Ručně vrtaná studna



Stránky: 1,  2   
host - 62.202 (?) 
5.2.2010 12:49, zobrazeno: 54522x

Dobrý den. Uvažuji o vybudování ručně vrtané studny na užitkovou vodu (WC, zalévání, apd) ve sklepě průměr 20 cm, hloubka asi 4m, uvnitř peforovaná roura PVC. Jaký by měl být vrták a jak postupovat při realizaci tohoto záměru. Viděl jsem návod na obsluhu " Ruční vrtné soupravy" konstrukce, výroba a distribuce od pana Jiřího Sedláčka Moravský Krumlov. Bohužel se mi nepodařilo pana Sedláčka najít, a soupravu sehnat. Chci se zeptat, má-li někdo s touto soupravou nebo jiným způsobem zkušenosti prosím o radu a pomoc. Děkuji za každpu radu a zkušenost. Zdeněk

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.2.2010 12:56

A co takhle studna tzv. "vřážená". Záleží co máte vespod. Znám vesnice, kde je 90% všech studní uděláno tak, že se 5/4" nebo 6/4" trubka se špicí vrazí do země a trochu se to "protáhne" čerpadlem nebo ruční pumpou aby vznikl tzv. lunkr. Někdy jako kluk jsem pomáhal otci s realizací takových studní. Práce často na 3 hodiny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (116) - 6.16 (?), 5.2.2010 13:41

Můžete tento postup troch objasnit? Díky.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.2.2010 17:51

Na rovinách, kde v hloubce několika merů leží štěrkové nebo pískové lože a voda se nachází od 3 do 7 metrů se studně vráží. To se sešroubuje asi 1 m dlouhá trubka hustě vrtaná se špicí k trubce podle potřeby 5 - 6 m a vrazí se do země. To vrážení probíhá tak, že se na trubku sevřou 2 mohutné pakne a nad nimi se zvedá takové závaží - tríb a trubak leze po 15 - 20 cm do země na jeden zdvih - úder. Pak když se to ztíží vlivem podloží, tak se to doráží přímo 5 kg kladivem na trubku. Konec se pak odřeže a nařeže nový závit a nasadí studna - pumpa s pryžovým těsněním (ne kůže, ta až později) a intenzívně se pumpuje hodinu nebo dvě a v každém kýblu vody se musí vyskytovat písek a zrna kamínků pod 5 mm, to je dobré znamení, že se tvoří dutina - lunkr. Pak se to nechá uklidnit a u pumpy se vymění obložení pístu za kůži a studna je hotová. Taky se může nebo osadí nahoře rozdělovačem se zpětným ventilem a může se napojit vodárna se samonasávacím čerpadlem. Takovou studnu - vodárnu jsme realizovali i ve sklepě ale musela se do stropu udělat díra, pro navlečení trubky. Když je trubka spojovaná muftou, tak se při zarážení musí dotahovat hasákem otlačení v závitové části spoje. Když se procházelo blátivým terénem a mazlavou hlínou, tak se vrtaný konec napustil kuchyňskou solí aby ty dírky se nazalepily blátem. Sůl se pak rozpuastí ve vodě. "Jako bych to dělal včera".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 0.249 (?), 1.8.2011 19:59

Dobrý den, už jsem o tom taky slyšel ale nedovedu si to představit.Nemate někdo nějaký nákres, nebo něco takového / popř.foto / Děkuji. matinu@centrum.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 233.207 (?), 1.8.2011 22:02
Co vím, dělá se to v některých oblastech na Jižní Moravě. Jsou s tím, samozřejmě, problémy, a životnost obvykle nízká (jako u všech nízkoprůměrových vrtů). V měkkých materiálech se dá také vrtat zemním vrtákem s nástavcem a pak vsunout pažnici (viz příspěvky nahoře).
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 1.8.2011 23:50

Jelikož polovina venkova na Slonvesku má výlučně narážené studny, tak si dejte do vyhledávače najít www.zoznam.sk a pak heslo "narážané studne". Podle mne je to jedna z nejlepších studní, kde se nekazí voda ale potřebuje určité podloží, kde v podloží vody se nacházejí štěrky. Není vhodný jemný písek, ten se sesouvá po vytvoření sacího "lunkru". Samozřejmě stunase nemusí narážet, když se otvor vyvrtá ale dolů se stejně musí dorazit neboť se štěrk sesouvá. Po usazení trubky se musí intenzívně čepat asi 2 hod bez přestávky aby na povrch se dostal písek a kamínky zůstaly. Otvory na děrovaném konci mají otvor 5 mm. Jsou vrtané na jednom metru a je jich tam hodně. Ta část trubky se dá běžně koupit hotová.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 168.21 (?), 5.2.2010 18:04

Takto jsem jich dělal několik, ne sice ve sklepě, ale venku.Pokud ji chcete dělat musíte mít vrták aspoň o 5 cm větší.Rouru ze spodu zaslepit a do určité výšky (třeba 1 m) vyvrtat otvory 8 až10 mm po obvodu asi v 6 řadách.Tyto otvory pak překrýt silonovou sítí co je na mouchy ve dvou vrstvách a přelepit izolačkou, aby se nestáhla při vsunování do vrtu.Po vložení takto připravené roury ji obsypat jemným štěrkem, aby propadl až dolů. Pokud ji budete (rouru) slepovat, je lepší mít vrták o šíři spoje větší.Na povrchu už záleží na vás.Já mám udělaný vrtak o průměru 200 mm a vsazuji tam plastovou rouru o průměru 160 mm a vody je dost.Záleží jaká je vydatnost spodní vody 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 168.21 (?), 5.2.2010 18:35

Ještě bych dodal, pokud budete čerpat v takto vrtané studni, pozor na použití vybračního čerpadla (malyš) byť zavěšeného, mohlo by se utrhnout a prorazilo by vám dno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 5.2.2010 19:05

Co to znamená prorazit dno? Mám vyvrtaný profesionálně vrt 12,5 m v pískovém podloží a budu pokračovat na jaře v čistění mališem a nechtěl bych udělat chybu. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika