Dělám víno z černého jeřabu Aronie a plody nejprve lehounce povařim s vodou, potom rozmačkám a vychladlé dám do demižonu. Zákvas z ušlechtilých kvasinek který jsem si udělal tři dny předem a samozřejmě viditelně kvasící přileji do demižonu. Když vezmu třebas desetilitrový, dám do něj asi 2,5 kg cukcu, ale ne všechen najednou, to kvasinkam nedělá dobře a mohli by se zničit. I to se mohlo stát Vám, nevím jaké tekuté kvasinky jste sehnala, s takovými jsem se ještě nesetkal. Takže chyba je v kvasinkách, když víno nezačnulo kvasit. Náprava je možná pokud vše nezačnulo plesnivět novým zákvasem z ušlechtilých kvainek. Nebylo by naškodu, pokud by jste celý tento obsah raději pro jistotu přivedla na teplotu 80 stupnů dvacetminut, tak jako se to dělá pro sterilaci. Hlavně s tím rychle něco začněte dělat nebo se to zkazí. Ještě se zeptám, jak jste poznala, že to nekvasí, nejdou malinké bublinky nebo nebublá kvasná zátka. Ta nemusí těsnit a takto to nepoznáte. Já na hrdlo používám zásadně jen tenkou potravinářskou folii a dotáhnu páskem látky. VašekB.