Kyslíkový čistič a úhyn Jesena a 2Jeseteru

host - 228.54 (?)
2.8.2016 12:39

Děkuji za odpověď

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 228.54 (?), 31.7.2016 23:12, zobrazeno: 16386x

Dobrý den, máme betonové jezírko na celkem 1,8m3 vody. Chováme Karasy 14ks. a jednoho modrého Jesena. Pred rokem jsme měli 4 jeseny, ale tři vyskakali z jezírka. Ten jeden už si asi zvykl a prezil i zazimování /100l nadoba-popelnice//nova//, kde jsem poustel 20hod vzduchovani teploto kolem 4stC/

Před 2měsíci jsme koupili 2 KOI kapry a 2 malé Jesetery. Zatim nemame UV lampu a resim cisteni tim, ze jezirko po týdnu, kdyz je voda nazelenala uplne vypustim, vydrhnu dno a steny a znova napustim (Voda je z vesnického radu, z lesni studanky. PH mereno mirne, vyšší /nepamatuji si presne, ale na jare bylo kolem 7,5). Koupil jsem kyslikový cistic /peruhlicitan sodný/v obchodě Jezírka a zahrady v MOSTE. Poprvé čistič pomohl a misto týdnového vypouštění se jezirko vycistilo tim pripravkem. Vse ok ryby ok.  Pak jsem po týdnu opet vypustil a napustil a po týdnu zelené vody použil stejne doporučene davkovani pripravkem. Ráno jsem byl v soku. Jezírko velmi kalne, voda mela bilou barvu. Samozřejmě 2 Jeseteri a jesen KO mrtvi. Karasci to prezili. Okamzite jsem jezirko vypustil a vyčistil. Karasci zatím ok. Nevite co bylo špatně? Uvazuji o te UV lampe, Zatim mam cerpadlo 750l/h a vzduchování vzd. motorkem. Tech jeseteru mi bylo lito, bylo radost je pozorovat... Ma cenu je koupit jeste jednou, nebo počkat na to az se jezírko bude cistit uv lampou? A poslední dotaz, šlo by stejným zpusobem jak jsem to už udělal, zazimovat jesetery? Děkuji za odpověď... M. Círek

nase jezírko
nase jezírko

host - 114.253 (?), 1.8.2016 10:30

Karasi hodně snesou, jeseteři chemii nesnesou, byla to otázka času, kdy pokapou.Vyměňovat vodu co týden nebo dva je pro ryby trauma.Jeseteři hynou i po stresu převozem.Doporučuji filtraci ze tří sudů, kartáče,molitan a biokuličky-nastříhané husí krky a víčka z PET lahví.Voda vám vydrží déle a můžete odsávat kal a dolévat čistou po částech.Navíc pro jesetery máte malou nádrž a i při čisté vodě se obávám časem úhynu.Doporučená velikost nádrže je 6-10m3.

host - 228.54 (?), 1.8.2016 22:34

Děkuji za odpověď.

host - 114.253 (?), 2.8.2016 10:15
Není zač, ještě mě napadlo, že můžete dvě třetiny zastínit, voda nebude tak rychle prohřátá a zelená.

host - 228.54 (?), 2.8.2016 10:37

jj zkusím to, začnu uv lampou 18W. Ještě dotaz Koi kapři a jeseteři se také podobně zazimují, jak jsem napsal v prvním příspěvku?

host - 114.253 (?), 2.8.2016 11:07
Pokud nemůžete ryby nechat v jezírku, je potřeba 0,8-1 metr hloubku pod úrovní terénu, aby voda nepromrzla.Na zazimování je lepší delší nádrž než popelnice, třeba vana nebo uřezaná nádoba z kubíkového plast kontejneru.Koi kapři se přestávají krmit při deseti stupních, jeseteři při čtyřech.Nevím, jak v praxi to uhlídat.Vzhledem k velikosti jezírka bych do jeseterů nešel, uvažujte o zvětšení nádrže jak velikostně, tak do hloubky, můžete ryby nechávat i přes zimu venku a dovolit si jesetery... cca 5-6 m3.Zadejte si do vyhledávače zazimování těchto druhů a chov těchto druhů ryb a čtěte a čtěte, je toho na netu dost.

host - 228.54 (?), 2.8.2016 12:39

Děkuji za odpověď

host - 150.232 (?), 3.8.2016 7:57

Zrovna o jeseterech toho na netu zase tolik není.

Krmení v zimě se řeší tak, že po trvalejším poklesu pod 10o C se přestanou krmit všechny ryby. Někdy během zimy při větších oblevách jeseterům trochu krmiva nasypu. Mám tři v nádrži cca 8 m3 ,prospívají, ale je to nadoraz. Hloubka 1 metr (z neznalosti při budování).

Jeseteři jsou ale citlivý na čistotu vody, takže to chce trochu kvalitnější filtrování. Já na svůj objem mám štěrbinovou mechanickou předfiltraci (koupenou) a za ní 2x 300 litrů nádrže s molitanem a kuličkamí (nádrže na vodu). UV lampa 24W, ale většinou ji pouštím jen v sezóně při velkém oteplení vody, jinak se to stíhá odfiltrovat. Mám ale jezírko mezi dvěma budovami, takže přímé slunce jen v poledne na cca 6 - 7 hodin.

Vodu jen občas dopouštím ze studny (z řádu jsem měl problémy). Sypu jen bakterie (startovací a přes sezónu). Floulantem jsem si rozleptal dva jesetery.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz