Čištění chladiče



host - 248.128 (?) 
30.4.2011 11:20, zobrazeno: 17279x

zdravím Vás.

Poraďte, aparatura je v nečinnosti a bude třeba ji prov+trat.   Poradíte mi prosím, jak se zbavit případných usazenin v měděném potrubí, které prochází chladičem?

Děkuji za rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 151.252 (?), 30.4.2011 12:05

Destilací litru octa+litru vody s vypnutým chlazením, tak aby octové páry prošly chladičem horké.Ihned po destilci octa s vodou, provést destilaci malého množství vody na vyčištění od octa, které sice čistí ale při delším stání "na místě" sám vytváří měděnku.

Nebo chladič ucpat jde li a zalít čistým octem na den, dva... až do rozpučtění měděnky.Pokud je měd celá ponořena v octu nevytváří měděnku, ta se tvoří jen s přístupem kyslíku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.128 (?), 1.5.2011 8:42

Děkuji.  Udělám to tak, že naliju ocet do trubek. Dole zašpuntuji.  A před akcí vypustím a propláchnu vodou, asi dostatečným množstvím.  Snad to bude stačit.  Nebo použít jiný postup?  Kdyby jsem měl destilovat ocet, tak je to u mě docela náročná operace - na čas.

Ještě jednou děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 151.252 (?), 1.5.2011 10:14

Vždy záleží na konkrétní konstrukci chladiče a destilační a rektifikační aparatury.Měd je velmi ušlechtilý kov, ale vytváří i jen s pouhým vzduchem oxidy, které její povrch zároven pasivují-je to to první ztmavení zlatavá mědi, až mnohem později na vzduchu nastupuje měděnka.Ta samozřejmě v chemickém prostředí destilace je téměř hned po ukončení destilace, proto je rozumné propláchnout aparaturu horkou vodou ihned po destilaci.Mě spíše aparaturu zbarvuje zevnitř do matně cihlové barvy nějaký oxid mědi a látky obsažené v pálence, ale jedná se doslova o lehký nádech jakéhosi zamlžení, které jde utřít i pouhým hadrem, na barvu bezbarvé pálenky nemá vliv.Chladič mám jeden rozebiratelný a druhý s rovnou trubičkou.

Na druhé straně se mnoho majitelů nerezu holedbá že nemusí nic čistit a nerez je vůči destilaci netečný, což samozřejmě není pravda.Velmi agresivní látky při destilaci oxidují a naleptávájí nerez i když možná nepozorovaně a neviditelně ale na chuti to může býti ovlivněno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 176.36 (?), 1.5.2011 11:47

Nebylo by lepší přejít na skleněný chladič? Jsou k dispozici z "destilačních aparatur pro destilovanou vodu", o dostatečném výkonu (4 litry, či 10 litrů/hod). Při šetrném zacházení vám vydrží na "furt". Před "pálením" je lehce propláchnete a máte "vastaráno" na celou sezonu... měď mám jen na přestupníku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 248.128 (?), 1.5.2011 16:15

myslel jsem na to, ale mám problém s dostatečným přítokem vody..., proto tato varianta...  Ale díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 220.205 (?), 4.6.2011 13:16

Skleněný chladič má řadu výhod a jak už to tak bývá, má i stinné stránky. Tou nejméně nápadnou je to, že ten kdo ho bude instalovat, musí mít náramný cit v ruce a být si vědom toho, že sklo nesnese dlouhodobě žádné násilí. Prostě skleněný chladič není volně vaklavý ani násilně hamrovatelný díl aparatury. Poškození takového dílu je jednou pro vždy a je až na výjimky neopravitelné. Dále je nutné, aby tyto chladiče byly instalovány přísně vertikálně (dle olovnice), pokud se páry destilátu kondenzují ve šroubovici. Jakákoliv šikmost vede ke zvyšování tlaku v aparatuře a nepravidelnému výtoku destilátu do předlohy, což sice v zásadě nevadí, ale signalizuje, že něco není v pořádku. A dále instalace skleněného chladiče předpokládá šikovné ruce, které vyrobí nejlépe měděnou spojku mezi přestupníkem z vařáku a tímto chladičem. Takže v zásadě ano, ale nezapomínejme na to, že výskyt kovové mědi v aparatuře by se neměl podceňovat (kotel, víko, přestupnik) neboť na jeho povrchu dochází k likvidaci ethylkarbamatu NH2COOC2H5, který je prokazatelně kancerogenní, ale v kontaktu s kovovou mědí přechází na netěkavý derivát a tím je z destilátu odstraňován. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika