Rostlinky na okraji jezírka

host - 217.135 (?)
6.1.2010 19:20

Premrznu, podobne ako ine rastliny aj mimo jazierka. Ak nebudete mat v jazierku rastliny cudzokrajne, potom to premrznutie im neuskodi. I ked na koniec jesene mnohe zoschnu a zmiznu, ich korenove sustavy preziju a vyrastu nanovo na jar, ked sa voda ohreje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 176.18 (?), 6.1.2010 16:24, zobrazeno: 9784x

Dobrý den, letos chci zakládat zahradní jezírko. Mám určitou představu - nádrž plast, dost hluboká (50-60cm) na přezimování kytek, dostatek rostlin. Ryby ne. Nechci používat chemii,  el.čerpadla a filtry - max. solární fontánku kvůli provzdušnění. U jezírka předpokládám kousek bažinky hl.30-40cm(udržování vlhkosti vzlínavostí vody po rohoži tažené z jezírka), dospod fólii.

Rostliny v hloubce v jezírku budou přezimovat. Rostliny v bažince uvedené hloubky budou přezimovat, lze dát chvojí. Ale poraďte mi prosím jak přezimovat rostlinky nasázené v mělké pobřežní zóně plastové nádrže? Vždyť musí vymrznout!? Nebo stačí přikrýt bílou textilií a chvojím? Jaké máte prosím zkušenosti? Předem děkuji za odpovědi  :-))           Lída

host - 217.135 (?), 6.1.2010 19:20

Premrznu, podobne ako ine rastliny aj mimo jazierka. Ak nebudete mat v jazierku rastliny cudzokrajne, potom to premrznutie im neuskodi. I ked na koniec jesene mnohe zoschnu a zmiznu, ich korenove sustavy preziju a vyrastu nanovo na jar, ked sa voda ohreje.

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 6.1.2010 21:28

Přesně tak! Pokud si vysadíte domácí botanické druhy, nemusíte o žádné jejich ochraně přemýšlet. A najdou se přitom mezi nimi takové skvosty jako třeba kosatec žlutý.

host - 58.225 (?), 6.1.2010 22:00

Víte, kolik je jenom kosatců, které rostou v bažině?Když tam třeba dáte vachtu, zaroste vám klidně celé jezírko, podobně ďáblík.Z kapradin třeba podezřeň.Kyprej je také naše domácí rostlina a není ošklivá.Darmera je sice americká, ale taky pěkná.Někomu se líbí blatouchy a úpolíny...

new dawn - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (311) - 176.18 (?), 6.1.2010 22:32

Chci dát naše domácí druhy, aby mohly přezimovat. Jen jsem měla obavy z přezimování v tom mělkém pásu po obvodu jezírka. Ten kyprej je krásný a loni mi velmi dlouho kvetl, budil pozornost. Jinak se mi líbí třeba suchopýr, bahnička, plavín, zmiňovavá vachta i kosatce - uvidím, co seženu. Pokud nebude zrovna to, co si představuji, dám tam zatím jiné, aby zvládly zpracovat vodu a pak je obměním. Předpokládám, že to funguje asi tak jako v akváriu. Zatím díky za rady!           Lída

kyprej
kyprej

panidana. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (149) - 96.2 (?), 6.1.2010 22:44

Řekla bych že to funguje líp než v akváriu, neslyšela jsem o akváriu, které by se obešlo bez filtrace. Ještě přidám pomněnku bahenní - kvete prakticky celé léto a navíc je vytrvalá.

Bez názvu
Bez názvu

host - 176.18 (?), 7.1.2010 0:23

Měla jsem 80 l akvárium bez filtru, jen vzduchování řadu let, dobře v něm rostly rostliny, byly tam tetry a kančíci červenohrdlí - ti si tam hlídali potěr a neonky jim ho sežraly... Asi tam byla rovnováha...           Lída

host - 176.18 (?), 7.1.2010 0:25

Zapomněla jsem poděkovat - ta pomněnka je kouzelná!!           L.

Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 7.1.2010 9:49

Lepsie ako v akvariu. Nepocul som o akvarku co v zime premrzlo a na jar fungovalo bez problemov znovu

host - 176.18 (?), 7.1.2010 12:39

Zatím díky všem za reakce a rady, už se těší na jaro, že začnu budovat... Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty