Výroba domácího sýra

host - 46.183 (?)
17.2.2010 11:43

Dobrý den, prosím Vás nemáte recept na domácí výrobu korbáčků. Děkuji sustrovajana@post.cz

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 218.142 (?), 29.7.2009 0:13

Nic proti tomu, ale syr z pasterizovaneho mlieka? To uz nieje syr, to je len nieco co sa nan podoba. Budeme jest vsetko pasterizovane a probiotyka ktore v mlieku a vyrobkoch z neho znicime budeme kupovat v lekarni.

host - 9.67 (?), 11.7.2011 13:57
Nedá se nahradit ani octem ani citronem, citron dávám, když dělám tvaroh, tak jen několik kapek, jinak sýřidlo kupuji v milcomu

host - 46.183 (?), 17.2.2010 11:43

Dobrý den, prosím Vás nemáte recept na domácí výrobu korbáčků. Děkuji sustrovajana@post.cz

host - 230.70 (?), 17.8.2009 20:31

Ahoj, já taky dělám sýr a to z domácího mléka takto:

suroviny: 6litrů mléka (ve finále bude cca 1 kg sýra), ocet, sůl, koření

pomůcky: 5 l hrnec, velká miska, plátýnko na zcezení hmoty, dvě plátýnka na zabalení sýra

Mléko dám do většího hrnce (pracuji nadvakrát po třech litrech) a zahřeju na cca 40 stupňů. Pak do mléka postupně v pramínku přilévám ocet (na jednu várku asi 2dcl) a míchám vařečkou. Hmota se srazí a oddělí od vody. Poté obsah hrnce vyliju přes plátýnko do připravené větší misky a okamžitě pouštím vodu a hmotu v plátýnku ochlazuju. Po několika minutách hmotu vymačkám (odteče přebytečná voda), ale né moc (tak přiměřeně, musíte to vyzkoušet) aby sýr nebyl tuhý. Na stole mám rozprostřené další plátýnko, namočené, posolené a posypané kořením (paprikou, grilovacím kořením, pepřem nebo bylinkami - každému podle chuti), na které přendám vymačkanou sýrovou hmotu a rukama ji sformuju do tvaru šišky a zabalím těsně do plátýnka. Zabalenou šišku dám do mikrotenového sáčku a položím na prkýnko. Druhou šišku (z druhé várky mléka), položím rovněž na prkýnko přiklopím druhým prkýnkem shora a zatížím (např. hrncem s vodou) a vložím do ledničky do druhého dne. Druhý den sýry vybalím z plátýnek a zabalím do alobalu. Takto vyrobený sýr má tvar oválku asi tři krát pět cm, na délku asi dvacet cm a připomíná ovčí sýr prodávaný v obchodech (oštiepky, parenice, korbáčiky), jen není tak moc slaný - aspoň já ho tak nesolím. Dá se lehce krájet a je výborný na chlebu s máslem, ale dokonce se dá i smažit. Ještě jsem nezkoušel dělat sýr z kupovaného mléka, ale moc nevěřím, že by to šlo. Tak hodně zdaru, stojí to za to!!           D.M.

host - 122.179 (?), 17.8.2009 21:08

Děkuji za recept, mám spadeno na kvalitní sýry(místo masa).Hned recept vyzkouším.Mám radost z tohoto portálu a těším se jeho důvěryhodnosti ve světě klamů.  AB

host - 209.6 (?), 24.11.2009 18:13

Z kupovaného mléka to jde, ale sýrové hmoty je málo. I plnotučné mléko z obchodu je upravené.Použila jsem 4l a sýra bylo asi 250g. Váš recept je super.

host - 169.27 (?), 26.11.2009 20:36

Zítra si jdu koupit domácí mléko, tady u nás ho prodávají za 10Kč litr, tak ten recept vyzkouším a dám vědět. Díky

host - 89.38 (?), 15.5.2017 23:31

Dobry Den. Delam syr z   cerstveho koziho mleka od me Rozarky. 

Tento receptik jsem nasla na internetu a uz jsem jej zkousela 3x a povedl se.

ingredience, 2l plnotucneho mleka, 2 velke citrony, bylinky ci koreni dle chuti,

postup: Nerez hnec aspo o objemu 3 l aby mohlo mleko   projit varem, za staleho michani, aby se nepripalilo.   Ve volne chvili vymackame stavu ze dvou citronu (lsze pouzit i citronku) a nachystame si dalsi nadobu s cendikem a platynkem  .   Až mléko začne vařit vmícham do nej štávu z citronu a hrnec odstavim z plotny.  Od žluto zelene syrovatky se oddeli sýr.   Po uplném oddeleni syru vyklopime hrnec do cedniku,  ve kterem je platynko.  Vlatce zustane syr a syrovatka oddece do spodniho hrnce. Syr proplachnout studenou vodou a v platnu jej poradne vyzdimat, abyse odstranila prebytecna tekutina.  

Po vymackani prebytecne vody jsem platynko rozbalila a syr jsem preklopila do misky kde sem pridala sul dle chuti a cerstve nakrajenou pazitku. Peclive promichala a pote naplnila nadobu vedsim jogurtu ci tvarohu, dala do lednice vychladit do dalsiho dne.
Syr je chutny a svezi, konzistence je jako  zerve, ci cotage.  

prijemnou chut preji, LK

MUj Kozí sýr
MUj Kozí sýr

host - 128.46 (?), 29.5.2017 7:26

A šlo by to také k kupovaného plnotučného mléka v krabici?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 29.5.2017 8:35

Určitě šlo, ale to už máte lepší koupit si rovnou ten sýr.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz