Pomoc při výběru bazénu
|
|
|
|
|
 |
 |
|
chladovam - (2) - 206.205 (?), 5.1.2014 18:55, zobrazeno: 8112x
Zdravím všechny bazénáře :-)!
Letos na jaře chceme realizovat stavbu bazénu. Na moji poptávku reagovalo velké množství firem a já se v tom ztrácím. Prodejci plasťáků haní laminát, prodejci laminátu haní plast, a tak dále dokola. Probrala jsem se tím množstvím a nakonec vyprofilovala tři firmy, ze kterých jsme chtěli vybrat. Nakonec jsme tento víkend náhodou zavítali do Mountfieldu a jejich nabídka na laminátový bazén Calypso Orion s vybavením nás téměř přesvědčila. Chci se zeptat, jaké máte zkušenosti s touto firmou, s jejich bazény, nebo zda doporučíte lépe plastový bazén...
Abych upřesnila specifika: bazén 7,5m x 3,5m x 1,5m, protiproud, solnizační zařízení automat, podvodní světla. Zastřešení nízké. Jsme velká rodina - máme tři děti a další tři má sestra, která bydlí poblíž, tudíž myslím, že se hojně využije. Taktéž protiproud, protože hodně chodíme plavat, solnizační zařízení je kvůli kožním reakcím na chemii.
Budu ráda za postřehy, doporučení proč to ano či to ne, varování a rady. Děkuji moc. Marcela
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 5.1.2014 19:36
Mám bazén od M. už 8 let a jako jednu z mála věcí od nich ho můžu doporučit (i když nevím, jak je to s výdrží materiálů dnes - všude se šetří). Myslím, že konstrukce vlastního bazénu není zase tak podstatná. Větší problémy jsou s ostatním příslušenstvím, zejména dimenzování filtrace. Údaje, které se k ní vztahují, jsou většinou uvedené bez ztrát, takže konečný výkon bývá někdy menší než poloviční. Já sám jsem to řešil alespoň zakoupením čerpadla o polovinu větším výkonu (a má skoro poloviční příkon, takže nakonec ještě úspora). Většina problémů s bazény spočívá v nedostatečném filtrování vody (malý výkon čerpadla + krátká doba filtrování).
Nejsem příznivec protiproudu a docela určitě ne osvětlení (potencionální zdroj problémů). Solnizační automatické zařízení považuji za jedno z nejvhodnějších. Pořád se jedná o dezinfekci chlorem (která je nejspolehlivější), ale automat dohlédne na dávkování. Je ale fakt, že se to dá naučit po nějaké době ručně a ušetříte pár desítek tisíc. Je stále ale nutné hlídat pH. Zastřešení je dobré (zejména přes noc) a docela určitě nezapomeňte na vysavač dna (stačí poloautomatický).
A docela jistě nazapomeňte na drenážní šachtu u bazénu k odčerpávání vody pod bazénem. Většinou se tvrdí, že to není nutné, ale pak, když spodní voda začne nadzvedávat bazén, se to složitě dodělává.
|
|
 |
|
 |
 |
|
chladovam - (2) - 206.205 (?), 5.1.2014 20:51
Děkuji za reakci. Já právě řešila asi nejvíce ten materiál - laminát prý praská a dělá puchýře, plast zase stárne, mění barvu, drolí se. Laminát je ale o dost dražší - dobře jednou tolik než plast.
Jaké máte negativa k protiproudu? My dospělci chceme v bazénu hlavně plavat... nevím, jak to jinak realizovat. OK, světla jsou asi přepych, ale v létě jsme venku často do noci, tak si umím přestavit, že budou sloužit.
Filtrace mne také napadla silnější - to asi poptám znova.
Ohledně drenáží - to budeme řešit až kopneme, protože podloží na našem pozemku je velmi různé - od vyloženě suchých míst po místa s prameny - na jeden je napojen celý náš dům úspěšně po řadu let a nikdy!! nevyschl a neměl problém s vydatností.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 5.1.2014 23:06
Světla vsazovaná do stěn jsou opravdu zdrojem problémů. viděl jsem u známých ledková světla vhazovaná do bazénu na dno, přichytávaná přísavkou nebo vsazovaná do plovoucího kroužku. Prostě značně variabilní. Akumulátorky se u nich nabíjely vložením světla do indukční kolébky (bezkontaktně). Nevýhodou bylo, že se musely před nabíjením/po koupání vylovit. Stejně nejdůležitější je mít světla nad vodou a nikoliv pod vodou.
Drenáž určitě udělejte, při budování je to pár stovek, ale dodatečné i pár tisíc. Nikdy nevíte, jestli se neprobudí vašemu pramenu bratříček, například po odlehčení bazénu při vyčerpání vody.
Pokud bude chodit více osob než 4, doporučuji uvažovat i o vyrovnávací akumulaci, kam se schová voda vytlačená "velkou rodinou". Ta se dává mezi skimer a filtraci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 6.1.2014 8:03
Všechny dnes používané materiály jsou dostatečně dobré. Pokud si chcete finančně zahýřit, pak je nejlepší volbou bazén ze styrodurových tvarovek vyplněných betonem. Do vnitřku si necháte vlepit tlustou bazénovou fólii (různých barev a vzorů), kterou můžete časem vyměnit (cca 20 let). Tam lze pak mít na dně i gulu na odsávání nečistot.
Světla doporučuju jen mimo bazén (viz Standa). Potřebné je mít dobře osvětlenou hlavně terasu u bazénu. K protiproudu můžu po mnoha letech seznamování s bazény říci následující. Tyto typy bazénů NEJSOU určené ani vhodné na plavání (na to přijda většina lidí dříve nebo později). To by musely mít zcela jiné rozměry. Proto je vhodnější tyto bazény stavět s menší plochou, která je méně náročná na ůdržbu. Pokud trváte na plavání, doporučuji za stejné peníze pořídit přírodní koupací jezírko o dostatečných rozměrech vyložené jezírkovou fólií. Tam si ale zase neužijete ráchání v 30 stupňů teplé vodě. Záleží na tom, co preferujete a kolik máte místa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 206.205 (?), 7.1.2014 20:32
Děkuji za rady. Prostoru na jezírko by bylo až dost - zahrada je půl hektaru velká - jen mám obavy, že na jezírko by se dost špatně dělalo zastřešení... a bez zastřešení to kvůli dětem nelze.
Trochu jste mne překvapil s tím protiproudem - není to levná věc - cca.30TCZK za protiproud 88m3/h... prodejce tvrdí, že je na plavání opravdu dobrý.
V čem je problém se světly?
Mám dvě nabídky na sklolaminát, kde nyní váháme- Mountfield je známá firma - nabídka bazénu s vybavením včetně solničky s automatem, druhá nabídka je z větší vzdálenosti, rodinná firma 24let na trhu - o 55tisíc levnější za identické vybavení /jediný rozdíl - v nabídce není u solničky ten automat/. M. dává záruku 7let, ta druhá firma standart - 2roky. Co preferovat? Jakou prioritu?
Za rady velmi děkuji!
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 8.1.2014 8:03
S dětmi si není třeba dělat starost (rostou až moc rychle) a jsou mnohem šikovnější, než si někdy myslíme. V mém případě, i přes ohražení, spadl do jezírka dědeček.
Každé porušení integrity pláště bazénu je potencionálním zdrojem netěsnosti. Navíc u světel se jedná o častější demontáž krytů (výměna žárovek) a problémy s ochranou proti zemní vlhkosti z vnější strany. Z hlediska osvětlení je i vhodnější umístění pořádných světel kolem bazénu. Znám lidi, kteří světla v bazénu zcela přestali používat.
Solinátor bez automatu rozhodně neberte, Při neřízené reakci se může dostat do vody mnohem více chloru, než kdyby jste si tam sama lila Savo.
Se zárukou u M na 7 let bych by opatrný. Při reklamaci se obvykle dozvíte, že zrovna na Vaši chybu se záruka nevztahuje. Ale co vím, tak zatím moc chyby nemívají. Ale je dobré ni nastudovat celou problematiku stavby a údržby. Pri vlastní realizaci bývá někdy nutné bazénáře hlídat (může se jednat o brigádníky) a upozorňovat, na co zapomněli.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.254 (?), 22.2.2014 8:38
Dobrý den,
taky jsme řešili z čeho bazén jestli plast nebo laminát. Vyhrál u nás plast, je levnější a časem pokud by se zničil necháme nelepit folii a bude jako nový. Bazén máme od roku 2010 velikost 9x4x1,5. Ze zkušenosti mohu doporučit solnalizační jednotku, zastřešení, potom je minimální údržba.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|