Proč mi bouchlo domácí víno?



host - 16.174 (?) 
25.5.2009 21:04, zobrazeno: 24789x

Dobrý den, v loní na podzim jsem dělala domácí vína. Z rybízu, áronu, šípků apod. Vždy než jsem víno stočila z demižonů do lahví, tak jsem ulila do skleničky a čekala den na perlivost. Ta tam nebyla a tak jsem stočila. Ale stalo se to, že mi víno šíleně bouchlo v kuchyni. Láhev opravdu zničila celou kuchyň. Pak mi taky bouchla ve sklepě mrkvoová šťáva, která byla sterilizována podle knížky na 75stupňů. Tak vůbec nevím, kde dělám chyby. Teď se chystám na víno z bezových květů. Díky Renata

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 25.5.2009 21:41

Víno Vám bouchlo patrně proto, že přenesením do tepla začalo znovu kvasit -  chytlo tzv. druhé kvašení.
Pasterizovaná mrkvová šťáva bouchla nejspíš proto, že mrkev, rostoucí v půdě byla kontaminovaná sporulujícími anaeroby. Jejich spóry snesou i var a vyklíčí až za nepřístupu vzduchu.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 16.190 (?), 26.5.2009 7:53

Kdysi dávno, jsem dělal šťávu z bezu. Dal jsem jí do panelákové "špajzové" skříně, vyletěl špunt a asi půl láhve vyteklo/cca 0,5l/. Přiběhla spodní sousedka, co děláme, že jsme jí vytopili... Takže pozor i na bezové květy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.174 (?), 27.5.2009 18:29

Dobře tedy, ale co dělat, aby mi víno podruhé nezačalo kvasit? Díky Renata

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 27.5.2009 19:31

Nenechat velké množství zbytkového cukru, po stočení uchovávat v chladu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 140.110 (?), 30.6.2014 12:35

Také se kvašení zastavuje přidáním lihu, nikdy jsem se o to nezajímal kolik lihu do jakého množství, ale vím, že to můj děda takto praktikoval. Višňové víno po vykvašení doslazoval a "ošetřil" lihem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.21 (?), 1.7.2014 13:30

Já zas dělám to, že domácí ovocné víno nechám po stočení do lahví (a umístění do panelákové spižní skříně) zazátkované jen lehce. Teprve tak za půl roku zátku zarazím pevně.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 4.7.2014 10:23

Nemáte problém s tím, že Vám víno chytne druhé kvašení, křís, hnědku, myšinu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.21 (?), 5.7.2014 0:15

Většinou ne, jen sem- tam lahev.  Nejlepší je šípkové cheeky.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 224.37 (?), 6.7.2014 22:37

Pocul som o recepte, ked sa do nerez sudov co odolaju vysokemu tlaku da jablkova stava. Ta kvasi a ucinkom tlaku sa kvas zastavi/ Toto sa potom pije. Ma to vraj len malo alkoholu. Juro

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika