Flekaty travnik

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?)
1.7.2015 12:34

Nepříznivý může být určitě ten fakt,  že si tam (pokud nemáte opravdu čistý kompost bez semem plevelů) zanášíte nové a nové plevele. Také pokud tam kompostujete posečenou trávu tak si tam opětovně zanášíte lipnici roční se kterou bojujete. Kompostem dodáváte spíše humus než NPK. Já bych opravdu kompost maximálně používal na dorovnávání a míchal jej s pískem. Horní vrstva má být propustná, vzdušná. Proto se trávník pískuje, aby se stále vylepšovala půda, která sedá a udusává se, kompostem to zase tak moc neprovzdušňujete. Jako hnojivo bych raději doporučoval zavedená hnojiva, dnes se dělají i organická nebo alespoň organo-minerální, která sám používám. Já když pohnojím a zaleji tak si sousedé myslí, že zase místní ZD hnojili močůvkou:-). Pokud by jste měla opravdu kvalitní vermikompost bez plevelů, třeba z odpadu hroznů tak jako doplněk na hnojení bych neměl nic proti a tiše Vám záviděl :-).

Dříve než se začala hnojiva průmyslově vyrábět tak byla samozřejmě jiná situace. Já vůbec nezastávám masivní používání průmyslových minerální hnojiv. Kdo chce např. ekologicky bez následků dodat trávníku dusík tak může použít drcenou rohovinu, dá se používat výluh z kuřinců ten má zase více fosforu, granulovaný hnůj - když se trochu rozdrtí je také použitelný, případně kvalitní vermikompost. Hezký trávník.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 30.6.2015 18:54

Zapomněla jsem dodat, že trávník byl založen na podzim 2013 (jde mi tedy o případné nepříznivé účinky kompostu v dlouhodobém horizontu) a vloni na podzim jsem ho navíc hnojila travnikovym hnojivem s vyšším obsahem draslíku.

Stačilo by mít slušně vypadající zelený, nikoliv plešatý trávník :-)  (spiš na koukani - moc se po nem nechodi), což se mi v části zahrady již podařilo. Ve zbytku zahrady bojuji hlavně s lipnici roční, též dle Vašich rad, za které děkuji.

MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 1.7.2015 12:34

Nepříznivý může být určitě ten fakt,  že si tam (pokud nemáte opravdu čistý kompost bez semem plevelů) zanášíte nové a nové plevele. Také pokud tam kompostujete posečenou trávu tak si tam opětovně zanášíte lipnici roční se kterou bojujete. Kompostem dodáváte spíše humus než NPK. Já bych opravdu kompost maximálně používal na dorovnávání a míchal jej s pískem. Horní vrstva má být propustná, vzdušná. Proto se trávník pískuje, aby se stále vylepšovala půda, která sedá a udusává se, kompostem to zase tak moc neprovzdušňujete. Jako hnojivo bych raději doporučoval zavedená hnojiva, dnes se dělají i organická nebo alespoň organo-minerální, která sám používám. Já když pohnojím a zaleji tak si sousedé myslí, že zase místní ZD hnojili močůvkou:-). Pokud by jste měla opravdu kvalitní vermikompost bez plevelů, třeba z odpadu hroznů tak jako doplněk na hnojení bych neměl nic proti a tiše Vám záviděl :-).

Dříve než se začala hnojiva průmyslově vyrábět tak byla samozřejmě jiná situace. Já vůbec nezastávám masivní používání průmyslových minerální hnojiv. Kdo chce např. ekologicky bez následků dodat trávníku dusík tak může použít drcenou rohovinu, dá se používat výluh z kuřinců ten má zase více fosforu, granulovaný hnůj - když se trochu rozdrtí je také použitelný, případně kvalitní vermikompost. Hezký trávník.

Pavla z Brna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 48.212 (?), 1.7.2015 12:58

Mám obyčejný zahradní kompost se všemi jeho nedostatky. Tušila jsem, že jsem sto let za vopicema :-)  

jez33 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 69.102 (?), 30.6.2015 20:36

No ja som toho typu - zamakat a potom leharko a cigarko. Vysledok by mal byt relativne rychlo viditelny. Piesok sa zapracuje do pozadovanej hlbky na celej ploche v jednej operacii. Proste sa to podla moznosti vylepsi ako sa to najlepsie da a potom samozrejme nasleduje udrzba. ALe vertik, hnojenie, sekanie atd uz nie je take namahave. Pri postupnej aerifikacii to bude rozlozene na dlhsie casove obdobie a ten konecny stav s ktorym uz bude majitel spokojny pride neskor. Jasne ze to ide aj ruco. Len by to mohlo menej vytrvale povahy odradit. Na prvy postup treba odhodlanie a silu, na druhy trpezlivost a vytrvalost (ako pisete):D Asi sa zhodneme na tom ze zalozenie travnika je rovnako dolezite ako nasledna udrzba. Preto som nadhodil ten radikal, kusnut sa do pery (alebo do klaciku), prekopat to podla moznosti (fyzickych, financnych)od zakladu a nasledna udrzba uz bude lahsia a prijemnejsia ked bude mat trava lepsie podmienky pre svoj rast.  Pan pisal nieco o zavlahe, neviem ci azs alebo nejaky posuvny postrekovac, takze by to bolo schodne aj v tomto nie idealnom obdobi na zakladanie. S AZS by to bolo celkom v poho.

Schodne su obe cesty, treba si vybrat.

Snad pan doplni info, a nieco sa vymysli.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz