Tůň pod keři

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?)
10.1.2010 20:00

Pokud budu vycházet ze svojeho jezírka o stejném obsahu tak 10 kubíků vody je dost na to aby i bez nuceného oběhu v ní byla rovnováha. Já v něm sice honím vodu dokola přes kaskádu ale hlavně k vůli rybám a estetice. Podstata je ve vyváženosti. Přebytek vodních rostlin není na škodu. Budete mít však odpar a vzlínání vody což způsobí kolísání hladiny. Měl by jste domyslet jak ji občas doplňovat. Druhá věc je co si člověk představí pod pojmem tůň. Já si pod tím pojmem představuji místo koryta v potoce kde je zatáčka a proud voda se zpomaluje a postupně vymele v břehu na jedné straně sráz s hlubinou a na druhé straně plytký břeh. Ten strmý břeh drží pohromadě kořeny stromu jehož koruna zakrývá tůň. Tůňku uděláte z folie ale ten strmý břeh by se vám postupně bořil. Před položením foli by jste jem musel něčím zpevnit, nejlépe vyzdít z říčních kamenů a potom teprve pokládat folii. V každém případě se přikláním k nasazení 5 ks karásků do tůňky. Ryba do vody patří a tato přežije vše bez Vaší péče. Když to pořádně osázíte tak se o ní nemusíte vůbec starat. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 62.39 (?), 10.1.2010 10:11, zobrazeno: 4371x

Dobrý den,
na klidném, stinném místě, zcela zakrytém dvěma velkými keři a vzrostlým stromem, bych rád vybudoval hlubokou tůň, ze které by vybíhala malá mělčina - napaječka. Nemělo by to být okrasné jezírko či rybníček, ale prostě voda v přírodě pro všechna stvoření, která žije svým životem, bez čerpadel a chemie. Ale také bez ryb. Prostě, kdo si přijde nebo přiletí, ten tam bude, a komár je také živý tvor. Proto jsem zmínil velkou hloubku a stín. Když jde člověk po krajině, tak i listím zapadané lesní tůńky mají hezkou vodu, a naopak.
Zatím jsem nikde nenalezl žádné informace o ničem podobném. Možná je to jen taková chiméra. Pokud byste někdo měl nějaké zkušenosti, nebo měl chuť to jakkoli okomentovat, velice to uvítám. Hlavně - bude stačit 10 kubíků vody a hloubka 2 metry?
Za komentáře děkuji.

host - 176.18 (?), 10.1.2010 18:54

Určitě se k tomu vyjádří lidé se zkušenostmi, já budu teprve jezírko budovat, ale při čtení vašeho dotazu mne napadlo, jestli u toho velkého stromu nebudete mít problém s kořeny, aby vám pak časem nenarušovaly stěny tůňky.  L.

VM - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (83) - 1.194 (?), 10.1.2010 20:00

Pokud budu vycházet ze svojeho jezírka o stejném obsahu tak 10 kubíků vody je dost na to aby i bez nuceného oběhu v ní byla rovnováha. Já v něm sice honím vodu dokola přes kaskádu ale hlavně k vůli rybám a estetice. Podstata je ve vyváženosti. Přebytek vodních rostlin není na škodu. Budete mít však odpar a vzlínání vody což způsobí kolísání hladiny. Měl by jste domyslet jak ji občas doplňovat. Druhá věc je co si člověk představí pod pojmem tůň. Já si pod tím pojmem představuji místo koryta v potoce kde je zatáčka a proud voda se zpomaluje a postupně vymele v břehu na jedné straně sráz s hlubinou a na druhé straně plytký břeh. Ten strmý břeh drží pohromadě kořeny stromu jehož koruna zakrývá tůň. Tůňku uděláte z folie ale ten strmý břeh by se vám postupně bořil. Před položením foli by jste jem musel něčím zpevnit, nejlépe vyzdít z říčních kamenů a potom teprve pokládat folii. V každém případě se přikláním k nasazení 5 ks karásků do tůňky. Ryba do vody patří a tato přežije vše bez Vaší péče. Když to pořádně osázíte tak se o ní nemusíte vůbec starat. 

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 11.1.2010 0:31

Myslela jsem si že tůňku mám já... - necelé 2mčtver.a 600l. 

Tedy nejsem vůbec odborník, jen si myslím nejsou ty 2m hloubky příliš? kvůli údržbě, čištění a tak? když by tam člověk jen tak náhodou stál tak aby mu koukala aspoň hlava. Když tam bude dost rostlin tak i menší hloubka musí stačit aby se tam udržela rovnováha.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž0:11
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz