Ahoj,
bylinná vína a tedy i šípkové dělám už nějaký rok a také jsem začínal s recepturami na internetu.Je to tak.Chce to vybrat si jeden postup a pak zkoušet a laborovat.Dělat si poznámky a to od prvopočátku.Sebemenší detail Vám pomůže eliminovat chyby a nebo v dalším kole dle svého zdravého rozumu a chuti víno vylepšit.Zkoušet použití medu, karamelu...
V každém případě je nejdůležitější dodržovat čistotu a sterilní prostředí pro vínoA také teplotu.Nepodceňovat mytí kvasných nádob, dobu kvašení a hlavně být trpělivý v následném zrání vína.Půl roku není žádnej čas.Jen vydržet.Celou práci může pokazit špatně připravená lahev při stáčení, nebo nevhodný korek...
Závěrem napíšu to, co se mi na tomhle líbí.Určitě je super udělat lahodné krásné víno, ale mnohem krásnější je ta cesta k němu...
Hodně zdaru, Tomáš Holíček