Obnovit zasypanou studnu?

host - 248.95 (?)
27.9.2014 22:00

Však já to tak také myslela - dozasypat do přijatelné hloubky a jako jezírko používat vršek - mohl by to být i docela zajímavý prvek...        Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 27.9.2014 22:05

Má 19,5 metrů z původních 38 metrů do kterých to chce dočistit.

host - 248.95 (?), 27.9.2014 22:00

Však já to tak také myslela - dozasypat do přijatelné hloubky a jako jezírko používat vršek - mohl by to být i docela zajímavý prvek...        Lída

host - 229.11 (?), 27.9.2014 22:15

tazatel chce studnu obnovit a pta se na radu nechce ji zasypat a delat zni jezirko zasypavani studny je barbarstvi a neucta k praci k puvodniím savitelum studny ja osobne bych jui obnovil udelat si trojnozku na ni dat elektricky vratek a zacit cistit jen je zapotrebi prohlednout steny zda jsou dostatecne pevne a pro jistotu mit v pasu uvazany provaz a nekoho nahore kdo je schopen vas vytahnout v pripade nouze zda je dole dychatelny vzduch se da zjistit zapalenou svickou

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 27.9.2014 22:27

Promiňte, ale dát si trojnožku, el vrátek a začít čistit studnu ve dvaceti metrech, která je podle mne ukládaná z kamene je skoro sebevražda.Lano kolem pasu aby vás někdo vytáhl a kopat do 38 metrů, to je několik aut sutě.Už jste byl ve studní, která má přes 15 metrů?Určitě ne... Takovou studnu museli kopat i dvacet let.Musel byste za sebou vše bednit proti sesutí.Kdysi aby měli vodu, udělali vše.Za obnovu to nestojí... Riskujete život a je to na několik let.

host - 229.11 (?), 27.9.2014 23:40

ano byl jsem ve studni ktera ma vi c jak 15 m ta konkretni mela 30 m a vubec jsem nemel obavy z nejakeho zasypani pokud si dobre prohlednu stav sten jejich pevnost a kvalitu vyzdivky tak nevim proc bych se mel bat zasypani vetsi riziko je ztrata vedomi proto to jisteni lanem tato studna o ktere je rec je navic konicka to znamena ze ma vetsi pevnost jak valcova ja jsem cistil tu moji 14 m navazky asi tyden a je to jiz 30 let a stale se nesesunula

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 28.9.2014 11:23

Stav stěn si prohlédnout můžete, ale stačí aby se uvolnil jediný kámen a sesype se to jako dům z karet.Kdysi se nezdily, ale ukládaly nasucho kameny, takže drží jen tlakem jednotlivých kamenů na sebe. Uládaly se ze štípaného kamene, ale ti chudí dělali studny z oválných-říčních kamenů, kde je riziko zřícení jen otázka nešikovného kopnutí. Byl jsem v 18ti metrové studni z půlky ze skruží a půlky z takových oválných kamenů a za pár minut jsem byl nahoře a čistil tlakovou vodou z hora ze zkruží.Dolů jsem už odmítl lézt. Toť jen můj názor, někdo je odvážnější, ale spíš to hraničí s hazardem, bez bednění bych tam nelez a kopat a manipulovat s vrátkem, kde kýbl tříská o stěny už vůbec. Takže k původnímu dotazu, bedněte studnu krok po kroku, jinak tam nelezte a mějte k ruce určitě člověka nebo dva.

host - 185.138 (?), 28.9.2014 15:55

Pokud je to vyskládané těsně, je to klenba a ta drží tlakem okolní zeminy. Z valounů je to dost netrvanlivé.

host - 248.95 (?), 27.9.2014 22:52

No asi bych raději byla barbar, než být zasypaná ve studni... Je to moc velké riziko, když se ani studnaři do toho nechtěli pustit.         Lída

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 28.9.2014 8:04

Lído, za peníze všechno, jen studnaři vědí že udělat vrt o 4 m vedle do hloubky 40 m je levnější, než prohloubit tuto studnu v plném profilu 1,5-1,8 m o 10 m. Pokud tazatel vodu nepotřebuje, protože ji má z veřejného vodovodu, tak mu vrt nevnucují a pouze nechtějí ruční práci.

Tazatel si musí také rozmyslet, jestli když bude mít svou práci zdarma, tak stejně bude potřebovat až 2 pomocníky na jištění a práci na povrchu.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 29.9.2014 9:08

"Objem komolého kužele je součet ploch základen krát polovina výšky (hloubky)".

To není správný vzorec.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025