Dolomitický vápenec KVK - aplikace



miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 143.108 (?)
2.4.2016 20:52

Uhličitan vápenatý ve vodě prakticky nerozpustný

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 89.41 (?), 30.3.2016 13:03, zobrazeno: 16970x

Mám v úmyslu renovaci trávníku kolem domu, na tento výkend mám půjčený vertikulátor, kterým chci zbavit trávník především velkého množství mechu, po té dosít travní směsí a pokusit se zamezit opětovného růstu mechu. Obecně je známo, že je v našem okolí kyselá, jílovitá půda, proto se tu mech všude hojně vyskytuje.

Kdy aplikovat vápenec? Součastně s dosetím trávy? Nebo později?

Děkuji za odpověď

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 1.4.2016 9:55

Dobrý den,

osobně bych s doséváním ještě chvilku počkal, je pořád hodně studená půda a osivo bude klíčit hodně pomalu. Pokud chcete aplikovat dolomitický vápenec na povrch (osobně s tím nemám moc dobré zkušenosti) rozpouští se hrozně dlouho, tedy i z toho důvodu bych oséval až po rozpuštění vápence do půdy. S mechem se dá bojovat i jinak, existují přímo přípravky na to určené. Také doporučuji po vertikutaci pohnojit ať má trávník sílu na obnovu. Dnes existují i hnojiva s účinky proti mechu, považuji to spíše za marketingový produkt, ale pokud to použijete tak s tím nic nezkazíte.

Zvolil bych následující postup, vertikutace, hnojení + např. vápenec na snížení kyselosti, ale nebude to stačit, poté podle stavu rozpuštění vápence a teplot, osetí + pocukrovat substrátem s pískem.

Možná bych vertikutaci rozdělil na dvě fáze (podle stavu trávníku), v první fázi bych bojoval s mechem atd, pohnojil a aplikoval něco proti mechu v druhé fázi za cca 14 dní opět projel vertikutátorem + dosel.  V mezidobí se Vám rozpustí hnojivo, vápenec atd., poté opět lehce proříznete půdu dosejete a posypete substrátem + uválcujete. Trávník bude mít již sílu z hnojiva, půda bude snad teplejší a nové osivo bude lépe klíčit.  Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 136.112 (?), 2.4.2016 18:37

Když současně s aplikací vápence rozhodím i luční směs na podsetí, aby rostla tráva, nemůže se spálit vyklíčené semínka? Nebo raději s podsetím počkat, až se vápenec rozpustí a zmizí?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
maramara - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 103.194 (?), 2.4.2016 19:11

Já jsem v úplně stejné situaci.

Mluvil jsem s pánem ze šlechitelské stanice Větrov a ten mi řekl, že základ je světlo, hnojivo a vertikulace. Mech začne převažovat, když má tráva málo živin a neprospívá. Radil mi, ať celou zahradu postříkám zelenou skalicí, ta trochu zničí mech, pak všechno vyrvat vertikulátorem, prohnojit, osít travou a zavlažovat.

Vápenec prý dávat jenom na podzim, aby se stačil do jara rozpustit.

Ještě jsem v nějaké starší diskuzi našel, že se nesmí aplikovat vápenec zároveň s hnojivy, jinak se vyreaguje myslím dusík, ale už si to nepamatuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 37.22 (?), 2.4.2016 20:46

Přesně tak, mech se obecně tvoří tam, kde je málo slunce, živin, těžká půda a celkově se o trávník moc nepečuje. Trávník nemá sílu konkurovat mechu, je slabý. To slunce nemusí být podmínka, znám zahradu, která je celá na jihu a je tam již skoro jen mech. Majitel tam má hodně těžkou půdu, nehnojí a jinak se o trávník nestará, pouze seče tupou sekačkou cca 1 - 2 do měsíce.

 Pokud se dělá vše proto aby byl trávník silný, tak neřešíte mech a nepotřebujete řešit problém s vápencem :-). Osobně bych se na vápenec vykašlal úplně, nechtěl jsem hned tazateli brát jeho plány a iluze, jelikož na snížení kyselosti půdy se vápenec samozřejmě používá. Když jej aplikovat tak nikoliv s osivem, již jsem to psal. Jde o to, že se na povrchu vytvoří (než se rozpustí) slupka, díky které nebude osivo klíčit, zda jej popálí či nikoliv nevím, nemám zkušenosti, nikdy jsem neoséval s vápencem dohromady a neznám nikoho kdo by to dělal.

Pokud se bude trávník vertikutovat, dobře hnojit s hnojivy kde je i obsažené železo, nebo ideálně se provede párkrát do roka postřik chelátem železa, tak by to mělo na boj s mechem stačit. Aplikace zelené skalice je možná také, při správném ředění se trávníku nic nestane. Železo je pro trávník (nejen trávník) důležité, podporuje fotosyntézu a posiluje rostlinu obecně. Ph půdy snižuje také. Dobré je na podzim pohnojit vyšší dávkou podzimního hnojiva (cca 4-5 kg / 100 m) to také v boji s mechem pomahá. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 143.108 (?), 2.4.2016 20:52

Uhličitan vápenatý ve vodě prakticky nerozpustný

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.41 (?), 13.4.2016 8:35

Zdravím, můžete mi prosím poradit? Včera jsem chtěla vertikutovat a vyvápnit, ale jelikož byl vertikutátor rozbitý, tak jsem jen vyvápnila trávu. Bohužel času je málo a tak jsem to chtěla udělat včera. Mohu třeba za 14 dní provést tu vertikutaci? Do té doby by se snad mohl mech začít rozkládat. Nebo máte jinou radu? Mám se na vertikutaci už vykašlat a udělat to až na podzim?

Děkuji za odpovědi... Jana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
MartinS - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (468) - 21.143 (?), 13.4.2016 14:58

Vertikutaci můžete provádět prakticky kdykoliv, pokud je tvrávník v růstu. Já ji provádím i několikrát do roka. Na mech bych použil např. Mogeton nechal působit a poté provedl vertikutaci a pohnojil, aby měl trávník sílu na regeneraci. Nicméně veškeré zásahy se musí provádět s přihlédnutím ke stavu v jakém se trávník nachází. Vertikutaci nedoporučuji pouze časně na jaře, kde je ještě studená půda a trávník neroste a pozdě na podzim, kdy nebude mít již čas se zotavit. Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.41 (?), 14.4.2016 9:17

Děkuji, já se bála, že se ještě to vápno nestihne rozpustit a že ho tou vertikutací zase vyhrabu. Dneska prší, tak by se rozpustit mohlo. Trávník je v dobré kondici, jen je tam mech. Loni mi pomohla ta vertikutace i vápno, tak jsem to letos chtěla zopakovat. Jen jsem letos zvolila opačný postup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.42 (?), 8.8.2016 5:15

Dolomitický vápenec mění PH není agresivní a rozpouští se i několik let, tímto se dá vápnit trávník jednou za 3roky a stačí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika