Pražce v zahradě

host - 250.75 (?) 
3.2.2008 10:49

Staré pražce bych rozhodně nikam nedával, látky které obsahuje nátěr pražců jsou karcinogení. Je sice pravda, že s podobnými látkami se setkáme i jinde a třeba ve větší míře. Ale snad si někdo nepotřebuje zamořit svoje okolí ještě vic!!! (Byť jen třeba o malý kousíček-jak se tady snaží někteří problém bagatelizovat.) Jestli je někdo pálí měl by určitě ihned přestat-nebo jestli chce umřít na rakovinu tak ať si je klidně pálí-chudáci sousedi. Zauvažujte co tady zanecháte budoucí generacím.

S pražcema dobře a bez nich ještě líp!!!

Sulla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 3.2.2008 13:28

Myslím, že zde trochu mísíte  pojmy a dojmy.
   Pálení pražců v kotli a kamnech je skutečně zavrženíhodné a ekologicky nepřijatelné. Je to ostatně  zakázané. Umístění starých pražců v zídkách, cestách ohradách, tarasech ale považuji za bezpečné. Ostatně není známo, že by půda na polích, loukách i zahradách v blízkosti železničních tratí  a asfaltových silnic byla kontaminovaná kancerogenními uhlovodíky. A že jich tam je mnohonásobně víc než v několika vyvětralých pražcích..

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 4.3.2008 11:46

Dřevěné železniční pražce se pořád vyrábějí,protože jsou pružnější než betonové,používají se hlavně na výhybkách.Nový pražec stojí asi od 5000 až do 20000,přesně nevým.Polovina rodiny pracuje u ČD, tak o tom něco vím, na hromadu vysloužilých pražců se dívám z okna, dřevěné ty hezcí se hned rozprodali, zbyly duté a prakticky nepoužitelné,zato betonových je tu dost, kde se to kupuje nevým, zkuste se ptát u výpravčích, ty by to mohli vědět, jestli v okolií jsou.Pokud jste z okolí prahy, zkuste ŽST Praha Bubny, tam jich je poměrně hodně.Jen pro zajímavost-pražce jsou bukové.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 4.3.2008 12:32

Zajímavé.
  Když jsem před lety kupoval v Břeclavi pražce, vybíral jsem mezi dubovými a borovými.  O bukových nic neříkali. Stolař mi potvrdil, že buk je dobrý na prahy a parkety, ale proti povětrnosti odolný není. Říkal, že buk "zkrchne", ale co to slovo znamená, vážně nevím.

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 5.3.2008 11:26

Z vlastní zkušenosti vím, že když se z dřevěných pražců udělá cesta, tak po několika letech za mokra to na nich pěkně klouže, zvláště, když jsou ve stínu.

host - 1.251 (?), 12.3.2008 16:29

Borovice má hodně smoly, dub má vedle celulózových látek ještě tuším tanniny, takže borovice i dub jsou napadány dřevokaznými houbami jen málo. Bukové dřevo obsahuje velké množství čisté celulózy a málo dalších látek, proto je napadáno houbami a zhnije velice rychle.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 77.39 (?), 12.3.2008 16:44

To jsem slyšel také, takže se mi nezdá, že by se pražce vyráběly z buku. I když tlaková impregnace trvanlivost  jistě prodlouží.

host - 0.38 (?), 5.6.2008 9:41

Vy časovaný bomby, byli jste se někdy podívat na koleje, kde nejezdí často vlaky nebo kde se neprovádí chemické postřiky?!
Jedovatější půda bude jistě v okolí řek všude po záplavách než na kolejích, kde se nejezdí.
No ale ředkvičky bych sázel jinde.

Jan F - (19) - 254.67 (?), 24.6.2009 17:19

Nejčastěji byly (železniční) pražce natírány starym vyjetym olejem z lokomotiv nebo taky co se kde našlo vše se to slilo a šlo se natírat.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.148 (?), 24.6.2009 18:46

Vyrůstal jsem na železniční stanici a nikdy jsem neviděl, že by pražce někdo natíral. Pražce a dřevěné sloupy se napouštěly vakuovou impregnací při jejich výrobě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz