazénu. Trávník chci prořezat a provzdušnit... poté zarovnat terén zeminou s pískem a následně zasít novou trávu! Jde mi o to, že se ve starém trávníku vyskytuje plevel, který chci bofixem zneškodnit. Mohu bofix použít až vyroste nově zasetá tráva (cca za 2 měsíce počítám) nebo mám bofix použít po zmíněném prořezání (pak bych ale musel tak 3 týdny počkat s následnýma úpravami, že?) Pokud ho použiji teď a pak zasadím novou trávu, tak počítám, že bofix nebude mít žádný účinek nebo ano? Můžete prosím poradit

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 29.3.2011 11:54

Já bych bofix použil až potom. Teď není na co. Myslím tím, že zatím není tolik rozrostlá listová plocha, která je na něj vnímavá a leccos ještě spí. To prořezání plevel ponese taky špatně, nehledě na to, že travní osiva leckdy obsahují jetel a ten tam taky asi chtít nebudete. Já bych bofixoval v klidu až potom. Co Vám brání v selektivním roundupování, když to stejně dosejete?

host - 241.201 (?), 29.3.2011 12:24
Děkuji za info. Dosévat budu travní směs Barenbrug Universal. O Roundupu jsem tké uvažoval, ale pokud bych ho aplikoval, musel bych nějaký čas (cca 3 týdny počkat, že?) a teprve pak srovnat a zakládat trávník. Ale já budu mít čas jen příští týden, proto bych chtěl tu největší práci stihnout v tomto týdnu. To je to co mi brání použít Roundup

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 29.3.2011 13:05

Roundupu stačí zhruba týden. Po této době už rostliny začínají vadnout, nebo žloutnout, případně jsou už rezavé. Roundup je neselektivní, systemizující totální listový herbicid. Z toho názvu systemizující je patrné, že prostoupí celou rostlinou a zničí ji až do kořenů. Takže když se to na rostlinách znatelně projeví, tak už jsou vlastně mrtvé a můžeme půdu zpracovávat, jakoby tam už nebyly. Výjimku tvoří zvlášť odolné potvory, jako ostružiny, křídlatka, přeslička... Na ty je lepší agritox s bofixem a moc to neředit.

host - 241.201 (?), 29.3.2011 13:16
Takže to mohu udělat tak, že trávu prořežu (budu stejně prořezávat zbytek zahrady, takže tento kus o velikosti cca 60m2 mě již nezbije) poté aplikuji Roundup a zhruba po týdnu mohu začít rovnat a sázet novou trávu??

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 29.3.2011 16:11

Jestli je ten kus zahrady hodně zaplevelený, jak jsem pochopil, tak ten plevel bude zřejmě trochu bujnější, než tráva. Já bych ho nejdřív zroundupoval a pak prořezal, dorovnal terén a dosel trávu. Roundup nejlíp zafunguje, když dopadne na co největší zelenou plochu listů a ne na kořeny. Kořeny ho neumí vstřebat. Teď je i suprové počasí na aplikaci-totiž je sucho a hodně sluníčka. Listy se to dostane do rostliny, pak zafunguje asimilace a rozproudí se to do celé té potvory. Když to nejdřív prořežete, tak listy nebudou, zato se rozemelou kořínky a oddénky plevelů a to je podpoří v množení.
Po zhoustnutí trávy bych asi tak týden po posledním sečení bofixoval. Na to není potřeba moc spěchat a zase jde o to, dát plevelům trochu času vytvořit lupeny, na které jedině funguje i bofix.

Radim.yt - (1) - 246.18 (?), 19.4.2011 8:17

Prosím o radu s Bofixem. Trávník místy dosahuje výšky 8-10 cm, jinde mnohem méně, jsou v něm pampelišky-zatím nejsou v květu a dost přesličky-ta je v květu a má výšku 10-15 cm. Mám to napřed postříkat nechat a posekat, nebo posekat nechat dorůst trochu a pak postříkat? Místy jsem dosíval trávu co se neuchytitila, už místy leze 2-3 cm. Díky za odpověď.

Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 19.4.2011 8:34

Já bych nejdřív postříkal a tak nejdřív za 10 dnů posekal. Je sucho, tak to moc nevyroste. Účinek bofixu se pozná podle změny barvy a kroucení listů. Nevím ale, jestli se přeslička bofixu nevysměje. Tam bych to vzal hustěji. Mě ji tady zlikvidoval až bofix s agritoxem a ne moc ředěný. Roundup na ni nefunguje vůbec. Bohužel tento koktejl už není selektivní.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz