Kyslíkový čistič a úhyn Jesena a 2Jeseteru

host - 114.253 (?)
1.8.2016 10:30

Karasi hodně snesou, jeseteři chemii nesnesou, byla to otázka času, kdy pokapou.Vyměňovat vodu co týden nebo dva je pro ryby trauma.Jeseteři hynou i po stresu převozem.Doporučuji filtraci ze tří sudů, kartáče,molitan a biokuličky-nastříhané husí krky a víčka z PET lahví.Voda vám vydrží déle a můžete odsávat kal a dolévat čistou po částech.Navíc pro jesetery máte malou nádrž a i při čisté vodě se obávám časem úhynu.Doporučená velikost nádrže je 6-10m3.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 228.54 (?), 31.7.2016 23:12, zobrazeno: 16381x

Dobrý den, máme betonové jezírko na celkem 1,8m3 vody. Chováme Karasy 14ks. a jednoho modrého Jesena. Pred rokem jsme měli 4 jeseny, ale tři vyskakali z jezírka. Ten jeden už si asi zvykl a prezil i zazimování /100l nadoba-popelnice//nova//, kde jsem poustel 20hod vzduchovani teploto kolem 4stC/

Před 2měsíci jsme koupili 2 KOI kapry a 2 malé Jesetery. Zatim nemame UV lampu a resim cisteni tim, ze jezirko po týdnu, kdyz je voda nazelenala uplne vypustim, vydrhnu dno a steny a znova napustim (Voda je z vesnického radu, z lesni studanky. PH mereno mirne, vyšší /nepamatuji si presne, ale na jare bylo kolem 7,5). Koupil jsem kyslikový cistic /peruhlicitan sodný/v obchodě Jezírka a zahrady v MOSTE. Poprvé čistič pomohl a misto týdnového vypouštění se jezirko vycistilo tim pripravkem. Vse ok ryby ok.  Pak jsem po týdnu opet vypustil a napustil a po týdnu zelené vody použil stejne doporučene davkovani pripravkem. Ráno jsem byl v soku. Jezírko velmi kalne, voda mela bilou barvu. Samozřejmě 2 Jeseteri a jesen KO mrtvi. Karasci to prezili. Okamzite jsem jezirko vypustil a vyčistil. Karasci zatím ok. Nevite co bylo špatně? Uvazuji o te UV lampe, Zatim mam cerpadlo 750l/h a vzduchování vzd. motorkem. Tech jeseteru mi bylo lito, bylo radost je pozorovat... Ma cenu je koupit jeste jednou, nebo počkat na to az se jezírko bude cistit uv lampou? A poslední dotaz, šlo by stejným zpusobem jak jsem to už udělal, zazimovat jesetery? Děkuji za odpověď... M. Círek

nase jezírko
nase jezírko

host - 114.253 (?), 1.8.2016 10:30

Karasi hodně snesou, jeseteři chemii nesnesou, byla to otázka času, kdy pokapou.Vyměňovat vodu co týden nebo dva je pro ryby trauma.Jeseteři hynou i po stresu převozem.Doporučuji filtraci ze tří sudů, kartáče,molitan a biokuličky-nastříhané husí krky a víčka z PET lahví.Voda vám vydrží déle a můžete odsávat kal a dolévat čistou po částech.Navíc pro jesetery máte malou nádrž a i při čisté vodě se obávám časem úhynu.Doporučená velikost nádrže je 6-10m3.

host - 228.54 (?), 1.8.2016 22:34

Děkuji za odpověď.

host - 114.253 (?), 2.8.2016 10:15
Není zač, ještě mě napadlo, že můžete dvě třetiny zastínit, voda nebude tak rychle prohřátá a zelená.

host - 228.54 (?), 2.8.2016 10:37

jj zkusím to, začnu uv lampou 18W. Ještě dotaz Koi kapři a jeseteři se také podobně zazimují, jak jsem napsal v prvním příspěvku?

host - 114.253 (?), 2.8.2016 11:07
Pokud nemůžete ryby nechat v jezírku, je potřeba 0,8-1 metr hloubku pod úrovní terénu, aby voda nepromrzla.Na zazimování je lepší delší nádrž než popelnice, třeba vana nebo uřezaná nádoba z kubíkového plast kontejneru.Koi kapři se přestávají krmit při deseti stupních, jeseteři při čtyřech.Nevím, jak v praxi to uhlídat.Vzhledem k velikosti jezírka bych do jeseterů nešel, uvažujte o zvětšení nádrže jak velikostně, tak do hloubky, můžete ryby nechávat i přes zimu venku a dovolit si jesetery... cca 5-6 m3.Zadejte si do vyhledávače zazimování těchto druhů a chov těchto druhů ryb a čtěte a čtěte, je toho na netu dost.

host - 228.54 (?), 2.8.2016 12:39

Děkuji za odpověď

host - 150.232 (?), 3.8.2016 7:57

Zrovna o jeseterech toho na netu zase tolik není.

Krmení v zimě se řeší tak, že po trvalejším poklesu pod 10o C se přestanou krmit všechny ryby. Někdy během zimy při větších oblevách jeseterům trochu krmiva nasypu. Mám tři v nádrži cca 8 m3 ,prospívají, ale je to nadoraz. Hloubka 1 metr (z neznalosti při budování).

Jeseteři jsou ale citlivý na čistotu vody, takže to chce trochu kvalitnější filtrování. Já na svůj objem mám štěrbinovou mechanickou předfiltraci (koupenou) a za ní 2x 300 litrů nádrže s molitanem a kuličkamí (nádrže na vodu). UV lampa 24W, ale většinou ji pouštím jen v sezóně při velkém oteplení vody, jinak se to stíhá odfiltrovat. Mám ale jezírko mezi dvěma budovami, takže přímé slunce jen v poledne na cca 6 - 7 hodin.

Vodu jen občas dopouštím ze studny (z řádu jsem měl problémy). Sypu jen bakterie (startovací a přes sezónu). Floulantem jsem si rozleptal dva jesetery.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz